Zaterdag 21/05/2022

Onderzoeksrechters houden zich niet aan beslissing Europees Hof

Onderzoeksrechter Wim De Troy ligt opnieuw onder vuur. Hij zou advocaten niet toelaten aanwezig te zijn bij het eerste verhoor van de verdachte, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vraagt. Navraag leert dat De Troy niet de enige is.

Hij weer. Wim De Troy, de Brusselse onderzoeksrechter van Operatie Kelk, zou er de voorbije weken alles aan gedaan hebben om het enkele advocaten zo moeilijk mogelijk te maken tijdens hun bijstandsopdracht. Vier van hen legden een anonieme getuigenis af bij persagentschap Belga. Over welke raadslui het gaat, wil Dirk Van Gerven, stafhouder van de Nederlandstalige balie in Brussel, niet zeggen. Maar de aantijgingen kloppen wél, bevestigt hij.

“Wim De Troy heeft niet toegelaten dat de advocaten voor de ondervraging contact hadden met de verdachten om hen op hun rechten te wijzen. Ook tijdens het verhoor mochten ze niet ingrijpen. Dat is nochtans belangrijk om incriminatie te voorkomen: een verdachte kan nu eenmaal niet zichzelf beschuldigen.”

Als één van de eerste balies in ons land heeft de Nederlandstalige Orde van Advocaten in Brussel (NOAB) een piketregeling uitgewerkt om tegemoet te komen aan het Salduz-arrest, dat bepaalt dat tijdens het eerste verhoor een advocaat aanwezig moet zijn. “Zo’n 250 advocaten hebben zich vrijwillig opgegeven om verdachten bij te staan tijdens hun eerste verhoor”, zegt Van Gerven. “De afspraak met de onderzoeksrechters is dat zij bij een aanhouding de permanentie contacteren.”

De meesten doen dat ook. “Alleen onderzoeksrechter Patrick Van Aelst heeft op voorhand laten weten dat hij niet bereid is mee te stappen in de regeling”, aldus Van Gerven. “Kijk, het is niet dat wij Wim De Troy persoonlijk viseren, maar over andere onderzoeksrechters krijgen wij geen klachten.”

Al klopt dat niet helemaal. Uit een kleine rondvraag blijkt dat meerdere onderzoeksrechters niet happig zijn op een ‘brede’ toepassing van het Salduz-arrest. “Isabelle Panou laat ook niet toe dat je met de verdachte praat”, zegt de Brusselse advocaat Hamid El Abouti. “Patricia Jaspis is eveneens geen grote fan, terwijl Michel Claise dan wel weer toegeeflijk is.”

Drogreden

Voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens zijn al een zestigtal arresten in de geest van de Salduz-rechtspraak geveld. “In die arresten wordt België verschillende keren vermeld als land dat artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, het recht op een eerlijk proces, niet respecteert door geen advocaten toe laten tijdens verhoren”, weet Van Gerven. Tot een veroordeling is het nog nooit gekomen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat weten dat hij het probleem wil oplossen. Maar omdat de regering zich in lopende zaken bevindt, kan hij geen wetgevend initiatief nemen. “De bal ligt nu in het kamp van het parlement,” klinkt het. “Er is dringend een wet nodig om de praktische toepassing van het Salduz-arrest te regelen.”

Onzin, vindt Dirk Van Gerven. “Het Salduz-arrest is een afgeleide van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat net zozeer geldt als een Belgische wet. De wettelijke regeling waar men in ons land op aanstuurt, is een drogreden om het werk van advocaten in te perken. Ze zouden maar eens te veel macht moeten krijgen.”

Van Gerven wijst erop dat de zaak allang geregeld kon zijn. “Het college van procureurs-generaal had met alle stafhouders kunnen samenzitten om een regeling uit te werken.” De senaatscommissie-Justitie komt vandaag voor de eerste keer bijeen om een wetsvoorstel te bespreken. (SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234