Maandag 03/10/2022

Onder Engeland tikt een BSE-tijdbom

De Europese vleesindustrie is nog lang niet van de problemen verlost. Na de contaminatie van het veevoeder in België, Nederland en Frankrijk zorgt de ontdekking van bergen gekookte kadavers die mogelijk besmet zijn met de dollekoeienziekte voor ophef in Groot-Brittannië.

brussel.

eigen berichtgeving

'Nabij Grantham in het graafschap Lincolnshire, de geboorteplaats van Margaret Thatcher, bevindt zich een monument voor een van de grootste rampen die zich voordeden tijdens het bewind van de Iron Lady.' Op die ironische toon begint het stuk over het dollekoeienschandaal in The Observer. De Britse krant voegt eraan toe dat er geen gedenkplaat bij het monument staat, en al evenmin een aandenken aan de 43 slachtoffers die de dollekoeientragedie tot dusver heeft geëist.

In de buurt kamperen scouts die geen besef hebben van wat daar even verder in de hangars van het vroegere Barkston Heath-vliegveld verborgen is. Dan kan ook moeilijk, want de overheid heeft alles angstvallig verborgen gehouden. Maar wie dicht genoeg komt, wordt misselijk van de stank van de erfenis van de BSE-crisis - zelfs als je gasmaskers draagt, zoals de arbeiders die hier aan de slag zijn.

Binnenin liggen hoge bergen met restanten van geslachte koeien. De dieren werden gekookt en geplet in een poging om de dollekoeienziekte in te dijken en zo de ban op de export van Brits rundvlees op te heffen. Op het eerste gezicht lijken de overblijfselen duinen van korrelig donkerbruin, vulkanisch zand. Wie nader toekijkt, ziet echter de splinters van beenderen en tanden afsteken tegen het gruis.

Sinds 1996 heeft het afmaken van 3,5 miljoen runderen ouder dan dertig maanden ook elders gelijkaardige dierlijke afvalbergen doen verrijzen. De bedoeling was de kadavers later te verhitten tot 1.000 graden Celsius om op die manier alle potentiële infectieverwekkende BSE-eiwitten te vernietigen die in de voedselketen zouden kunnen komen en (mogelijk) bij de mens de ziekte van Creutzfeldt-Jakob verwekken. Er is echter slechts één verbrandingsoven in het hele land in gebruik. De oven in Southampton heeft een capaciteit van 15.000 ton per jaar, wat betekent dat elk jaar ruim 65.000 ton overschot aan dierlijk afval moet worden gestockeerd. Die afvalberg zou een moeilijk te ontmijnen BSE-tijdbom kunnen worden. De overheid relativeert het gevaar, zeggende dat de meeste koeien die werden vernietigd geen BSE-koeien waren. Toch zouden officiële bronnen bij het ministerie van Landbouw toegeven dat 1 procent van de dieren aangetast kan zijn, wat inhoudt dat ongeveer 4.000 ton potentieel geïnfecteerd materiaal opgeslagen ligt.

De opslag van de resten van de mogelijk gecontamineerde dieren moet gebeuren in luchtdichte gebouwen, zodat geen gecontamineerde stofdeeltjes naar buiten kunnen komen waar ze de mens kunnen besmetten. Volgens The Observer, die de opslagplaatsen voor het eerst in kaart bracht, is dat niet steeds het geval. Een onderzoek van de eerder genoemde vliegtuighangars in het graafschap Lincolnshire deed bijvoorbeeld het ergste vrezen. In het afval werden een dode duif en ongedierte opgemerkt, wat erop wijst dat de opslagplaatsen allesbehalve hermetisch afgesloten zijn. David Lomas, een afgevaardigde van de Districtsraad, stelde bovendien vast dat het afval in open containers wordt aangevoerd. Bovendien reden de vrachtwagens weer weg alvorens, zoals voorgeschreven, gereinigd te worden.

De firma die de hangars verhuurt, betwist dat de opslagplaatsen niet aan de voorwaarden voldoen. Volgens een woordvoerder dringt het ongedierte misschien naar binnen als een nieuwe lading kadavers wordt binnengebracht, maar het is volgens hem veel belangrijker dat ze daarna niet meer naar buiten kunnen. Waarnemers vrezen echter dat er toch stofdeeltjes naar buiten kunnen. Bovendien is ook het gevaar voor brand niet denkbeeldig omdat de afvalbergen spontaan kunnen gaan gisten en verhitten.

Volgens de overheid komen er binnenkort twee nieuwe ovens, maar ondertussen worden de BSE-bergen steeds hoger. (EB)

In heel Groot-Brittannië is slechts één verbrandingsoven in gebruik

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234