Donderdag 06/10/2022

Obama breekt alweer een belofte

Links en milieubeweging woest, want VS-president geeft 'opnieuw' toe in strijd om schone lucht. Beeld UNKNOWN
Links en milieubeweging woest, want VS-president geeft 'opnieuw' toe in strijd om schone lucht.Beeld UNKNOWN

VS-president Barack Obama heeft beslist dat er voorlopig geen strengere regels komen voor ozonvervuiling. Tot groot ongenoegen van zijn eigen achterban en de milieubeweging, die zeggen dat Obama - alweer - toegeeft aan druk van de Republikeinse oppositie en het bedrijfsleven.

Tom Vandyck

De nieuwe regelgeving die Obama gisteren blokkeerde, zou de hoeveelheid ozon in de lage atmosfeer beperken. Obama lichtte zijn beslissing toe in een brief aan Lisa Jackson, het hoofd van het Environmental Protection Agency (EPA), zeg maar het Amerikaanse milieuministerie. Daarin argumenteerde hij dat er geen nieuwe regels nodig zijn, omdat die regels over twee jaar sowieso herschreven zouden worden. "Uiteindelijk steunde ik niet het idee om steden en staten nu al te vragen om een nieuwe standaard in te voeren die binnenkort herbekeken zou worden."

De Republikeinse oppositie wilde al lang dat de nieuwe ozonregels uitgesteld zouden worden. Obama's progressieve supporters en de milieubeweging reageerden ontsteld. "Het is spijtig dat de regering de kant kiest van de grote oliebedrijven en niet die van kinderen, ouderen en zieken", zei Daniel Weiss van het Center for American Progress, een linkse denktank in Washington.

Niet de eerste teleurstelling

Obama kreeg de laatste maanden ook in een aantal sociaal-economische dossiers het verwijt dat hij zijn eigen achterban in de steek laat en te makkelijk buigt voor de Republikeinse oppositie. Het is evenmin de eerste keer dat hij zijn supporters teleurstelt in milieudossiers.

In een grote speech vlak na zijn aantreden in 2009 waarschuwde Obama voor een 'onomkeerbare catastrofe' en beloofde hij dat de VS onafhankelijk zouden worden van buitenlandse olie en een groene energiesector zouden opbouwen die miljoenen banen zou creëren. Op de VN-klimaattop in Kopenhagen slaagde hij er echter niet in om daar een bindend akkoord uit de brand te slepen. Ook buiten de VS werd daar teleurgesteld op gereageerd.

Obama's grote binnenlandse klimaatwet, die een wettelijk plafond had moeten zetten op de uitstoot van CO2, kwam er evenmin. Besparingen zorgden er ondertussen voor dat het netwerk van hoge snelheidstreinen, dat hij wilde opbouwen in grote delen van het land, tot een schim van het oorspronkelijke plan gereduceerd is. En dat terwijl China en masse van die netwerken bouwt.

Begin 2010 gaf Obama tot ontsteltenis van de milieubeweging toelating voor olieboringen voor de Amerikaanse Oostkust, in de Golf van Mexico en voor de kust van Alaska. Een moratorium op diepzeeboringen na de ramp met het boor-eiland Deepwater Horizon in 2010 werd relatief snel weer opgeheven.

Deze week werd de actrice Daryl Hannah gearresteerd bij een protest voor het Witte Huis tegen de Keystone XL-oliepijplijn die de VS moet verbinden met olievelden in Canada. De Amerikaanse regering moet zich daar voor het einde van dit jaar over uitspreken. Milieuactivisten vinden dat de pijplijn niet kan als Obama zoals beloofd het olieverbruik in de VS wil inperken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de pijplijn vorige week echter een positief advies mee.

Obama volgt Republikeinse leider

Dat Obama de nieuwe ozonregel blokkeert, is een overwinning voor de industrie. Een verstrenging zou volgens het bedrijfsleven te veel geld kosten, temeer omdat de Amerikaanse economie maar niet aantrekt. Gisteren raakte ook bekend dat er de afgelopen maand geen banen bijkwamen in de VS en dat de werkloosheid ongewijzigd op 9,1 procent blijft.

Een strengere ozonlimiet zou ervoor zorgen dat tientallen staten en steden zich plots boven de limiet bevinden. Die moeten dan mogelijk ophouden met het uitreiken van milieuvergunningen aan nieuwe bedrijven en bestaande bedrijven dwingen om hun uitstoot te verlagen.

Eric Cantor, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, noemt dat een "feitelijk verbod op industriële groei", dat in tien jaar tijd duizend miljard dollar en een miljoen banen zou kosten.
In zijn mededeling leek Obama die logica te volgen. "Ik heb het belang onderstreept van het reduceren van administratieve lasten en onzekerheid, vooral nu onze economie zich herstelt", schreef hij. "Ik heb EPA-hoofd Jackson dan ook gevraagd om het voorstel voor de nieuwe ozonstandaard nu in te trekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234