Dinsdag 09/08/2022

Zeno

Ontmoet Henri Larondelle: materiaalmeester, arbiter, trainer en meest gepasseerde keeper van België

Henri werd vorige week voor de 323ste keer gepasseerd dit seizoen.
Henri werd vorige week voor de 323ste keer gepasseerd dit seizoen. "Maar de sfeer is goed, hoor."Beeld Jelle Vermeersch

Dit is een verhaal over Henri Larondelle, die geboren werd in 1900-en-zoveel en die al vroeg verliefd werd op het voetbal en daar nooit meer van genezen is. Over zijn jeugdjaren in Duitsland, zijn terugkeer naar de heuvels rond Verviers en zijn decennia bij Royal Union Hodimontoise FC, de ploeg van zijn leven. Over zijn topjaren als spits, zijn gewonnen kampioenschappen en zijn koppig vasthouden aan het stamnummer 89.

Jelle Vermeersch

Over omkleden in garages, Jupiler en Marlboro in de rust, een doelpuntensaldo van 9-323 en Waalse hilariteit na de match.

Maar dit is ook een verhaal over de kleine clubs en hun miserie. Over verval en koppigheid tegen beter weten in. Over keeperen uit noodzaak, over krampen 's nachts, over een geknelde zenuw en 's morgens niet meer uit bed raken.

En: over sterven op het veld of stoppen.

19 april, 8u13 - kantine

Oh la la, les pastis...

"3u30 was het gisterennacht. De verjaardag gevierd van een van mijn beste vrienden en te veel pastis gedronken. Ik ben om twintig over zeven wakker geworden in de zetel, RTL stond nog op. (kijkt op horloge) Oei, is het al zo laat? Normaal ben ik hier altijd om 7u45. Ik zal me vlug omkleden om de lijnen te trekken."

8u27 - veld

Avec l'age on recule

"Vijfendertig jaar ben ik hier ondertussen. Ik ben bij Hodimont gaan voetballen in 1961, toen ik acht jaar was. Daarna zijn we met ons gezin naar Duitsland vertrokken - mijn vader was beroepsmilitair - waar ik tot aan de junioren bij Düren en Aken gespeeld heb. Op mijn achttiende ben ik naar Verviers teruggekeerd en heb ik een jaar bij de provinciale junioren gespeeld. Daarna één jaar bij La Calamine in eerste provinciale, gevolgd door drie jaar bij Heusy. In 1980 ben ik naar Hodimont in vierde provinciale teruggekeerd.

"Ik ben niet altijd keeper geweest, ah non non. Ik ben hier als spits begonnen, in die tijd was ik goed hoor. In 1979 bij Heusy had ik 38 goals gemaakt, maar terug bij Hodimont heb ik er maar drie gemaakt. (lacht) De trainer heeft me het seizoen daarop achter de spits gezet. Tien jaar heb ik daar gestaan. En met het ouder worden ben ik telkens een linie opgeschoven, om in 1998 of '99 in het doel te belanden.
"Lap, ze komen me hier net zeggen dat de scheidsrechter voor de match van de reserven niet is komen opdagen. En ze willen dat ik het doe. Anders coach ik de reserven of val ik in voor de keeper, als die zich blesseert. Maar nu zal ik moeten scheidsrechteren. Allez hoppe."

Henri Larondelle ís RU Hodimontoise FC. Hij staat in het doel, is bestuurslid, kalkt de lijnen, fluit wedstrijden... en betaalt de schulden als de nood hoog is. 'Alles voor het stamnummer 89!' Beeld Jelle Vermeersch
Henri Larondelle ís RU Hodimontoise FC. Hij staat in het doel, is bestuurslid, kalkt de lijnen, fluit wedstrijden... en betaalt de schulden als de nood hoog is. 'Alles voor het stamnummer 89!'Beeld Jelle Vermeersch

9u34 - match provinciale reserven C, RU Hodimontoise FC - Lambermont

- Mais, c'est un champs de patattes, Henri!
- Maintenant oui, quand tu es dedans.

"Onlangs klaagde de trainer van Lambermont dat we tegenstanders niet fatsoenlijk kunnen ontvangen. Ze zijn zich dan maar gaan omkleden in hun eigen kleedkamers, kwamen naar hier om de match te spelen en zijn zich daarna weer in hun eigen kleedkamers gaan wassen. (fluit) Parti en geen drank verkocht in onze kantine. De voorzitter van Lambermont heeft gelukkig 30 euro betaald om zich te excuseren voor zijn spelers.

"We hebben inderdaad problemen. Kijk eens rond. De kantine is tot op de draad versleten, de kleedkamers zijn eigenlijk garages. Ik heb er zelf nog banken in moeten zetten. Onlangs hebben ze zelfs de stroom een tweetal weken afgesloten, dan hadden we nergens licht. (zucht)

"We spelen hier nu tien jaar. Daarvoor hebben we negentig jaar op een ander plein, daar op die heuvel, gespeeld. Nadat de eigenaar gestorven was, hebben zijn dochters dat terrein laten verkavelen. Toen heeft de stad ons dit gegeven. Tja.

"Begin dit jaar hadden we twee ploegen reserves, geen eerste ploeg. Maar die heb je wel nodig om je stamboeknummer te behouden. Daarom speelt onze ploeg nu iedere zondag twee matchen. 's Morgens bij de reserven en 's middags in vierde provinciale. Dan weet je dat het moeilijk wordt.

"Maar de sfeer is goed, veel beter dan vorig jaar. Toen werden we zevende met een bijna volledig Marokkaanse ploeg. Die gasten konden fantastisch shotten, maar ze betaalden hun aansluitingsgeld niet en na de match kwamen ze niet in de kantine. Ze namen vlug een paar pistolets - pas op, er moest kaas op, geen ham, hè - en vertrokken meteen naar huis. Op die manier kregen we niks in het schof en moesten we altijd rekenen op de consumaties van de tegenstander."

null Beeld Jelle Vermeersch
Beeld Jelle Vermeersch

10u20 - rust match provinciale reserven C, RU Hodimontoise FC - Lambermont: 0-3

Je suis fière d'eux, ils jouent avec un grand coeur

"De meeste spelers zijn rond de achttien jaar oud en ze zijn trouw. Ze zeggen tegen mij: 'Henri, waar jij gaat, daar gaan wij'. Dat is goed. Maar ik zou het liefst hier blijven, want de ploeg bestaat al sinds 1911 en we hebben stamboeknummer 89. Mijn broer, die voorzitter is bij Etoile Wegnez, hier wat verderop, zegt: 'Maar kom naar hier met je ploeg, je bent hier welkom'. Ze hebben daar inderdaad mooie velden en een mooie infrastructuur, en voor mijn part smelten we samen, maar ik wil het stamboeknummer en de naam Hodimont niet verliezen.

"Zo zaten we rond de eeuwwisseling met een schuld van 3.000 euro bij de voetbalbond. We riskeerden de club te moeten opdoeken en het stamboeknummer af te geven. Dan heb ik met mijn vrouw samengezeten en hebben we beslist om dat bedrag te betalen. Ah ben oui, mijn vrouw begrijpt mijn liefde voor het voetbal, maar ze begrijpt niet dat ik hier wil blijven. Ze zegt dat ik met mijn ervaring naar een beter georganiseerde club zou moeten gaan, dat dat mij rustiger zou maken. Maar ik zeg haar dan dat ik Hodimont daar niet voor ga laten vallen.

"Ik ben geen vertrekker. Ik ben 44 jaar elektricien geweest bij dezelfde firma. Ik blijf ergens tot het niet meer gaat, quoi. Mais ça devient difficile. Ik ben lid van het bestuur en aanvankelijk waren we met vijf, maar vorige maand is de secretaris overleden. Nu zijn we nog met vier en ik ben de jongste, de drie anderen zijn zeventigers. Iedere maand moeten we een put van een paar tientallen tot honderden euro's dempen. Er zijn geen sponsors, geen borden langs het plein. Ja, ooit hadden we een paneel van een sponsor, maar na een jaar was het al kapot."

null Beeld Jelle Vermeersch
Beeld Jelle Vermeersch

11u23 - eindstand match provinciale reserven C, RU Hodimontoise FC - Lambermont: 1-4

Et maintenant on va boire une verre

"Straks gaan we met de ploeg frieten eten en ons voorbereiden op de match van deze namiddag tegen Welkenraedt. Kom, laat ons een paar pinten drinken. Ach, we nemen het allemaal niet te serieus. Maar twee jaar op deze manier spelen, gaat ook niet. Het is ons slechtste jaar ooit. We wisten eigenlijk al voor het seizoen dat we nul punten gingen halen.

"We beginnen ook niet te zagen of te blèten als we verliezen. Onze twee forfaits waren onze kleinste nederlagen, en tegen Wegnez hebben we er 22 binnengekregen. We kunnen meestal twintig minuten standhouden in de eerste helft, maar dan beginnen de goals te komen.

"Vorige week kwamen ze opeens met vijf voor mijn doel. Mijn achterspelers bougeerden niet meer. Ik ben maar aan de kant gestapt en heb ze laten schieten. Ik heb zelfs geapplaudisseerd. Dat is erg. Maar ik heb veel respect voor onze spelers. Het zijn eigenlijk reserven die in een eerste ploeg spelen. Chapeau pour eux, hein! Il faut le faire."

14u41 - kleedkamers net voor de match tegen AI Welkenraedt

Il faut pas tuer ce gamin, hein

"Tot nu toe kregen we 323 goals tegen in 26 matchen. Niet mis.Tegenwoordig gaat het gewoon veel te snel voor mij. Ik moet kiezen tussen de jongen of de bal, altijd een van de twee. Maar ik wil de jongeren niet kwetsen, hein. Ik wil niet dat ze denken dat ik een krapuul ben of zo.

"Gelukkig is er nu een jonge gast bij ons die wil keeperen. Hij heeft dit jaar al een vijftal matchen gespeeld, maar ik wil hem niet breken. Een trainer moet zijn spelers sparen.

"Het zou eigenlijk verboden moeten zijn om boven je vijftigste nog te voetballen. (lacht) Als ik op zondag twee matchen gespeeld heb, kan ik op maandag niet meer uit bed.

's Nachts spring ik door de slaapkamer om de krampen de baas te kunnen. Hop, linkerbeen strekken tot het over is en paf, dan schiet er een nieuwe kramp in mijn rechterbeen, enzovoort. Aiaiai."

15u10 - match RU Hodimontoise FC - AI Welkenraedt, 10 min ver: 0 - 2

"Ik heb dit seizoen al drie penalty's gepakt. Je moet niet opschrijven hoe ik dat doe, hè, maar ik vertrek altijd naar rechts. Als ze links schieten, is het altijd goal. Maar als het rechts is, dan heb ik hem. Allee, soms toch."

null Beeld Jelle Vermeersch
Beeld Jelle Vermeersch

16u47 - eindstand match RU Hodimontoise FC - AI Welkenraedt: 0 - 10

"Hoeveel goals ik ook tegen krijg, ik blijf optimistisch. Mon leitmotiv est simple: dans chaque corridor il y a toujours des exit doors."

17u50 - kantine

Une semaine emotionelle

"Iedereen zegt tegen mij: Henri, jij zult nog sterven op het veld. Ik hoop dat het zal gebeuren als we winnen. (lacht) Ik heb al een tijdje een knobbel op mijn voet waardoor een zenuw gekneld zit. De dokter zegt dat ik onder het mes moet. Ik zal niet meer kunnen voetballen. (stil)

"Dit wordt dus mijn laatste week. Er volgen nog twee matchen, donderdag tegen de ploeg van mijn broer en zondag volgt mijn afscheidsmatch tegen Jalhay. Dan heb ik meer dan 1.100 matchen gespeeld in de eerste ploeg van Hodimont. Het is mooi geweest."

18u19 - kantine

Henri - Jupiler: 0-8

"Hier, voor je vertrekt, een stylo die ik ten voordele van mijn kleindochter Lisa verkoop. Ze is elf en voetbalt tussen de jongens van Pepinster, ze maakt er alle goals. Haar penalty's zijn snoeihard, de keepers zijn er bang van. (trots) Binnenkort gaat ze naar Standard, de club van mijn hart. Heel misschien kan ik daar iets gaan doen als trainer van een jeugdploeg of zo. Want met de kadetten van Hodimont heb ik in 1983 kampioen gespeeld. We verloren toen geen match."
Henri. Held.

null Beeld Jelle Vermeersch
Beeld Jelle Vermeersch
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234