Donderdag 20/01/2022

Ongewenste bio- en pesticiden?

Wat doet een mens met dit aanhoudende slechte weer? Tussen de buien door wat in de tuin werken, het onkruid aanpakken en de mieren en slakken te lijf gaan bijvoorbeeld? De verleiding is dan vaak groot om het ongedierte en het onkruid te lijf te gaan met allerlei chemische producten, biociden en pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen. Biociden zijn bedoeld om komaf te maken met insecten, knaagdieren, schimmels, bacteriën, etcetera. Gewasbeschermingsmiddelen weren ongewenste gasten van planten. Maar door de vaak gebrekkige informatie en ongeschikte producten is de kans groot dat u biociden en gewasbeschermingsmiddelen wel eens verkeerd of in te grote hoeveelheden gebruikt. Vergeet niet dat ze niet zonder risico's zijn en zowel de gezondheid als het milieu kunnen schaden! Voor biociden bestaat momenteel geen duidelijk onderscheid tussen producten voor particulieren en vakmensen. Dat is heel jammer, gezien de potentiële giftigheid ervan: ze kunnen acute effecten teweegbrengen, zoals irritatie van de huid, de ogen of de luchtwegen. Op lange termijn kunnen ze volgens studies vermoedelijk kankerverwekkend zijn of de hormoonhuishouding verstoren. Het Franse consumentenmagazine 60 millions de consommateurs deed het relaas van een koppel dat het parket in huis behandelde tegen een luizenplaag, maar twee dagen later de katten dood terugvond. Er werd niet bij vermeld of ook de luizen dood waren...

Het product bevatte permetrine, een stof die in heel wat insecticiden voor huishoudelijk gebruik wordt gebruikt. Deze stof is dodelijk voor vissen en staat ook geklasseerd als mogelijk kankerverwekkend. In het algemeen heeft elke chemische behandeling een impact op het milieu. Zo is glyfosaat, de actieve stof van heel wat onkruidverdelgers (zoals de bekende Roundup) zeer vervuilend voor het grondwater en de bodem. Laat u overigens niet misleiden door de afkorting 'bio' (die voor biociden niet gereglementeerd is) in de naam van bepaalde producten, want soms is daar niets biologisch of natuurlijks aan. De insecticiden Biosect en Biokill bevatten bijvoorbeeld wel degelijk permetrine en een synthetisch oplosmiddel. Bepaalde verpakkingen zijn in strijd met de wetgeving, omdat ze met hun specifieke vorm en hun grafisch ontwerp de nieuwsgierigheid van kinderen wekken en de gebruiker op het verkeerde been kunnen zetten. De mierenbestrijder Compo Mirazyl ziet er bijvoorbeeld uit als een zoutvaatje. Laat u trouwens niet overhalen tot de aanschaf van elektrische verdelgers. Die zijn zeer giftig: ze bevatten vluchtige pyrethrinoïden die in de lucht verdampen zolang het toestel is aangesloten. Wie zich in die ruimte bevindt, staat dan ook constant aan deze stoffen bloot. Biociden en gewasbeschermingsmiddelen zijn dus niet ongevaarlijk. Om het gebruik van die laatste soort veiliger te maken voor tuiniers, worden de wettelijke regels op 18 augustus strenger. Er zal een duidelijkere scheiding komen tussen de producten voor privé- en voor professioneel gebruik. Die laatste zullen niet meer vrij verkrijgbaar zijn. De veiligheidsdop wordt veralgemeend en alle spuitbussen moeten een spuitmond met een 'on'- en 'off'- stand hebben. Voorts wordt de inhoud van vrij verkrijgbare producten beperkt tot een hoeveelheid om maximaal 500 m2 te behandelen. Fabrikanten krijgen echter een erg lange overgangstermijn van twee jaar om zich hieraan aan te passen. Test-Aankoop vraagt dat intussen de veiligheid zou primeren. Op alle producten die gevaarlijk kunnen zijn voor de gebruiker, zou moeten staan: "Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in aanwezigheid van jonge kinderen". Fabrikanten van biociden zouden moeten verplicht worden het nummer van het antigifcentrum op hun verpakking te vermelden. Ook voor biociden zou er een onderscheid moeten komen tussen producten voor privé- en voor professioneel gebruik. Met dit slechte weer weet bevoegd staatssecretaris voor Leefmilieu, M. Wathelet, weer wat doen!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234