Maandag 23/05/2022

Nog meer geheime plannen online

Aanvankelijk zou er geen probleem zijn maar later werd informatie toch offline gehaald
Online plaatsen van plannen zou standaard-procedure zijn in kader van verbouwingen

Op de site van de Regie der Gebouwen staan opnieuw gedetailleerde plannen van politie- en gerechtsgebouwen. Ook het grondplan van het militaire hoofdkwartier in Evere is online te vinden. Het online plaatsen zou een standaardprocedure in het kader van verbouwingen zijn. Vraag is of die procedures in een tijd van verhoogde terreurdreiging niet herbekeken moeten worden.

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, heeft nog steeds grondplannen van gevoelige overheidsgebouwen online staan. Amper enkele dagen nadat De Morgen aan het licht had gebracht dat de grondplannen van gevangenissen, justitiehuizen en Europese gebouwen online stonden, blijkt dat er op de site van de Regie nog meer gedetailleerde plannen te vinden zijn.

Deze keer gaat het om een grondplan van de politiekazerne Geruzet in Brussel, plannen van het open asielcentrum in Steenokkerzeel, informatie over de sloten in het gebouw van de federale gerechtelijke politie in Hasselt, een grondplan van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen, van een politiekantoor aan de Groendreef in Gent en van het Brusselse Justitiepaleis.

'Ongezien amateurisme'

Dat laatste is opmerkelijk, omdat de Regie al een 144 bladzijden tellend document over het Justitiepaleis offline haalde nadat De Morgen haar vorige vrijdag had gecontacteerd. Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) tilde hier zaterdag zwaar aan en eiste een onderzoek.

Een andere website van de federale overheid, die van de overheidsopdrachten, toont een grondplan van het militaire hoofdkwartier in Evere, dat paalt aan het NAVO-hoofdkwartier. Het militaire hoofdkwartier is de thuishaven van de militaire inlichtingendienst ADIV. Pijnlijk is dat de informatie opnieuw te vinden is op een overheidswebsite die voor iedereen toegankelijk is. Enige vaardigheid als hacker is absoluut niet nodig.

Volgens een expert die liever anoniem blijft, betekent dit dat de Regie der Gebouwen elementaire controles en securitychecks gewoon niet uitvoert. "Dit is van een ongezien amateurisme", zo klinkt het.

Bevoegde ministers Jambon en Steven Vandeput (N-VA) reageren ontwijkend. Volgens Jambon is er geen probleem. De plannen staan online in het kader van een lastenboek - het gaat om openbare aanbestedingen voor werken aan de gebouwen - en dan kan dit, reageert Jambon. Toch wil hij een onderzoek. "We gaan het wel onderzoeken, maar we zien op dit moment geen reden om de documenten offline te halen. We moeten ons wel de vraag stellen of die documenten wel zo gedetailleerd moeten zijn, en of we de procedures niet moeten wijzigen."

Later op de avond kwam er een tweede reactie van Jambon: de documenten gaan toch offline om geen enkel risico te nemen. Pittig detail: momenteel geldt in België een verhoogd terreurniveau.

En wat met de plannen van het militaire hoofdkwartier in Evere? "Die plannen gaan om delen van het gebouw van ADIV waarin werken moesten worden uitgevoerd", zo klinkt het bij Vandeput. "Die delen van het gebouw zijn niet geclassificeerd, en mogen dus bekend zijn. Wanneer het gaat om werken in geclassificeerde delen van het gebouw zijn andere procedures van toepassing. Die plannen mogen niet online gezet worden. Daarvoor moeten aannemers persoonlijk de gebouwen bezoeken."

Opmerkelijk is echter dat de ADIV sowieso een erg beveiligde site is: er zijn nauwelijks foto's en geen enkel deel van het gebouw is vrij toegankelijk.

► 2-3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234