Dinsdag 09/08/2022

Update

Ook parket tekent beroep aan, Martin blijft voorlopig in cel

null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Het parket-generaal van Bergen tekent cassatieberoep aan tegen de vrijlating van Michelle Martin. Dat meldt persagentschap Belga. Procureur-generaal Claude Michaux wilde echter niet kwijt op welke gronden hij het cassatieberoep aantekende. Gevolg is wel dat Martin in de cel blijft. Het Hof van Cassatie moet binnen de dertig dagen een uitspraak doen in de zaak.

Stijn VossenHanne Adriaen en Dries Derauw

Meester Georges-Henri Beauthier, advocaat van slachtoffers van Marc Dutroux, tekende vandaag ook al beroep aan bij het Hof van Cassatie na de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank dat Michelle Martin onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten mag worden. De raadsman betreurt dat hij het vonnis niet heeft kunnen inkijken. Martin zou onderdak krijgen in een Belgisch klooster. Eerder werd gemeld dat dat niet mag in de provincies Luik en Luxemburg, maar nu blijkt dat het verbod geldt in provincies Luik en Limburg, in Luxemburg mag ze wel verblijven.

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, reageert heel erg boos op de beslissing van de rechtbank. Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, is ontgoocheld. "Dit is als een donderslag bij heldere hemel", zei hij op Radio 1. De advocaat van de familie Marchal, Paul Quirynen, wenste zelf niet te reageren uit respect voor de familie Marchal. "Ik weet dat de familie Marchal heel erg teleurgesteld zal zijn", was het enige wat hij zei.


"We hebben vlak nadat de uitspraak bekendgemaakt werd beroep aangetekend. We zullen het beroepschrift later opstellen, aangezien we het vonnis nog niet ontvangen hebben. Dat is een beetje zoals naar een ziekenhuis gaan zeggen dat mijn broer gewond is, zonder dat hij er bij is", aldus de advocaat van Jean-Denis Lejeune en Laetitia Delhez.

Meester Beauthier heeft aan de voorzitster van de rechtbank een kopie van het vonnis gevraagd, maar dat werd hem geweigerd. De strafuitvoeringsrechtbank had de burgerlijke partijen bij het bekijken van de nieuwe vraag tot voorlopige vrijlating van Michelle Martin ook geweigerd om kennis te nemen van het reïntegratieplan dat door de verdediging ingediend werd.

Zwartwerk
Meester Beauthier toont zich niet verrast over de beslissing vandaag van de strafuitvoeringsrechtbank, maar stelt zich wel vragen bij de voorwaarden die opgelegd worden. "Wij zijn niet tegen een vrijlating, maar wel als dat gebeurt tegen om het even welke voorwaarden. Wat een schadeloosstelling betreft, lijkt niets voorzien. Mevrouw Martin zou werken en in ruil kost en inwoon krijgen. Bij ons heet dat zwartwerk", aldus de advocaat.

Meester Georges-Henri Beauthier, advocaat vanJean-Denis Lejeune en Laetitia Delhez. Beeld BELGA
Meester Georges-Henri Beauthier, advocaat vanJean-Denis Lejeune en Laetitia Delhez.Beeld BELGA


Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen veroordeeld tot dertig jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moorden op Julie (8), Mélissa (8), An (17) en Eefje (19). Haar ex-man Dutroux kreeg levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Ontgoocheling
Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, is ontgoocheld. "Dit is als een donderslag bij heldere hemel", zei hij op de radio. Vorige week liet hij verstaan dat hij er alles aan zou doen om haar vrijlating te verhinderen. "Waar Martin zich ook denkt te verstoppen, overal zal ze mij tegenkomen." Ook Jean-Denis Lejeune, vader van de omgebrachte Julie (8), was in alle staten toen hij over de mogelijke vervroegde vrijlating hoorde. Volgens hem besliste de strafuitvoeringsrechtbank dat Martin niet binnen een straal van 100 kilometer van de Dutroux-slachtoffers mag wonen. "Namen ligt op 60 à 70 kilometer van hier."

"Een moordenares"
Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje vreest dat hij zich bij de beslissing zal moeten neerleggen."Ik vind het heel erg jammer en ga met mijn advocaat bekijken wat we kunnen doen, maar ik vrees dat we aan de zwakke kant staan", aldus Jean Lambrecks. "Michelle Martin is even schuldig als Dutroux zelf en ik vind dat ze haar straf volledig moet uitzitten. Zij heeft Julie en Mélissa ook geen eten gebracht en laten verhongeren in de kelder, goed wetende dat die kinderen er zaten, terwijl Dutroux vast zat. Zij is even goed een moordenares. Ze zou in geen enkel klooster opgevangen mogen worden, ook niet dat van Namen. Deze beslissing van de rechtbank is onaanvaardbaar", reageerde een zeer ontgoochelde en boze Lambrecks.

Hij vernam het nieuws van de vrijlating vandaag via de media, die hem contacteerden. Lambrecks brengt momenteel zijn verlof in het buitenland door.

Frans klooster
Het was Martins vijfde vraag tot vrijlating. Een eerste verzoek tot vrijlating van Michelle Martin werd door de strafuitvoeringsrechtbank beoordeeld in 2007. De voorlopige vrijlating werd haar toen geweigerd, maar in mei 2011 werd de aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard. De rechtbank baseerde zich daarvoor op een reïntergratieplan van de verdediging, op voorwaarde dat het plan uitvoerbaar was. Een van de voorwaarden voor haar voorlopige vrijlating - de terugtrekking in een Frans klooster - bleek toen niet vervuld omdat het klooster door de ontstane ophef terugkwam op zijn beslissing. De laatste vraag werd geweigerd in september omdat geen concreet plan gepresenteerd werd.

Het parket-generaal heeft nog 24 uur de tijd om cassatieberoep aan te tekenen, maar zo'n beroep werkt niet opschortend. Dat betekent dat Martin kan vrijkomen ook al is er nog geen uitspraak door het Hof van Cassatie. Dat is vernomen van haar advocaat, meester Moreau.

Wanneer Martin precies vrijkomt is voorlopig onduidelijk. De verdediging heeft ook nog twee weken de tijd om cassatieberoep aan te tekenen. "We kunnen ook onmiddellijk beslissen om geen beroep aan te tekenen en dan zou ze meteen kunnen vrijkomen. We weten echter nog niet hoe dit zal verlopen. Ik zie mijn cliënte vandaag", aldus de advocaat.

"Ze is veranderd"
"Michelle Martin is niet meer dezelfde vrouw als toen ze in 1996 naar de gevangenis moest. Ze is veranderd, is beschaamd en wil geenszins provoceren met haar vrijlating", dat zegt haar advocaat nog. "Wat haar kans op recidive betreft, daar zijn experten het over eens: die is minimaal. Ze heeft in de gevangenis mensen ontmoet die haar toegelaten hebben om positief te evolueren", aldus de advocaat, volgens wie zijn cliënte erg erkentelijk is ten opzichte van de gemeenschap die haar opvangt.

De advocaat haalde ook even de schadeloosstelling van de slachtoffers aan. "Wanneer men in de gevangenis werkt, wordt men een euro per uur betaald. En er zijn lasten. Toch heeft Martin geld aan de kant gezet, omdat ze de slachtoffers zou willen schadeloosstellen."

Meester Moreau zei nog dat de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank voor hem geen overwinning betekent, maar wel de voortzetting van een project. "De moeilijkheden beginnen nu." Hij benadrukte wel dat zijn cliënt onder toezicht blijft staan.

Respecteren van de procedure
De procureur-generaal van het hof van beroep in Bergen, Claude Michaux, heeft 24 uur de tijd om de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank om Michelle Martin onder voorwaarden vervroegd vrij te laten, aan te vechten bij het Hof van Cassatie. "We gaan het dossier onderzoeken en bekijken of de verschillende procedures nageleefd werden", aldus Michaux. "Als dat het geval is, zullen we geen beroep aantekenen. Dit gaat immers over het respecteren van de procedure." Het Hof van Cassatie spreekt zich enkel uit over procedureproblemen en niet over de grond van een beslissing.

Het parket-generaal kan dus geen beroep aantekenen tegen de grond van de beslissing. "Ik heb deze situatie een jaar geleden al betreurd en niets is veranderd. Als ik de mogelijkheid had, zou ik beroep aangetekend hebben. Ik ben niet gekant tegen een vrijlating op zich, eens de voorwaarden vervuld zijn, maar ik vind dat een vrijlating onder voorwaarden zou moeten voorafgegaan worden door penitentiair verlof."

null Beeld Photonews
Beeld Photonews
Paul Marchal. Beeld UNKNOWN
Paul Marchal.Beeld UNKNOWN
Jean-Denis Lejeune. Beeld BELGA
Jean-Denis Lejeune.Beeld BELGA
Jean Lambrecks. Beeld BELGA
Jean Lambrecks.Beeld BELGA

Het klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen bevestigt intussen dat het Michelle Martin onderdak zal geven. In een mail laat Soeur Christine, abdis van het klooster, weten dat de vraag van de advocaten van Martin om haar in het klooster op te vangen een grote uitdaging vormde: "Ook wij waren ondersteboven van het lijden van de slachtoffers en hun familie, die door een hel gegaan zijn."

Geen familie
Na lang debatteren beslisten de zusters om Martin op te vangen. Ze hielden naar eigen zeggen rekening met het feit dat Martin geen familie heeft en in België nergens terecht kon. "Zoals blijkt uit de gebeurtenissen in het verleden kan Martin ook niet terecht bij de buurlanden", luidt het nog.

Twee voorwaarden
Het klooster is uiteindelijk ingegaan op de vraag van de advocaten, maar op twee voorwaarden: "Ten eerste moet de huidige rechtspraak in ons land ten volle worden gerespecteerd. Een tweede voorwaarde is dat uit het onderzoek in de gevangenis van Martin blijkt dat ze vooruitgegaan is en dat ze uitzicht heeft op een herintegratie in de samenleving zonder risico op recidive."

Gewikt en gewogen
Na lang overleg hebben de zusters clarissen de vraag van de advocaten van Michelle Martin positief beantwoord omdat er voor haar geen andere opvangplaats gevonden werd. De zusters hebben de voorwaarden voor deze opvang gewikt en gewogen, zo meldt de Bisschoppenconferentie in een reactie op de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank.

"De Kerk respecteert de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank (...). Het komt ons als Kerk niet toe om commentaar te geven bij een beslissing van het gerecht", luidt het in een persbericht. "Wij zijn ons bewust, zoals ook de zusters clarissen van Malonne al aangaven, van het verdriet en de pijn van de slachtoffers en hun families."

null Beeld Photonews
Beeld Photonews


Dardenne

Sabine Dardenne, een van de slachtoffers van Dutroux, weigerde een formele reactie te geven op de vervroegde vrijlating van Michelle Martin, maar op haar Facebook-pagina schreef ze dat "enkele personen meer geschokt zijn door het nieuws" dan zijzelf. "Ik ga proberen mijn leven zo goed mogelijk te leiden, zoals ik dat al 16 jaar doe... Ik ben op vakantie en zij zal mijn leven niet nog een keer verpesten...", schrijft Dardenne nog.

Turtelboom
Als Michelle Martin daadwerkelijk onder voorwaarden wordt vrijgelaten, zal justitie erop toezien dat ze de voorwaarden voor haar vrijlating strikt nakomt. Dat laat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vanuit het buitenland aan persagentschap Belga weten.

De minister neemt akte van de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank en van het cassatieberoep dat hiertegen is aangetekend. Ze wacht het arrest van Cassatie af. "Als Cassatie zegt dat er geen procedurefouten gemaakt zijn en Michelle Martin vrijkomt, zal de justitieassistent er nauwgezet op toezien dat de voorwaarden voor haar vrijlating strikt worden nageleefd", aldus de woordvoerster van de minister.

Sabine Dardenne. Beeld BELGA
Sabine Dardenne.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234