Zondag 03/07/2022

filipijnen

'Oorlog tegen drugs': Duterte dreigt eigen zoon te vermoorden als hij betrokken blijkt bij drugshandel

Paolo Duterte (L), de zoon van president Rodrigo Duterte.  Beeld AFP
Paolo Duterte (L), de zoon van president Rodrigo Duterte.Beeld AFP

De wereld weet inmiddels dat de Filipijnse president Rodrigo Duterte geen genade kent voor drugsdealers en -gebruikers. Zelfs zijn eigen zoon Paolo zal eraan moeten geloven, als de geruchten waar zijn dat hij is betrokken bij drugshandel. Duterte zal hem eenvoudigweg laten vermoorden.

Michiel Maas

"Ik heb Pulong (de bijnaam voor Paolo) gezegd: 'Ik geef opdracht jou te doden als je wordt gepakt... en ik zal de agent die je zal doden in bescherming nemen'", aldus de president. Omdat er nog niks echt is bewezen, hoeft Paolo Duterte zich nog geen zorgen te maken over dit voorwaardelijke doodvonnis van zijn vader. Maar dan moet hij wel zijn hemd aanhouden. Volgens de Filipijnse senator Antonio Trillanes IV zit onder dat hemd, op de rug van Paolo, een tatoeage van een draak met daaronder een geheime code. Die tatoeage zou bewijzen dat de jonge Duterte, viceburgemeester van Dutertes stad Davao, lid zou zijn van een Chinese triade. In een hoorzitting van de senaat heeft Paolo Duterte toegegeven dat hij een tatoeage op zijn rug heeft. Hij weigerde die echter te laten zien, en beriep zich op zijn recht op privacy. Op Trillanes' vraag of er dan een foto van de tatoeage gemaakt mocht worden, zei hij kortweg: "Geen denken aan."

Senator Trillanes voert al anderhalf jaar een eenzaam gevecht tegen de Duterte-clan en tegen Dutertes "oorlog tegen drugs". Ooit heeft hij Duterte zelf al eens een kruising tussen een massamoordenaar en de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar genoemd. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op Dutertes zoon Paolo en schoonzoon Manases Carpio, echtgenoot van Sara Duterte, die nu burgemeester van Davao is. Het tweetal zou met zijn vingers in de grote drugshandel zitten.

Op 26 mei ontdekte de douane een lading van ruim zeshonderd kilo shabu (crystal meth) in een loods in Manila. De drugs, die zo'n 100 miljoen euro waard zouden zijn, waren afkomstig uit China. Het schip dat de drugs het land in had gebracht, was met opvallend gemak langs de havenautoriteiten geloodst. Volgens senator Trillanes moet dat zijn gebeurd met hulp van hogerhand, en hij zegt "informatie van buitenlandse inlichtingenkringen" te hebben dat Paolo Duterte daarbij heeft geholpen. Als bewijs heeft hij een foto openbaar gemaakt waarop Duterte junior te zien is met de Chinese zakenman Richard Tan (die ook de naam Chen gebruikt). Tan is de eigenaar van de loods waarin de drugs werden gevonden.

Rodrigo Duterte. Beeld AFP
Rodrigo Duterte.Beeld AFP

Trillanes kreeg het voor elkaar dat de senaat op 7 september een hoorzitting aan de zaak wijdde, waar Paolo Duterte en Manases Carpio door de senator werden ondervraagd. President Duterte had daar zelf op aangedrongen. Hij had tegen Paolo gezegd: "Ga naar de hoorzitting als je niets te verbergen hebt." Veel leverde de ondervraging niet op. Paolo hield zijn hemd aan en weigerde ook verdere vragen te beantwoorden "over beschuldigingen die gebaseerd zijn op geruchten".

In Dutertes 'oorlog tegen drugs' zijn zelfs zulke onbewezen beschuldigingen doorgaans al voldoende voor een doodvonnis en een kogel in het hoofd. Maar Paolo heet Duterte, en daarom is hij onschuldig tot zijn schuld onomstotelijk is bewezen. Dutertes dreigement om zelfs zijn zoon te vermoorden, lijkt daarom niet meer dan de inmiddels bekende Duterte-retoriek. Zo heeft hij eerder herhaaldelijk gezegd dat hij zal aftreden als een lid van zijn familie betrapt wordt op corruptie. Ook daarvan zijn tot nu toe geen bewijzen. Het horloge van Paolo, een Audemars Piguet Royal Oak Offshore, dat volgens Filipijnse media meer dan dertigduizend euro waard is, was volgens Paolo "een cadeautje". Om duidelijk te maken hoe gewoon dat soort cadeautjes voor hem zijn, liet hij journalisten er nog een zien. Dat horloge-incident heeft geen gevolgen gehad, en ook de drugsaantijging van Trillanes lijkt met de hoorzitting te zijn afgedaan. De president hoeft dus niet af te treden en zijn zoon mag vooralsnog blijven leven.

De president en zijn familie lijken voorlopig immuun voor alle beschuldigingen en kritiek. Zij zullen zich ook weinig aantrekken van de duizenden Filipino's die vandaagde straat zijn op gegaan om te demonstreren. De demonstratie markeerde de verjaardag van de staat van beleg die dictator Ferdinand Marcos in 1972 uitriep. Met die staat van beleg begon een donkere periode voor de Filipijnen, die werd gekenmerkt door onderdrukking, moorden, verdwijningen en arrestaties zonder vorm van proces. Demonstraties in het hele land waarschuwden voor een herhaling van die dictatuur, en waren een nauwelijks verholen protest tegen het bewind-Duterte.

Een van de leiders van de demonstratie was vicepresident Leni Robredo, een van de belangrijkste tegenstandsters van Duterte (de vicepresident wordt in de Filipijnen afzonderlijk gekozen en is geheel onafhankelijk van de president). Robredo waarschuwde de generatie na Marcos oog te hebben voor tekenen van "een ontluikende tirannie". Robredo: "Als we het verleden niet kennen, zijn we gedoemd het te herhalen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234