Zondag 26/06/2022

Nog twee jaar sleutelen en het internationale ruimtestation is eindelijk af

Aan het ruimtestation ISS wordt ondertussen al tien jaar gesleuteld, maar het einde lijkt stilaan in zicht. Deze week is het Europese lab Columbus gekoppeld. Tegen 2010 moeten alle modules in de ruimte zijn. Tenminste, als er onderweg geen space shuttles ontploffen.

Het internationale ruimtestation is echter geen aanlegsteiger voor reizen naar de maan, Mars of nog verder. Dat is voorlopig nog verre toekomstmuziek. Wel is het een onderzoekscentrum dat ruimtekolonisatie en lange ruimtereizen iets dichter bij huis moet brengen. De belangrijkste domeinen waar de ruimtevorsers zich in vermeien, zijn immers de biologie (onder meer biomedisch onderzoek en biotechnologie), fysica, astronomie en meteorologie. Totnogtoe is er vooral geëxperimenteerd met de langetermijneffecten van microzwaartekracht (zeg maar een omgeving waar die natuurkracht geen of weinig effect heeft) op mensen.

Het ISS is een gezamenlijk project van de Verenigde Staten (het ruimtevaartagentschap Nasa), Rusland (RKA), Japan (Jaxa), Canada (CSA) en elf EU-lidstaten, waaronder dus België. Daarnaast doet ook nog Brazilië mee (via contracten met de Nasa) en zou China geïnteresseerd zijn. De assemblage in een baan rond de aarde begon in 1998. Op dit moment is het ruimtestation al groter dan eender welke van zijn voorgangers. Er zweven al acht modules in de ruimte, waarvan het Europese lab Columbus de meeste recente is. Dat is sinds dinsdagmiddag toegankelijk vanuit de andere modules. Als het station in 2010 compleet is, moeten dat er veertien zijn. "Eigenlijk moest het ISS al af zijn, maar de ontploffing van het ruimteveer Columbia heeft voor een aanzienlijke vertraging gezorgd", weet Günther Boerjan. Uiteindelijk lag de verdere uitbouw van het project daarna drieënhalf jaar stil. Als het ISS volledig is, moet het zo'n duizend kubieke meter leefbare ruimte (dus met luchtdruk) omvatten.

Sinds het ISS zijn eerste resident crew ontving in november 2000 is het permanent bewoond. Momenteel kan het drie mensen huisvesten. Aanvankelijk kwamen de bewoners allemaal uit Amerikaanse en Russische ruimtevaartprogramma's. De eerste astronaut uit een ander land die er verbleef was de Duitser Thomas Reiter. Tot op heden heeft het ISS al bezoekers uit vijftien landen ontvangen, onder wie vijf ruimtetoeristen, die voor hun vlucht elk 25 miljoen dollar neertelden. De eerste van hen was Dennis Tito, in 2001. Nog een petite histoire: een Canadese fabrikant legde geld op tafel voor Golf Shot around the World, waarbij een astronaut op 22 november 2006 een balletje vanaf het ruimtestation in een baan rond de aarde sloeg. Bij het ter perse gaan had het balletje al 309.583.060 kilometer afgelegd.

Het ISS zelf zoeft aan 27.700 kilometer per uur door het zwerk op minstens 278 kilometer en hoogstens 460 kilometer hoogte. En u kunt het zelf met het blote oog vanaf de grond spotten, onder meer door de grote reflecterende zonnepanelen die het ISS van energie voorzien. Het is een van de helderste objecten aan het firmament, maar het is wel zo weer voorbij.

De ESA schat dat het ISS bij de afwerking zo'n 100 miljard euro zal gekost hebben. Dat is aanzienlijk meer dan oorspronkelijk gepland. Volgens critici zou je dat geld veel beter besteden aan andere projecten, of het nu onbemande ruimtereizen met robots betreft, ruimteonderzoek, problemen hier in het ondermaanse, zelfs belastingverlagingen. (KJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234