Woensdag 28/09/2022

'Onderzeeër Dolfijn viste lijken op van Franse kotter'

Brussel l 'FM Northwood heeft gehoord dat de Dolfijn twee lijken heeft opgevist.' De Bretonse families van de in 2004 vergane vissersboot Bugaled Breizh zijn woest omdat het Franse gerecht die cruciale radioboodschap van de Britse militaire kustwacht weigerde te vertalen. Twee gezinnen zijn nog altijd op zoek naar twee vermiste matrozen.

door Anne de Graaf

De kotter zonk bij kalme zee, in luttele seconden, vermoedelijk nadat zijn netten verstrikt waren geraakt in een van de duikboten die in de diepte een NAVO-oefening hielden. De Nederlandse onderzeeër was vlak in de buurt, maar de marine ontkent elke betrokkenheid.

De Franse onderzoeksrechter Folzter beschikt over de informatie sinds vorig jaar, maar beweert dat zijn vertaalster "niet over de technische competenties" beschikte om het bewuste zinnetje te vertalen. Het gaat om een transcriptie van een radiobericht dat op het moment van het ongeluk binnenliep. Op aandringen van de nabestaanden wordt volgende week een andere vertaalster ingeschakeld om het bericht in het Frans om te zetten. Northwood is de militaire thuishaven van alle Britse onderzeeërs. Er is ook een inlichtingendienst actief die met hulp van de transmissiedienst de boodschap onderschepte.

Het cruciale bewijsstuk zit nog niet in het dossier, maar de Nederlandse marine maakt zich überhaupt geen zorgen. Hoofd marinevoorlichting Jaap Hartog: "De Dolfijn bevond zich op het ogenblik van het ongeluk op vijf tot tien zeemijl van de schipbreuk. Wij hebben hier niks mee te maken."

Nochtans registreerde de radio van de Britse marine een heel ander verhaal...

"Ik herhaal: onderzoek heeft uitgewezen dat de Dolfijn geen schuld treft."

Maar hij was wel in de buurt.

"Het is pertinent onwaar dat wij lichamen aan boord zouden hebben gehesen."

Het onderzoek is niet afgesloten, wat als dat radioberichtje nu wel in het dossier terechtkomt?

"Dan nog blijven wij bij ons standpunt."

De advocaat van de getroffen families, Michel Kermarrec, ergert zich aan het "bewuste getreiter" van het Franse gerecht. "Alles valt onder het militair geheim en de betrokken NAVO-staten houden de kaken op elkaar. Als dit klopt, betekent dit dat de Nederlanders de lichamen van de vermiste bemanningsleden zelf hebben geborgen, zonder de families in te lichten. Als het zo is, zeg het dan ten minste, dan kunnen de ouders rouwen."

Het is niet het enige waas dat over het onderzoek blijft hangen. Het duurde maanden eer de familie het wrak op trapladdertjes mocht bekijken. Het gerecht van Quimper wil de zaak helemaal uitspitten, maar stuitte direct op tegenstand: de eerste onderzoeksrechter, pitbull Xavier Florentin, werd de laan uitgestuurd omdat hij te brutaal te werk ging, en omdat hij de logboeken van de onderzeeërs durfde op te vragen.

Aan Franse kant viel op het moment van het ongeluk toevallig alle radioverkeer uit, van Cap Gris-Nez tot het uiterste puntje van Bretagne. Tegelijk werd een 'onbekend' reddingsvlot door de Britten tot zinken gebracht. Advocaat Kermarrec: "Vanaf het tijdstip van de schipbreuk, 12.35 uur, zitten we met een zwart gat van 28 minuten. De Franse, Britse, Nederlandse en Britse krijgsmacht weten wat toen gebeurd is, maar verschuilen zich achter het militair geheim."

Corentin, de vader van de vermiste Eric Guillamet (41): "Hij wilde per se visser worden zoals zijn vader. Dus zocht ik lang naar een onvergankelijke boot: de Bugaled. Daar kon geen golf tegenop. Ik hoor me nog zeggen: 'Fils, imbattable, daarop ben je veilig.' Ik voel me schuldig. Dit was geen eerlijke schipbreuk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234