Vrijdag 01/07/2022

NieuwsSchild & Vrienden

Onderzoek naar Schild & Vrienden niet nietig verklaard: ‘Weer een stap verder naar berechting’

Kamerlid en oprichter van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove riskeert vervolging voor onder meer racisme en negationisme. Beeld BELGA
Kamerlid en oprichter van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove riskeert vervolging voor onder meer racisme en negationisme.Beeld BELGA

De vraag om delen van het onderzoek naar Schild & Vrienden te vernietigen, is door de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling volledig verworpen. De burgerlijke partijen reageren ‘tevreden’ op de beslissing.

Samira Atillah

Van Langenhove, Kamerlid en oprichter van Schild & Vrienden, is een van de negen leden van deze extreemrechtse groepering die vervolging riskeren voor onder meer racisme en negationisme. De zaak startte met een uitzending van het VRT-programma Pano in 2018 waaruit bleek dat Schild & Vrienden berichten en memes deelde die onder meer als racistisch en negationistisch beschouwd kunnen worden.

Deze krant bracht begin dit jaar aan het licht dat negen leden, onder wie Van Langenhove, voor deze feiten vervolging riskeerden. Er volgden enkele procedureperikelen. Zo werd onderzoeksrechter Annemie Serlippens in maart gewraakt omdat ze niet onpartijdig geweest zou zijn, waarna ze zelf opstapte en vervangen werd.

De vraag om delen van het onderzoek nietig te verklaren kwam van meester Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove. Hij vond dat Serlippens het onderzoek niet onpartijdig had gevoerd en vroeg daarom dat grote delen ervan nietig verklaard zouden worden. Die vraag is nu verworpen: alle elementen uit het dossier mogen behouden blijven. Wel was er een ‘schijn van partijdigheid’ omdat Serlippens kritische tweets over Van Langenhove likete, aldus de KI, maar dat leidt dus niet tot de nietigheid van de onderzoeksdaden.

In een reactie zegt Toon Deschepper, advocaat van Henri Heimans - een van de burgerlijke partijen in de zaak - ‘tevreden’ te zijn met de beslissing. “We staan weer een stap verder naar de berechting van de zaak. Het ultieme einddoel is dat het onderzoek beoordeeld kan worden door rechters, zodat duidelijk wordt of er strafbare feiten werden gepleegd, door wie, en wie er al dan niet gesanctioneerd zal worden.”

De procedure kan dus gewoon verder gezet worden en de zaak kan nu weer aanhangig gemaakt worden bij de correctionele raadkamer in Gent om te beslissen wie voor welke feiten naar de correctionele rechtbank verwezen kan worden. Deschepper verwacht niet meteen nieuwe hindernissen, maar is voorzichtig: “Ik durf geen voorspelling doen. Wat de verdediging nog in petto heeft kan ik niet voorspellen. Ik vermoed wel dat niets meer de regeling van de rechtspleging in de weg staat, maar dat durf ik niet met zekerheid zeggen.”

Dries Van Langenhove werd gecontacteerd door deze krant maar wenste (nog) niet te reageren. Meester Rieder was niet bereikbaar voor commentaar.

Er wordt verwacht dat de raadkamer op vrij korte termijn zal beslissen wie al dan niet naar de correctionele rechtbank wordt verwezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234