Zondag 26/06/2022

Ollivier Strebelle

Het concept kon pas na 20 jaar gerealiseerd worden omdat men nu over voldoende geavanceerde technologie en software beschikt

Wie? Belgische beeldhouwer, die monumentale sculpturen maakt voor de openbare ruimte in binnen- en buitenland

In het nieuws? Eind mei wordt zijn kunstwerk 'Athletes' Alley' onthuld in het Olympisch Park van Peking , als voorbereiding op de Olympische Spelen

Vijf Belgische atleten voor Peking

Brussel l Ter gelegenheid van de Olympische Spelen schenkt België een reusachtige sculptuur aan China. Het beeld bestaat uit vijf raadselachtige figuren in roestvrij staal en is van de Brusselse kunstenaar Olivier Strebelle. Op dit moment wordt het gemonteerd in het Olympisch Park van Peking. Buitenlandminister De Gucht zal het op 23 mei inhuldigen.

door Eric Rinckhout

De monumentale sculptuur van Strebelle is nog een cadeau van de regering-Verhofstadt. Huidig premier Leterme (CD&V) zei dat de schenking van het beeld een beslissing is van enkele jaren geleden waarover nu woord moet worden gehouden. China komt in de aanloop naar de Olympische Spelen meer en meer onder druk te staan, omdat de mensenrechten er nog altijd op grote schaal geschonden worden. Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht zal zich naar aanleiding van zijn bezoek op 23 mei uitspreken over de situatie van de mensenrechten in Tibet en China.

Het kunstwerk dat De Gucht dan zal onthullen is een werk van Olivier Strebelle. Het werk is 105 meter lang, 32 meter hoog en kost zo'n 5 miljoen euro. Het wordt mee gefinancierd door Belgische instellingen en bedrijven, zoals Belgacom, Delhaize, Janssen Pharmaceutica en de Nationale Loterij. De sculptuur bestaat uit vijf figuren die aan weerszijden van een lange laan staan. Wanner de toeschouwer te midden van de vrij raadselachtige figuren wandelt, krijgt hij de indruk dat het om een abstract geheel gaat. De figuren zijn dan ook vijf constructies, opgetrokken uit gebogen stalen buizen, Het is pas vanuit een bepaald frontaal gezichtspunt dat het om vijf staande en zittende atleten blijkt te gaan, die de de vijf Olympische ringen omhooghouden.

De Athletes' Alley ('Laan der Atleten') is uitgevoerd in materiaal dat de tijd moet trotseren. Het is de bedoeling dat de bezoekers het beeld blijven zien als een symbool van de Olympische Spelen en dat het deel gaat uitmaken van het Chinese artistieke erfgoed. Het werk heeft naar verluidt een rijpingstijd van twintig jaar achter de rug. Het kan nu pas opgetrokken worden omdat men over voldoende geavanceerde technologie en software beschikt.

Olivier Strebelle (geboren in 1927 in Ukkel) maakte eerder al furore met monumentaal beeldhouwwerk. Zo ontwierp hij voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958 het beeld Het Ros Beiaard, een kubistische, geabstraheerde constructie in brons met keramische tegels. Het beeld met de Vier Heemskinderen kwam na Expo 58 terecht in Namen naast de toen pas aangelegde Ardennenbrug over de Maas. Een ander indrukwekkend beeld, De overwinning, prijkt voor de zetel van de firma U.C.B. in Brussel. Samenvloeiingen is dan weer een 36 meter hoog beeld in roestvrij staal dat in het Europees Parlement opgesteld staat. Een van de jongste werken van Strebelle is De Golf, dat op het Schouwburgplein in Kortrijk staat: het is een fontein die zeven meter hoog en twaalf meter lang is en bestaat uit elf gebogen buizen waaruit water spuit. Het beeld werd onthuld op 21 maart 2003.

Werk van Strebelle staat ook in het Middelheim Openluchtmuseum in Antwerpen en is eveneens te zien op openbare pleinen in Washington, Atlanta, Moskou en Jeruzalem.

Strebelle startte op vijftienjarige leeftijd aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten Ter Kameren in Brussel, waar hij keramiek en beeldhouwkunst volgde. Eind jaren veertig maakte hij naam wanneer hij samen met Pierre Alechinsky, Reinhoud en Christian Dotremont de Ateliers du Marais opricht, zowat het centrum van de Cobra-beweging in Brussel. Strebelle was docent aan het Antwerpse Hoger Instituut van 1953 tot 1961 en werkte daarna in Canada en in de VS. In 1958 won hij de Prix de Rome. Hij maakt zowel werk dat deel uitmaakt van grote architecturale en stedenbouwkundige ensembles, als intiemere sculpturen of werk dat in de natuur geïntegreerd wordt.

Strebelle bouwt al sinds 1949 zijn werk op uit losse onderdelen, het geheel krijgt bijna altijd een robuuste maar toch sierlijke, organische vorm mee. Een huwelijk tussen hedendaagse materialen en de verworvenheden van de art nouveau.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234