Zaterdag 22/01/2022

Onderzoek naar nieuwe kerncentrale

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) wil laten onderzoeken hoeveel het kost om tegen 2040 een nieuwe kerncentrale te bouwen. Om er ook daadwerkelijk eentje op te trekken? Of om voorgoed te bewijzen dat zoiets nucleaire dromerij is?

De bouw van een nieuwe kerncentrale is een van de scenario's die Marghem wil laten becijferen door het Planbureau en de Gentse econoom Johan Albrecht, meldt de Franstalige krant La Libre Belgique. De minister heeft hen aangesproken om de economische gevolgen van het Energiepact te berekenen.

De federale regering is het namelijk niet eens over dit pact, dat de energietoekomst van ons land moet uitstippelen. MR, CD&V en Open Vld willen de kerncentrales sluiten in 2025 en inzetten op windmolens, zonnepanelen en gascentrales. De N-VA wil twee kerncentrales minstens twee jaar langer openhouden. Dat zou beter zijn voor de bevoorrading, de stroomfactuur en het klimaat.

Geen geel-zwarte eis

Dat Marghem nu ook wil laten nagaan hoeveel de bouw van een nieuwe kerncentrale tegen 2040 kost, komt als een verrassing. Geen enkele politieke partij stuurde hier de afgelopen weken op aan. N-VA was hier vroeger wel voorstander van: de bouw van een kerncentrale stond in het verkiezingsprogramma in 2014. Maar de laatste jaren repten de Vlaams-nationalisten er met geen woord meer over.

Binnen N-VA wordt dan ook benadrukt: dit is geen geel-zwarte eis. "Iedereen kent ons standpunt. Wij zijn voor het langer open houden van twee kerncentrales. Het is blijkbaar de bedoeling van Marghem om echt alle mogelijke scenario's voor ons toekomstig energiebeleid te laten natellen. We zijn daar niet tegen, zo kun je goed vergelijken. Maar meer moet je hier niet achter zoeken", klinkt het.

Marghem wou gisteren geen commentaar kwijt. Ze presenteert haar nota vanochtend aan de ministerraad. Die zal dan de definitieve beslissing nemen over wat het Planbureau en Albrecht precies moeten onderzoeken. De studie zal 25.000 euro kosten en wordt al tegen het einde van deze maand verwacht.

De kans lijkt reëel dat het 'nucleaire scenario' vandaag nog geschrapt wordt . Bij Open Vld en CD&V is de animo om een nieuwe kerncentrale heel klein. Door dit nog maar te onderzoeken stuurt de politiek een fout signaal uit, luidt het oordeel. "Groene energie is de toekomst, kernenergie is het verleden", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). "Ik gun iedereen zijn intellectueel plezier. Maar moeten we nu echt tijd en belastinggeld verspillen om te berekenen wat we al weten, namelijk dat nieuwe kerncentrales bouwen de duurst mogelijk vorm van energieproductie is?", vraagt CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne.

Thorium

De nucleaire sector heeft het moeilijk de laatste jaren. Sinds de ramp in Fukushima in 2011 zijn de veiligheidseisen een stuk omhooggegaan, en daarmee ook de bouwkosten. Projecten in Flamanville in Frankrijk en Olkiluoto in Finland staan symbool voor die moeilijkheden: de budgetten rijzen de pan uit terwijl de werken maar niet opschieten. De kerncentrale in Flamanville zou 3 miljard euro kosten en klaar zijn in 2012. Dat is bijgesteld naar 8 miljard euro en hopelijk eind 2018.

In het VK wordt de bouw van de kerncentrale Hinkley Point C geschat op 22 miljard euro - meer dan twee keer de kost van de Olympische Spelen in Londen. De installatie krijgt een gegarandeerde steun van zowat 115 euro per geproduceerde megawattuur. Ter vergelijking: het toekomstige (en behoorlijk dure) zonnepark in Lommel zal een overheidssteun krijgen van 74 euro per megawattuur.

De nucleaire sector rekent op technologische vooruitgang. Zo wordt er al jaren veel verwacht van nieuwe kernreactoren op thorium, een groen alternatief voor uranium. Voorlopig zonder succes. In Duitsland boekt men vooruitgang met kernfusie, een proces dat het potentieel heeft om oneindig veel energie op te wekken. Maar ook voor kernfusie geldt: de wetenschap is er nog lang niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234