Maandag 27/06/2022

Update

Op 1 jaar 530 mensen naar thuisland via terugkeerloket

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Tussen juni 2012 en mei 2013 heeft het terugkeerloket van Fedasil 390 dossiers behandeld, goed voor 530 personen die zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Dat blijkt uit de resultaten van een jaar terugkeerloket. In dezelfde periode zijn via het netwerk van Fedasil in totaal 1.723 mensen teruggekeerd.

Steven Peeters

Maandelijks starten de drie medewerkers van het terugkeerloket gemiddeld 42 terugkeerprocedures op, met als hoogtepunt 71 in april 2013. Daarnaast hielden de medewerkers 1.475 informatieve gesprekken en kwamen er nog eens evenveel telefonische oproepen binnen.

Een derde van de 530 mensen die zijn teruggekeerd, is afkomstig uit de Balkanlanden: Kosovo (33), Albanië (52), Macedonië (59) en Servië (68). Een aanzienlijk deel (45 pct) van de terugkeren gebeurt dan ook met de bus. Andere veel voorkomende bestemmingen zijn Slovakije (58), Rusland (33) en Irak (16).

"Het terugkeerloket is er gekomen omdat in het regeerakkoord staat dat de terugkeer bevorderd moet worden", stelt Peter Neelen, de verantwoordelijke voor de cel Vrijwillige Terugkeer. "Bovendien is het belangrijk dat vrijwillige terugkeer toegankelijk is. In ons uniek loket, dat herkenbaar, bereikbaar en toegankelijk is, kunnen asielzoekers of mensen zonder wettig verblijf terecht voor professionele terugkeerbegeleiding."

Menselijker
"Zelf beslissen om terug te keren naar je land van herkomst is duizend keer menselijker en beter dan gedwongen te moeten terugkeren", aldus Maggie De Block. "Maar de beslissing nemen om terug te keren is niet gemakkelijk. Daarom hebben onze diensten het voorbije jaar veel geïnvesteerd in de professionalisering van de terugkeerbegeleiding."

Mensen die willen terugkeren naar hun land kunnen via Fedasil langs drie kanalen een terugkeertraject opstarten: vanuit een open terugkeerplaats in een centrum van Fedasil (26 pct van 1.723 teruggekeerden tussen juni 2012 en mei 2013), via regionale terugkeerconsulenten (43 pct) en via het terugkeerloket (31 pct). "Fedasil houdt zich bezig met de communicatie en de hulp bij de reïntegratie. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) organiseert de eigenlijke terugkeer met de bus of het vliegtuig", aldus Neelen. Fedasil biedt bepaalde terugkeerders bovendien een geldbedrag aan, tussen 500 en 2.500 euro. Dat bedrag wordt overgemaakt aan partnerorganisaties in het land van herkomst, die de terugkeerders helpen om bijvoorbeeld een microbusiness op te richten of een woning te huren. "Wie welk bedrag krijgt, hangt af van het administratief statuut en de kwetsbaarheid van de personen", legt Neelen uit. "Hoe langer iemand wacht om te reageren op het uitwijzingsbevel, hoe meer steun de persoon ontvangt. We geven de terugkeerders wel sowieso de contactgegevens van de partners in hun thuisland."

In 2012 koos bijna 50 procent (5.656 op 11.386) van de mensen die teruggekeerd zijn, voor vrijwillige terugkeer, voegt De Block nog toe. "Dat is een stijging van 12 pct vergeleken met 2011. In de eerste vijf maanden van 2013 zijn, ondanks het dalende aantal asielaanvragen, bijna evenveel mensen (2.086) vrijwillig teruggekeerd als in dezelfde periode in 2012. Dat bewijst dat het project van vrijwillige terugkeer een succes is en blijft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234