Vrijdag 19/08/2022

'Onderzoek Antwerpse diamantfraude is om zeep'

Het gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel in de Antwerpse diamantsector, een van de grootste fraudezaken van het land, is nu al genekt. Dat zegt een hooggeplaatste bron bij het Antwerpse gerecht. De magistratenoorlog is duidelijk nog niet voorbij in de Scheldestad.

Boosdoener van dienst is een cd-rom die het Antwerpse parket niet op tijd neerlegde. De cd-rom bevat gegevens van zo'n 170 Antwerpse diamantairs die een rekening hadden bij de Zwitserse bank HSBC en die ze niet hadden aangegeven bij de belastingen. Naar verluidt zou er tussen de één en twee miljard euro zwart geld op die rekeningen staan.

Afgelopen september kwam de cd-rom in het bezit van de Antwerpse parketmagistraat Peter Van Calster, die het onderzoek naar fraude in de diamantsector voert. Pas drie weken later stelde hij er een proces-verbaal over op. Schriftvervalsing, concludeerde de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, die prompt een gerechtelijk onderzoek vorderde naar zijn eigen magistraat en speurders.

Na de vijf betrokken onderzoekers te hebben ondervraagd, besloot raadsheer-onderzoeksrechter Michel Jordens deze week dat van strafbare feiten geen sprake is. Hij vorderde dan ook geen enkele inverdenkingstelling. Van Calster kan blijven voortwerken aan het onderzoek, maar op vraag van zijn overste, procureur des Konings Herman Dams, komt er een magistraat van het parket-generaal bij die de zaak mee opvolgt.

Niets aan de hand? In gerechtelijke kringen valt te vernemen dat de toegebrachte schade aan het dossier groot is. Meer nog: "Het HSBC-dossier is om zeep", zegt een hooggeplaatste bron bij het Antwerpse gerecht. "Het verhaal van de cd-rom kan de aanleiding zijn voor de advocaten van de diamantairs om de nietigheid van het onderzoek te vragen. Er kunnen elementen van die schijf geveegd zijn zonder dat iemand het weet."

Benjamin Zajtmann, substituut van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, wil niet op de uitlatingen reageren. Dat het parket-generaal gezichtsverlies leed door een magistraat te beschuldigen van strafbare feiten, waarna een onderzoek het tegendeel bewees, wil Zajtmann niet gezegd hebben. "De reputatie van de betrokken magistraat (Peter Van Calster, SS) heeft wel een deuk gekregen, ja. Maar de vraag is hoe dat komt."

Zelf wil Zajtmann er niet op antwoorden. Maar in gerechtelijke kringen luidt het dat Van Calster niet transparant werkte. "Het parket-generaal heeft een reddingsoperatie moeten opzetten om het onderzoek niet helemaal te laten kelderen."

Axel Haelterman, raadsman van het Antwerp World Diamond Centre, dat de diamantsector vertegenwoordigt, vreest dat het daarvoor al te laat is. "Dit dossier moet op zijn merites beoordeeld worden. Maar het zou mij verbazen mochten raadslieden van individuele diamantairs de waas omtrent die cd-rom niet aangrijpen om procedurefouten in te roepen."

Haelterman vindt dat in de plaats van een gerechtelijk onderzoek het HSBC-dossier beter af is met een 'onderhandelde oplossing'. "Dat zal veel effectiever zijn, ook voor de fiscus." De advocaat doelt op een minnelijke schikking, waarmee fraudeurs hun proces kunnen afkopen. "Het is stilaan de enige manier om een groot fraudedossier nog tot een goed einde te brengen."

Diamantmagistraat Peter Van Calster onthoudt zich van commentaar. In zijn entourage valt te vernemen dat onmogelijk met het bewijsmateriaal kan zijn geknoeid. "Het gaat om een cd-rom, waarbij rom staat voor read only memory. Je kunt daar niets aan veranderen, in tegenstelling tot een herschrijfbare cd. Misschien moet het parket-generaal eens een computercursus volgen. Of de bewuste cd-rom vergelijken met het origineel dat bij de fiscus in de kluis ligt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234