Donderdag 29/09/2022

Immigration Act

Obama's 'Immigration Action' verscheurt Amerikaanse opinie

Amerikaans president Obama kondigde gisteren een reeks maatregelen aan die onder andere de voorlopige regularisering van vijf miljoen mensen zonder papieren doorvoert. Hij zag zich hiertoe 'genoodzaakt', daar het Congres er maar niet in slaagde om een "eerlijke en evenwichtige" hervorming van het migratiebeleid uit te werken. De beslissing zorgt in de VS voor heel wat controverse. Vooral bij de Republikeinen zet ze kwaad bloed. Zij beschuldigen de president ervan "zijn macht te misbruiken" en "het Congres te omzeilen".

Hanne Vlogaert

De reacties op het besluit van president Obama ongeveer 4,7 miljoen illegalen tijdelijk te regulariseren zijn gemengd. Vooral de Republikeinen reageren furieus. Ze laten weten er alles aan te doen om de acties van Obama ter bescherming van de illegale vluchtelingen in de VS ongedaan te maken. Verschillende leiders van de Republikeinse partij waarschuwden de president al "dat hij met vuur speelt".

TEGENSTANDERS

undefined

"Oorlogsverklaring aan de democratie"

De Republikeinen verwijten Obama vooral dat hij het heft in eigen handen neemt, en het Congres niet de tijd geeft een grondige hervorming uit te werken. Volgens hen past het passeren van het Congres niet in een democratische bestel, en verklaart Obama met het eenzijdig doordrukken van zijn wil de oorlog aan "het hele Amerikaanse volk en aan de democratie", aldus Lamar Smith.

In een video die vlak voor het televisieoptreden van Barack Obama de ether in werd gestuurd, laat John Boehner uit het Amerikaanse Lagerhuis horen dat "de president wel aangeeft geen koning of keizer
te zijn, maar dat hij zich wel als dusdanig gedraagt". "En dat op een moment dat het Amerikaanse volk ons nadrukkelijk vraagt om samen te werken", verwijt hij. "Door de wil van het volk zo schaamteloos te
negeren zet hij zijn imago van wetteloosheid kracht bij en verliest hij het laatste greintje geloofwaardigheid dat hij nog had."

John McCain, tegenkandidaat van Obama in de presidentsverkiezingen van 2008, laat weten dat de geplande acties weinig zullen verbeteren aan het migratiesysteem van de Verenigde Staten. "De eenzijdige acties die de president vandaag aankondigde, slagen er niet in de fundamenten van ons falende immigratiesysteem te raken."

Die problemen bestaan volgens McCain uit een onduidelijke omlijnde grens, het ontbreken van een rationeel en efficiënt gastarbeidersprogramma dat op een degelijke manier is afgesteld op de noden van de Amerikaanse arbeidsmarkt en een gebroken systeem voor legale immigratie voor zij die bereid zijn de Amerikaanse wetten te volgen in hun zoektocht naar 'The American Dream'. Daarnaast verwijt McCain Obama dat hij beter had gewacht op het voorstel van het Congres: "Hij had hen wat meer tijd en wat meer krediet moeten geven."

"Passeren van Congres vraagt om juridische stappen"

Senator Mitch McConnell zei gisterenochtend dat Obama spijt zal krijgen als hij zijn plannen doordrukt. "Als president Obama handelt tegen de wil van het volk en het land zijn wil oplegt, zal het Congres handelen."

Procureur-generaal van Texas, Greg Abbott, verklaart dat hij de beslissing van Obama onmiddellijk voor het gerechtshof gedaagd wil zien. Ook Joe Arpaio, Sheriff van Maricopa County Arizona dringt aan op een rechtzaak tegen de Amerikaanse president.

"Middelvinger naar de Amerikaanse kiezer"

In een video op haar Facebookpagina laat voormalig Gouverneur van Alaska, Sarah Palin, horen dat Obama met zijn beslissing "de middelvinger naar zijn kiezers opsteekt".

Ook Republikein Lamar Smith (Texas) vindt dat Obama zichzelf en een deel van zijn partij boven het volk stelt. "President Obama heeft de wensen van een radicale vleugel binnen zijn partij boven de noden van de Amerikaanse werkende bevolking geplaatst. Sommigen beweren dat zijn acties een oorlogsverklaring naar de Republikeinse partij toe zijn, maar ik geloof eerder dat ze de oorlog verklaren aan het gehele Amerikaanse volk en onze democratie."

Ex-presidentskandidaat en voorzitter van het Lagerhuis Newt Gingrich zei op CNN dat de verklaringen van Obama de vorm aannamen van een "Gruber-speech", waarmee hij verwees naar de woorden van Jonathan Gruber die stelde dat de 'Affordable Care Act', in de volksmond ook wel 'Obamacare' genoemd, er alleen is gekomen danzij de "domheid van de Amerikaanse kiezer".

"Deur voor illegale migranten verder opengezet"

Verschillende tegenstanders stellen dat het besluit van de President een uitnodiging is voor illegalen om het land binnen te dringen.

Zo zegt de voorzitter van de Heritage Foundation Jim DeMint dat het nieuwe voorstel van Obama "pervers genoeg het illegaal binnendringen van ons land alleen maar aanmoedigt". "De regularisatie wil vuur uitdoven door er olie op te gooien, en dat werkt natuurlijk niet."

Ook Michael McCaul, Republikeins voorzitter van de commissie Homeland Security vreest "dat er een golf van illegale migratie op gang zal komen door de acties van de president. En dat terwijl het departement Homeland Security absoluut niet voorbereid is op zo'n massale toestroom."

VOORSTANDERS

Onder de Amerikaanse burgers zijn de reacties gemengd. Hoewel er ook zeker daar een aantal negatieve stemmen te horen zijn: "Het is illegaal wat hij doet" (Manny Vega, een gepensioneerde US-veteraan) en "Volgens mij is het voor Obama eerder een persoonlijke zaak" (Lindolfo Carballo uit Arlington), is er toch ook een aanzienlijke groep die de beslissing van hun president wel kan waarderen.

Buiten aan het Witte huis stonden dan ook veel pro-migrant activisten. Zij juichten de woorden van de president volmondig toe. Na afloop scandeerden ze de alom bekende 'yes we can'-leuze en hieven ze het volkslied van de VS aan.

"VS is een natie van immigranten"

Het argument waarop de Obama-voorvechters het meest lijken terug te vallen is op de onstaansgeschiedenis van hun land. "We zijn begonnen als een natie van immigranten, en we zullen dat ook altijd blijven." Volgens hen houdt Obama met zijn 'Immigration Action' de basisgedachte waarmee Amerika als vrije natie eens aan zijn geschiedenis begon, in ere: iedereen is welkom in het land en mag er naar believen zijn 'American Dream' komen zoeken en beleven.

"Republikeinen blokkeren een hervorming van de migratiewet"

De voorstanders van de 'Immigration Action' verwijten de Republikeinen dat ze de boel een jaar lang hebben geblokkeerd, door halsstarrig naar manieren te blijven zoeken om de sponsoring van een grondige hervorming van het Amerikaanse immigratiesysteem af te houden.

"Wat het Congres nu zeker niet moet doen is deze regering ten val brengen, omdat ze het over deze zaken niet eens raken", zo klinkt bij de Obama-aanhangers.

Mexico

De Mexicaanse regering heeft de aankondiging van Obama verwelkomd. Deze beslissing geeft aan de talrijke Mexicaanse families in de VS zekerheid en zo "kunnen ze hun kansen verbeteren", zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond (plaatselijke tijd) mee.

Daarnaast verklaarde het Mexicaans ministerie dat het erop zal toezien dat de veiligheid en de mensenrechten van de migranten aan de grenscontroles worden gerespecteerd.

Van de 11,4 miljoen mensen zonder papieren in de VS zou 58 procent afkomstig zijn uit Mexico.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234