Woensdag 10/08/2022

Ook de coach kan soms beter zijn mond houden

Stress maakt dat de lontjes van voetbaltrainers bijzonder kort staan. Dat bleek nog maar eens uit enkele uitbarstingen de afgelopen dagen. Een gevaarlijk fenomeen, in de eerste plaats voor de coaches zelf.

Voetballers moeten hun mond tegenwoordig drie keer met zeep spoelen vooraleer ze voor een camera mogen verschijnen. Voor trainers gelden er blijkbaar andere regels. Wie vandaag op zoek is naar een beetje stennis op en rond een voetbalveld, die klopt gewoon eventjes aan bij de coach.

Een korte bloemlezing van een weekendje voetbal in de hoogste voetbalklasse. Na een pijnliijk 4-1-verlies van Club Brugge tegen AA Gent kreeg een journalist zondag een droge sneer van Michel Preud'homme, bekend voor zijn zacht gezegd moeizame omgang met kritiek. Waarom draait het niet bij Club, luidde de vraag. "Het is mijn schuld", het cynische antwoord.

Westerlo-trainer Harm van Veldhoven kreeg het zaterdag ook al danig op zijn heupen van een, nochtans uiterst beleefd geformuleerde, vraag naar zijn positie als coach, aangezien zijn ploeg de rode lantaarn draagt. Zo danig, dat hij de journalist in kwestie een totaal gebrek aan voetbalkennis verweet. Besnik Hasi slaagde er dan weer in om in één adem de eigen Anderlecht-spelers met de vinger te wijzen en de tegenpartij te schofferen. Gisteren klonk het dan wel dat hij het niet zo bedoeld had.

Boze buitenwereld

Geldt mediatraining dan alleen voor spelers en niet voor hun oefenmeesters? Dat niet per se. Ploegen zijn er wel veel minder streng op. Een speler kan met enkele onbehouwen uitspraken namelijk veel meer schade aanrichten in het eigen team. Een trainer daarentegen mag best uitgesproken zijn, een beetje couleur locale, en wat 'authenticiteit' vinden ploegen en supporters al helemaal niet verkeerd.

Maar combineer dat met de gigantische stress waaraan trainers blootgesteld worden, en uitbarstingen als die van afgelopen weekend zijn quasi onvermijdelijk. Het is een fenomeen dat ook in de trainersopleidingen niet onopgemerkt voorbijgaat, zegt Hans Ponnet, hoofd van de Vlaamse Trainersschool. Hij overweegt zelfs om er een speciale actie voor uit te werken. "Wij proberen er in onze opleidingen al aandacht aan te geven, maar dat blijft abstract. Ik vraag me wel af of die coaches niet beter begeleid kunnen worden door een sportpsycholoog of een woordvoerder. Zij zitten nog vol adrenaline en worden dan helemaal alleen in de vuurlinie gestuuurd. Waarom worden zij niet beter omringd?"

Sporza-commentator Filip Joos snapt daarom de ergernis van de Van Veldhovens van deze wereld wel. "Het is menselijk dat die ene journalist voor hem plots de verpersoonlijking wordt van de grote boze buitenwereld", zegt hij.

Gevaarlijker wordt het wanneer licht ontvlambaar zijn je handelsmerk wordt. Topcoaches als Louis van Gaal (Manchester United) en José Mourinho (Chelsea) zijn de specialisten par excellence, maar daarom moeten ze nog niet gekopieerd worden. Meer zelfs: aangehouden calimerogedrag kan zelfs een gigantisch nadeel worden.

Verademing

"Dat is wat Mourinho nu overkomt bij Chelsea", bevestigt Joos. "Die heeft de laatste tijd zo vaak met de voeten vooruit onzin verkocht op persconferenties dat hij er problemen door krijgt in de kleedkamer. Michel Preud'homme moet ook oppassen dat hij die kant niet uitgaat. Hij toont keer op keer dat hij niet met kritiek om kan. Het is een kwestie van tijd dat er een speler opstaat die zegt: 'Jij vit steeds op ons, maar zelf verdraag je geen weerwoord.' Het gevaar bestaat dat niemand hem straks nog serieus neemt, wanneer hij weer eens uithaalt."

En wat dan met Besnik Hasi? "Dat was dan weer een verademing", lacht Joos. "Hij wilde zijn spelers de mantel uitvegen. Het enige wat Hasi verkeerd gedaan heeft, is zijn verontschuldigingen aanbieden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234