Dinsdag 16/08/2022

Bankroof

Onduidelijkheid blijft na spectaculaire bankroof

null Beeld Marc De Roeck
Beeld Marc De Roeck

In Antwerpen is het onderzoek naar de inbraak bij een filiaal van BNP Paribas Fortis zondag aan de Belgiëlei nog volop aan de gang. Volgens het Antwerpse parket raakten de dieven binnen via de riolering, langs waar de daders de kluizenzaal door middel van tunnels wisten te bereiken. Over de omvang van de buit wensen noch het parket noch BNP Paribas Fortis te communiceren. Ook ongeruste klanten krijgen naar eigen zeggen nauwelijks informatie van de bank.

Tommy Thijs

De inbrekers die toesloegen in de kluizenzaal groeven eerst een tunnel van minstens vier meter vanuit een huis in de Nerviërsstraat. Van daaruit kropen ze via het rioleringsstelsel naar de bank, waar ze opnieuw een tunnel groeven richting de kluizenzaal. Gisteren om 13.44 ur belde de beveiligingsfirma de politie omdat het inbraakalarm afging hoewel het lokaal langs buiten nog gesloten was. Pas toen medewerkers van de bank de kluizenzaal openden, werd duidelijk dat dieven via een gat in de vloer waren binnen geraakt.

Lees ook

Het relaas van de spectaculaire bankroof in Antwerpen: “Vandaar kwam dus al dat geklop en geboor”

“Uit de verdere vaststellingen blijkt dat het gegraven gat een tunnel is die uitkomt in de riolering onder de Belgiëlei”, zegt het parket. “Het snelle respons team (SRT) van Antwerpen deed een nazicht in de tunnel. De SRT’ers hebben in de rioleringen dan een tweede tunnel ontdekt die in de kelder van een gebouw aan de Nerviërsstraat uitkwam. Er konden voorlopig geen verdachten worden aangetroffen.”

Ook over de precieze omvang van de buit is nog niets geweten. Het onderzoek loopt dan ook nog volop.

Speurders van het gerechtelijk labo onderzochten afgelopen nacht de tunnels. Alles lijkt er op te wijzen dat de daders goed voorbereid waren. Naar verluidt, is in de tunnels heel wat werkmateriaal blijven liggen, alsook een matras. De politie zal de voorwerpen deze middag naar boven halen.

Klanten kragen gebrek aan informatie aan

Vanmorgen werden ook de cliënten van de bank ontvangen in het kantoor. Allen dienden ze een verklaring op eer op te stellen over de inhoud van hun kluizen.

Maar bij de klanten heerst onduidelijkheid, omdat niemand weet of zijn of haar kluis nu is opengebroken of niet. Het aanwezige bankpersoneel kan hen dat ook niet vertellen, omdat de kluizenzaal is verzegeld voor het onderzoek. Sommige klanten reageerden vanmorgen woedend en erg aangeslagen op het nieuws. Velen vragen zich ook af hoe ze ooit kunnen bewijzen wat er in hun kluis lag.

Klanten van de bank worden deze voormiddag ontvangen in het kantoor. Beeld Lefelon
Klanten van de bank worden deze voormiddag ontvangen in het kantoor.Beeld Lefelon

Levensgevaarlijk

De inbraak leest als een filmscenario. Eentje dat trouwens mogelijk niet goed had kunnen aflopen voor de dieven. Want zelfs bij Aquafin, dat instaat voor de riolering, hebben ze geen idee hoe de criminelen te werk zijn gegaan. “Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uitgekomen”, zei ingenieur Els Liekens vanmorgen op Radio 2. Volgens haar moeten de graaf- en inbraakoperaties levensgevaarlijk geweest zijn.

“Ik heb eens gekeken naar de Belgiëlei en de Nerviërsstraat en daar liggen verschillende riolen”, klonk het op Radio 2. “Gaande van een ronde buis van 40 centimeter diameter tot eivormige leidingen die tot 1,30 meter hoog zijn en 80 centimeter breed. Moeilijk om daarin recht te staan, dus ze zullen daar op hun buik hebben moeten sluipen. Een hachelijke onderneming.”

Door een rioleringsbuis kruipen is bovendien niet zonder risico, integendeel. “Als het begint te regenen, komt het regenwater in de riolen terecht en die kunnen zich heel snel vullen, wat tot de verdrinkingsdood kan leiden als je daar in zit”, aldus Liekens nog. “Daarnaast komt ook het afvalwater van woningen, zoals toiletwater, douchewater, water van de wasmachines, in de buizen terecht. Dat brengt afvalstoffen met zich mee. Sommige gassen zitten opgelost in het water en als je daarin begint te woelen – wat bij de inbraakpoging zeker het geval zal geweest zijn – kan er waterstofsulfide vrijkomen, wat zeer snel zeer dodelijk kan zijn.”

Ook het graven van beide tunnels zelf kan niet zonder gevaar geweest zijn. “Het graven van een tunnel naar de riolering kan tot grondverzakkingen leiden. Als er bijvoorbeeld werken in de straat gebeuren, dient dat altijd met de nodige beveiligingsvoorschriften te gebeuren. Dat heeft allemaal een enorme impact. Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uit gekomen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234