Maandag 03/10/2022

Ondernemer piekt tussen 46 en 50 jaar

De meest succesvolle ondernemers zijn tussen 46 en 50 jaar oud. Zij hebben nu eenmaal meer ervaring én meer zelfvertrouwen dan wie pas in het vak stapt. En vooral: ze hebben geleerd uit hun fouten.

Voor de studie werden 1.289 Vlaamse ondernemingen doorgelicht door de medewerkers van Boost2Succes. Die laatsten ondersteunen Vlaamse bedrijven, in opdracht van Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Bedrijfsleiders tussen 18 en 25 jaar oud bleken het slechtst te scoren, terwijl die tussen 46 en 50 jaar oud de beste resultaten konden voorleggen. "Onlogisch is dat niet", weet Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), "want jonge ondernemers hebben minder ervaring en ondernemen is vaak een proces van vallen en opstaan."

Ironisch

En toch gaat het niet om leeftijd alléén. "Persoonlijkheidskenmerken zijn nog veel belangrijker", meent Bart Henssen van het Studiecentrum voor Ondernemerschap Odisee. "Maar een aantal zaken, zoals kennis en ervaring, komt nu eenmaal met de jaren. Heeft die persoon al eerder een onderneming opgestart en heeft hij geleerd uit zijn fouten? Wie faalt, wordt in Vlaanderen gestigmatiseerd, maar in de VS is dat normaal. Het kan ironisch klinken, maar zeer succesvolle ondernemers hebben eerder gefaald."

Jonkies hebben ook minder zelfvertrouwen, zijn nog onzeker en hebben nog niet geleerd hoe ze tegenslagen moeten overwinnen. Hensen: "Zelfkennis is ook heel belangrijk. Ook dat hangt samen met de leeftijd. Als je tussen 46 en 50 jaar bent, heb je meer inzicht in je eigen sterktes en zwaktes. Los van meer technische kennis en meer kennis van de sector heeft een oudere ondernemer ook meer impliciete kennis. Hij zal onder andere beter weten hoe hij moet omgaan met leveranciers en stakeholders.

"Die impliciete kennis staat nergens op papier en is niet tastbaar. De bedrijfsleider is zich er zelf niet eens van bewust dat hij die heeft, maar het is net wat jonge ondernemers missen. Daarom is het essentieel dat zij zich laten bijstaan door een coach of een gespecialiseerde instantie."

Op de sukkel na de 50

Vraag is uiteraard waarom bedrijfsleiders niet even succesvol blijven na hun vijftigste. Want de kennis en ervaring die ze eerder opdeden, lopen toch niet weg? Christine Mattheeuws: "Eens je de kaap van 50 bereikt hebt, ga je soms sukkelen met je gezondheid. Allerlei kwaaltjes maken dat je op de rem moet gaan staan. Je kunt nog veel aan, maar minder dan voor je 50ste. Als je minder uren klopt, zal zich dat vertalen in minder goede cijfers. Ook dat is logisch."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234