Maandag 26/09/2022

Onderzoek De Tandt na jaar nog steeds niet afgesloten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het gerechtelijk onderzoek naar Francine De Tandt, de voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, loopt sinds een jaar en er is nog geen teken dat het binnenkort afgerond zou worden. Het onderzoek begon op 28 augustus 2009, een tweetal weken nadat de eerste berichten in de media verschenen waren over vermoedelijke corruptie en schriftvervalsing, maar er waren al eerder vermoedens.

In 2004 aan het rollen
De zaak-De Tandt gaat immers vijf jaar voordien, in 2004, aan het rollen, wanneer de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) tijdens een huiszoeking bij een advocaat een document vindt dat een ontwerpvonnis van rechter De Tandt lijkt te zijn. De advocaat kan het document recupereren, maar het wantrouwen van de FGP is gewekt.

Na klachten van advocaten en als blijkt dat de rechter een schuld van een half miljoen euro heeft bij een zakenman en gerechtsexpert, opent advocaat-generaal De Lentdecker een tuchtonderzoek. Daarin is sprake van extreme welwillendheid tegenover advocaten, maar niet van corruptie. Het onderzoek wordt nooit afgesloten en rechter De Tandt wordt benoemd tot voorzitster van de rechtbank van koophandel. In die hoedanigheid spreekt ze zich eind 2008 uit over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Nog steeds werkzaam
Omdat het parket-generaal niet lijkt te reageren op herhaalde vragen van de FGP, schrijft het hoofd van de FGP, Glenn Audenaert, de minister van Justitie aan. Wanneer de krant De Tijd op 13 augustus 2009 over de brief bericht, komt alles in een stroomversnelling en gebruikt de minister zijn positief injunctierecht om een onderzoek te bevelen. Het Brusselse parket-generaal zet raadsheer Antoon Boyen op de zaak.

In de loop van dat onderzoek wordt rechter De Tandt meermaals geschorst, maar haar schorsing wordt telkens ongedaan gemaakt, zodat ze aan de slag blijft. Ook als raadsheer-onderzoeksrechter Boyen haar eind januari 2010 in verdenking stelt voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en schending van het beroepsgeheim, blijft ze haar functies uitoefenen. Dat is tot op vandaag het geval. (belga/ep/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234