Dinsdag 16/08/2022

Onbegrijpelijk, onnuttig en vervelend?

poëzie

vierde 'versmacht in de nacht' herdenkt dichter paul snoek

"Wat is deze kunstuiting waarvan de westerse mens volledig is vervreemd, die hem als onbegrijpelijk, onnuttig en vervelend voorkomt, die voor hem een wereld oproept van onevenwichtigen, geestelijk gestoorden, sociaal onaangepasten en puberteitscrisissen?"

Dichter Eddy van Vliet is in zijn pleidooi duidelijk op zoek naar een definitie van... poëzie. Zelf wil, kan of durft hij geen enkele stelling in te nemen en gelijk heeft hij. Er zijn intussen wellicht al meer omschrijvingen van poëzie gegeven dan er ooit gedichten zijn geschreven.

Ons lijkt het overigens interessanter deze kunstuiting gewoon zorgeloos te beleven en af en toe deze "onevenwichtigen, geestelijk gestoorden en sociaal onaangepasten" eens van dichtbij te gaan bezien. Kwestie van zich bijtijds van hun vooruit- of achteruitgang te vergewissen. Nu zaterdag 1 december krijgt u daartoe meteen de kans, want dan passeren vijftien dergelijke bezienswaardige exemplaren de revue in de Groenzaal in Gent voor de vierde editie van VersMacht in de Nacht. Naast Eddy van Vliet rukken ook nog Ramsey Nasr, Miguel Declercq, Leonard Nolens, Roland Jooris, Jan H.Mysjkin, Johan de Boose, Eva Cox, Eva Gerlach, Jan van der Hoeven, Lut de Block, Elvis Peeters en Geert van Istendael aan.

Geen dichter, maar alleszins ook onder te brengen bij datzelfde soort eigenaardige specimen, is radio- en televisiepresentator Chris Dusauchoit, die voor de gelegenheid - u leest het goed - zijn gedicht rond de zee voordraagt. Geen zelf geschreven verzen (gelukkig), maar die van respectabele anderen nemen de muzikanten Marcel Vanthilt en Ad Cominotto mee naar Gent. Sinds hun theaterproductie U Nu! weten we dat ze de integrale geschiedenis van de Nederlandstalige poëzie origineel, geestig en zowaar bevattelijk op muziek weten te zetten. Ook de nummers die het Dirk Van Esbroeck Trio brengt zijn gecomponeerd op gedichten, terwijl zangeres Jo Lemaire aan een gezongen woord al genoeg heeft om de dichter in elk van ons wakker te maken.

Geen jarig PoëzieCentrum (1990), geen jarige Hugo Claus (1994) of Poëziekrant (2000) om te vieren tijdens deze vierde VersMacht in de Nacht, wel een Paul Snoek om te herdenken. Niet dat de organisatoren, Gele Zaal en Poëziecentrum, nog een excuus nodig hadden na de 750 bezoekers van vorig jaar, maar een thema om de avond aan op te hangen staat natuurlijk altijd keurig. Bovendien doet een hommage meer aan de markante Vlaamse dichter Paul Snoek, die in 1981 verongelukte, niemand kwaad. Niet alleen is het poëtische oeuvre van Snoek nog net zo toegankelijk als voorheen en spreekt het ook nog steeds jonge mensen aan, het draait bovendien vooral rond de liefde. Wie durft nu nog te beweren dat poëzie als "onbegrijpelijk, onnuttig en vervelend" voorkomt? Enkel de westerse mensen die werkelijk volledig van deze kunstuiting zijn vervreemd.

Jelle Van Riet

VersMacht in de Nacht, op zaterdag 1 december om 20 uur in de Groenzaal, Sint-Bavohumaniora, Reep 4 in Gent. Toegang: 400 en 500 frank (10 en 12,40 euro). Info en reservering: 09/225.22.25.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234