Woensdag 28/09/2022

nog zeven andere patienten verwond door 78-jarige

78-jarige dader was nooit eerder agressief

'Verwarde' patiënt doodt bejaarde vrouw in Leuvens ziekenhuis

Een 78-jarige patiënt heeft gisterenmorgen in het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis een 87-jarige patiënte gedood. De man drong tevens enkele andere kamers binnen en verwondde nog zeven zieken. Volgens artsen was de man chronisch verward.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Vier weken geleden werd de 78-jarige C.V. uit Wilsele opgenomen op de afdeling inwendige ziektes van het universitaire ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. "De man leed aan een longontsteking en was verward", legt hoofdarts Frank Rademakers uit. "Dat komt vaak voor bij oudere mensen die ziek zijn." De longontsteking genas maar de verwardheid bleef. "Af en toe was de man perfect in orde maar bij momenten sloeg hij wartaal uit. Om te zoeken naar de oorzaak van die verwardheid hebben we hem in het ziekenhuis gehouden", aldus Rademakers. Van agressiviteit was de afgelopen maand echter niets te merken. Tot gisterenmorgen.

Rond kwart voor zes hoorde de nachtverpleegsters dat de man kabaal maakte in zijn kamer. "Hij was met een glas op zijn raam aan het tikken", zegt Rademakers. "De verpleegsters hebben hem toen met een buikband vastgemaakt in zijn bed. Dat was deze week al een paar keer eerder nodig gebleken. Net om die reden hadden we hem ook al op een kamer apart gezet" Maar zo'n buikband kun je loswringen. "Het verplegende personeel was bezig aan de laatste ronde van de nacht en was aan het werk in een ander deel van de gang. Een half uur later merkten ze hem echter opnieuw op. Hij had de brandslang vast en spoot water in het rond." Na de man opnieuw naar zijn kamer gebracht te hebben, ging de verpleging een kijkje nemen in de aanpalende kamers. Daar troffen ze zeven gewonde en een overleden patiënte aan. Allen waren ze aangevallen door C.V.

"De autopsie is nog bezig maar er zijn sporen van wurging", vertelt Rademakers. "Het gaat om een 87-jarige dame die alleen op een kamer lag en in een erg precaire gezondheidstoestand verkeerde. De andere patiënten, ook allemaal bejaarden, zijn lichtgewond. Ze hadden enkele blauwe plekken en wat schrammen."

Het parket werd direct op de hoogte gebracht. "De onderzoeksrechter heeft de dader ondervraagd", aldus Patrick Vits van het Leuvense parket. "Hij maakte nog steeds een erg verwarde indruk. Deskundigen moeten uitmaken in hoeverre de man toerekeningsvatbaar is. Er is een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd maar voorlopig blijft de man in het ziekenhuis. Hij is inmiddels wel volledig geïsoleerd van de afdeling waar hij eerst zat en staat onder bewaking. We proberen hem zo snel mogelijk over te brengen naar de medische boeg van een gevangenis."

Voor de betrokken familieleden, slachtoffers en verpleegkundigen is psychologische bijstand voorzien. "Volgens zijn familie was de man nooit agressief", zegt Rademakers. "Voor zover we weten is hij ook nooit in contact gekomen met het gerecht. Het is een vreselijk voorval dat bij mijn weten nog nooit eerder gebeurd is, maar ik zie niet in hoe we dit hadden kunnen vermijden."

Op de vraag of een chronisch verward iemand niet thuishoort in de psychiatrie, antwoordt Rademakers ontkennend. "Nee. Er is wel twee keer iemand van psychiatrie langsgeweest bij deze patiënt maar voorlopig waren we nog op zoek naar een lichamelijke oorzaak voor zijn probleem. Weet u, we hebben afgelopen najaar een onderzoek gedaan waaruit bleek dat 8,8 procent van onze patiënten verward is. Dat kan allerlei oorzaken hebben, gaande van een afwijkende bloedspiegel over een hersentumor tot dementie. We hebben nog nooit meegemaakt dat zulke mensen fysiek geweld plegen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234