Dinsdag 16/08/2022

Ook Samaranch aanvaardde cadeaus van Salt Lake City

Salt Lake City, organisator van de olympische winterspelen in 2000, heeft niet alleen de gewone leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overladen met cadeautjes in de hoop de toewijzing te beïnvloeden, hoewel dat eigenlijk verboden is. Nu heeft een lokale krant bekendgemaakt dat ook IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch cadeaus aanvaardde. 'Natuurlijk', repliceert Samaranch. 'In mijn functie kan dat.' Ook het Belgische IOC-lid Jacques Rogge pleit Samaranch vrij.

LAUSANNE.

PERSAGENTSCHAPPEN EN EIGEN BERICHTGEVING

Het was de lokale Salt Lake City Tribune die met het opmerkelijke nieuws op de proppen kwam. Niet alleen IOC-leden als Anton Geesink, maar ook de voorzitter zelf kreeg cadeaus van de Amerikanen. De IOC-statuten verbieden aan de stemgerechtigde leden geschenken te aanvaarden van meer dan 150 dollar (128 euro), maar omdat Samaranch niet meestemt, geldt die regel niet voor hem. En dus aanvaardde Samaranch, één maand voor de toekenning van de Spelen twee jachtgeweren ter waarde van zowat 1.000 dollar, 34.000 frank (851 euro). Hoewel hij officieel niet mag stemmen, weegt hij in de praktijk zwaarder op de beslissing dan welk IOC-lid ook.

Het geschenk werd door het Zwitserse filiaal van de Amerikaanse fabrikant Browning in mei '95 rechtstreeks aan het kantoor van Samaranch afgeleverd, zo specificeert Rich Bauter, een vice-voorzitter van Browning. Het gaat om een halfautomatisch jachtgeweer Gold en een karabijn Euro Bolt. "Gewone jachtgeweren, niets bijzonders of erg duur." Hij preciseerde dat zijn firma tegen groothandelsprijzen voor ongeveer 10.000 dollar (8.515 euro) wapens had verkocht aan het comité achter de kandidatuur van Salt Lake City. Bij eerdere bezoeken aan Salt Lake City kreeg Samaranch eveneens geschenken, zoals een indianentooi van veren en een traditioneel deken. Waarde tussen 1.000 en 5.000 dollar (851 en 4.258 euro).

"Ik heb inderdaad twee geweren ontvangen", reageert Samaranch koel. "Ik wilde deze geschenken niet weigeren. In steden als Salt Lake City behoren wapens tot een zekere traditie. Ze weigeren zou een belediging zijn."

Jacques Rogge, het Belgische IOC-lid, is dezelfde mening toegedaan. "Als Samaranch als voorzitter van het IOC ergens ontvangen wordt, dan gebeurt die ontmoeting met een protocol dat niet veel afwijkt van dat voor staatshoofden. En daarbij hoort nu eenmaal de onvermijdelijke uitwisseling van geschenken. Ik ben al vaak met Samaranch meegereisd, hij kan niet weigeren. Daarbij gaat het vaak om erg lélijke cadeaus. Die houdt Samaranch niet zelf, maar belanden rechtstreeks in de reserves van het Olympisch Museum in Lausanne. Met die geweren zal dat niet anders zijn: Samaranch is geen jager."

Rogge ontkent niet dat de affaire rond Salt Lake City een slechte zaak is voor het IOC, al wil hij niet spreken van algemene omkoping. "Ik vond alle recente keuzes van gaststeden verantwoord. Waren de recente Spelen niet telkens uitstekend georganiseerd? Van kwaadwillige beïnvloeding, in die zin dat een slechte kandidaat het verrassend haalde van een beter dossier, was ik nooit getuige. Toen Atlanta in de running was met Athene, hadden de Amerikanen duidelijk het sterkste bod, dat zullen de Grieken vandaag wel toegeven. In '93 was de voorkeur van Sydney op Peking honderd procent verantwoord. De politieke toekomst van Peking was hoogst onzeker, niemand wist wat er zou gebeuren na de dood van Deng Xiaoping. Net zoals ik ook vind dat Salt Lake City geen geschenken nodig had: hun kandidatuur was objectief beter dan die van Québec of de anderen."

Rogge zelf meent evenwel dat IOC-leden best geen reizen ondernemen naar kandidaat-steden. "Ik zeg niet dat er iets gebeurt, voor minstens 95 procent van de leden durf ik mijn hand in het vuur steken, maar je vermijdt beter vooraf dat zo'n bezoek later tegen je gebruikt wordt. En zeg nu zelf: cadeaus van maximaal 150 dollar (128 euro), in alle grote steden komt dat neer op niet meer dan een boeket bloemen. Maar dat heb ik niet gedaan, ik vind dat ons selectiecomité uitstekende rapporten voorlegt, en op basis daarvan maak ik altijd mijn keuze."

Samaranch zelf had voorgesteld om fraude te vermijden door de keuze te concentreren bij het Uitvoerend Comité (UC) van het IOC - Samaranch en zijn naaste medewerkers - maar die optie onthaalt Rogge niet meteen op applaus: "Je kan evengoed zeggen: je kan makkelijker en efficiënter tien man beïnvloeden dan 150. Maar anderzijds is het zo dat het Uitvoerend Comité aan de controle van de leden is onderworpen - je moet verkozen raken, hé - en dat de leden zo'n verantwoording nooit moeten afleggen. Een of andere getrapte verkiezing - het UC een eerste selectie, de definitieve keuze voor alle leden - is daarom een goede tussenoplossing, een goed compromis tussen democratie en een procedure die mogelijke omkoping zoveel mogelijk vermijdt."

Walter Pauli

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234