Vrijdag 19/08/2022

Venezuela

“Ook militairen in Venezuela wachten bang af”

Nicolas Máduro (m.) en defensieminister Vladimir Padrino. Beeld EPA
Nicolas Máduro (m.) en defensieminister Vladimir Padrino.Beeld EPA

De amnestiewet moet politie, ­militairen en regerings­functionarissen overhalen om de ­Venezolaanse president Nicolás Maduro de rug toe te keren. Want ook zij ‘hebben honger’.

Marjolein van de Water

De jonge militairen bij de ingang van de ­kazerne schuiven ongemakkelijk heen en weer achter hun muur van zandzakken. Weifelend kijken ze naar de uitgeprinte ­amnestiewet die Ingrid Rodríguez hen ­voorhoudt. “Lees het gewoon, meer vraag ik niet”, aldus Rodríguez. “We mogen niks aannemen”, antwoordt een van de jongens. Zijn collega gaat de kazerne in om een meerdere te roepen.

“Ik weet dat jullie hetzelfde willen als wij”, dringt Rodríguez aan. “Jullie hebben ook honger.” De 44-jarige vrouw is in gezelschap van tien andere inwoners van Coche, een sloppenwijk in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Ze zijn zondag naar een nabijgelegen kazerne gekomen om met militairen te praten. “Ik kan het document niet aannemen”, herhaalt de jongen. Hij kijkt verlegen naar de grond en fluistert: “Maar ik heb het via WhatsApp ontvangen.”

In brand

Dan komt tweede luitenant Montaya naar buiten gelopen. “Wat is hier aan de hand?”, vraagt ze. “We willen u de amnestiewet aanbieden”, zegt Rodríguez. “Als jullie meehelpen de democratie te herstellen in Venezuela, garandeert het parlement dat jullie in de toekomst niet vervolgd worden.” Montaya wacht tot ­Rodríguez is uitgepraat, pakt het papier aan en steekt het in brand. Zonder er verder woorden aan vuil te maken, beent ze terug de kazerne in.

Een dag eerder staan enkele honderden mensen in de brandende zon op het Alfredo ­Sadel plein te wachten tot de cabildo begint. De Venezolaanse oppositie organiseert sinds enkele weken bijna dagelijks cabildos: openbare politieke bijeenkomsten bedoeld om de ­bevolking op de hoogte te brengen van de ­laatste plannen en ontwikkelingen. Alle radio en tv-zenders zijn in handen van het regime, dus daar krijgt de oppositie geen ruimte.

“De Engelse Bank heeft Venezolaans goud ter waarde van 1,2 miljard dollar (1 miljoen euro) in bewaring”, vertelt parlementariër Juan Andrés Mejía het publiek. “Maduro wil het goud terug naar Venezuela halen, maar de Engelse Bank heeft geweigerd!” De aanwezigen joelen. “En er is meer goed nieuws”, vervolgt Mejía. ­“Europese landen hebben een ultimatum ­gesteld. Maduro moet binnen een week ­verkiezingen uitschrijven, anders zullen ze Juan Guaidó als president erkennen.”

Vrijwilligers delen papieren uit met daarop de amnestiewet die het parlement twee weken geleden heeft aangenomen. Alle hoop is op die wet gevestigd. Ze moet politie, militairen en ­regeringsfunctionarissen overhalen de socialistische leider Nicolás Maduro de rug toe te keren en zich in het kamp van de zelfbenoemde ­president Juan Gaudió te voegen.

Protesten

“Geef het aan familieleden, buren of vrienden die in het leger dienen”, roept Gregory ­Sanabria (24) terwijl hij de prints overhandigt. Sanabria werd in 2014 opgepakt tijdens ­antiregeringsprotesten en heeft vier jaar in de cel ­gezeten wegens samenzwering tegen de ­regering. “Bewakers hebben me gemarteld”, vertelt hij. “Maar ik ben bereid hen te vergeven als ze nu de kant van de democratie kiezen.”

Sanabria opent WhatsApp op zijn telefoon en toont gesprekken die hij voert met militairen en politieagenten in zijn kennissenkring. “Ik heb ze de wet geappt”, vertelt hij. “De meesten durven niet te antwoorden, ze worden nauwlettend in de gaten gehouden. Maar ik weet dat ze het lezen, en dat ze twijfelen.”

Ineens klinkt er een luid gejuich op het plein, Juan Guaidó is gearriveerd. De politicus zit ondergedoken maar duikt af en toe op om ­toespraken te houden. “We zijn blij met de steun uit Europa”, zegt hij. “Maar verkiezingen uitschrijven is niet genoeg.” Guaidó herhaalt de route die hij voor ogen heeft: “Maduro moet zich terugtrekken, zodat we in een transitie­periode de instituten kunnen democratiseren. Pas daarna kunnen transparante en eerlijke ­verkiezingen worden gehouden.”

Politieagent Julio Alemán kijkt van een afstandje toe. “Er zijn nog maar weinig agenten die Maduro steunen”, vertelt hij. “Maar als het leger niet overstapt, kunnen wij ook niks.” Hij wijst op zijn riem: “Wij hebben alleen traangas en een pistool. Het leger heeft oorlogswapens.”

Vanaf het podium hamert Guaidó erop dat iedereen moet meehelpen met het overhalen van de strijdkrachten. “Ik wil dat jullie de ­amnestiewet downloaden en verspreiden”, zegt hij met overslaande stem tegen zijn toehoorders. Dan wurmt hij zich door de haag van ­journalisten en aanhangers, springt achterop een motor en scheurt ervandoor.

Maduro zit intussen niet stil. Zijn elitetroepen vallen huizen binnen en intimideren ­activisten. Er zijn zo’n 300 dissidenten gearresteerd, en zeker 30 doden gevallen. De tactiek lijkt vruchten af te werpen. De afgelopen drie nachten waren er geen confrontaties meer ­tussen demonstranten en politie. Zondag laat Maduro zich in legerkazernes toejuichen door zijn manschappen. De beelden worden de hele dag herhaald op de staatstelevisie.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zichtbaar nerveus

Toch meent de oppositie dat het leger op het punt staat te kantelen. Zondagochtend trekt parlementariër José Guerra vol goede moed naar Fort Tiuna, de grootste kazerne van het land. “Ik ga een brief aanbieden aan de minister van Defensie”, vertelt hij. Een zichtbaar nerveuze soldaat houdt de politicus tegen. Na een korte woordenwisseling trekt de soldaat zijn pistool. Guerra mompelt iets over ‘burgers’ en ‘rechten’ en druipt af.

Ook Rodríguez en de andere buurtbewoners uit Coche zijn teleurgesteld. “Ze hebben de amnestiewet verbrand”, zegt een van hen tegen een nieuwsgierige voorbijganger. “We leven hier in de wijk nauw samen met de militairen”, vertelt Rodríguez. “In hun vrije tijd komen ze naar onze café’s, ze dansen met meisjes uit de buurt.” Ze hoopt dat de militairen uiteindelijk overstag gaan. “Ze wachten het goede moment af”, aldus Rodríguez. “Ook zij zijn bang.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234