Dinsdag 27/09/2022
Dinsdagavond, 23 uur. Het terras van café Zeezicht zit vol. Als enige.

ReportageAntwerpen

Op café voordat de Antwerpse avondklok ingaat: ‘Genieten, nu het nog kan’

Dinsdagavond, 23 uur. Het terras van café Zeezicht zit vol. Als enige.Beeld Tine Schoemaker

Op de Dageraadplaats in Zurenborg is de sfeer gelaten, de laatste avond voor de avondklok in Antwerpen van start gaat en de cafés hun deuren om 23 uur moeten sluiten. ‘Wat kunnen we doen? We ondergaan.’

Joanie De Rijke

Dinsdagavond, 23 uur. Het terras van café Zeezicht zit vol. Als enige. Op andere plaatsen zijn maar enkele tafels bezet. Veel cafés hebben hun deuren al gesloten op deze laatste avond voor de avondklok morgen begint. Onder de twinkelende netverlichting midden op het plein trappen drie jongens een balletje met elkaar, aan de trappen voor de ingang van de Sint-Norbertuskerk proost een groepje jongeren met glazen rosé op het leven. Hier en daar verheft iemand zijn stem. Wat de stilte nog scherper doet uitkomen. Uitbater David Joris van café Zeezicht haalt de schouders op: “Openblijven is voor ons cruciaal, maar het moet wel haalbaar zijn natuurlijk. We zijn een avondcafé, onze drukste uren zijn nu, tussen 23 en 1 uur. Maar het is wat het is, we moeten ons erbij neerleggen.”

Het personeel van café Zeezicht is vanaf vandaag technisch werkloos. Joris zal het zelf doen, samen met zijn vennoot. “Ik zal het wel redden. Dichtgaan wil ik niet, ook al zit ik hooguit aan 30 procent van het normale aantal klanten.”

De meeste restaurants op het plein zijn dicht. Toen het nieuws over de strenge maatregelen tegen het coronavirus bekend werd, viel alles stil op het plein, weet Joris. “In het restaurant aan de overkant waren er van de 50 reserveringen 46 annulaties. Het is triest. Maar ik kan niet anders dan proberen te overleven. Tot het einde van de maand. Dan zien we wel weer.”

Aan de tafel aan het raam zitten Frank Daems en Karwah Yim, allebei buurtbewoner. Ook hier: gelatenheid. “We begrijpen de maatregelen wel,” zegt Daems. “Want hoe later het wordt op de avond, hoe minder mensen afstand van elkaar houden. Het enige waar ik het niet mee eens ben, is dat je ook een mondmasker moet dragen als je sport. Ik loop twee keer per week zo’n 15 kilometer. Na een paar kilometer begin ik al zwaar te ademen, ik denk niet dat ik dat volhoud met een mondmasker. Spijtig want sporten was de laatste maanden zo’n beetje mijn enige uitlaatklep. En nu kan dat ook niet meer.”

‘Vervolg de regering’

00.00 uur. Bar Salon, aan de andere kant van het plein, gaat sluiten. De uitbater loopt geagiteerd rond, excuseert zich. Hij heeft geen tijd voor een praatje, hij moet afronden. Op het terras zit een groep jongeren nog kalm aan het laatste glas. “We ondergaan,” klinkt het. “Genieten nu het nog kan.” “Beter dit dan dat straks alles moet sluiten.” Ja, ze snappen de maatregelen. “Niet leuk maar je kan er niet veel tegen doen.”

Angst voor het virus? “Bwa, je moet dat relatief bekijken. In Brussel zal het niet beter zijn, maar daar wordt minder getest,” zegt Bert Mels, student grafische vormgeving. “De avondklok en mondmaskerplicht zijn nodig, ja. Maar we zouden nooit zover zijn gekomen als de regering eerder had opgetreden. Nu zijn wij er de dupe van. Ik vind dat de overheid gerechtelijk vervolgd zou moeten worden, puur voor de fouten die ze heeft gemaakt. Neem nu die drie miljoen maskers uit China die in het begin van de corona waren besteld en onbruikbaar bleken. En zo zijn er nog tal van zaken. Dat gaat er bij mij niet in.”

Of de Antwerpenaren er zelf schuld aan hebben dat ze nu opnieuw in lockdown gaan, vragen we.

“Néé”, klinkt het eensgezind. “Iedereen weet dat we de dichtstbevolkte buurten van het land hebben. Er wonen massa’s mensen op een kleine ruimte zonder balkon. Natuurlijk moeten die naar buiten, daar hebben ze recht op.”

café Zeezicht, Antwerpen Beeld Tine Schoemaker
café Zeezicht, AntwerpenBeeld Tine Schoemaker

Je kan het de bewoners niet kwalijk nemen dat ze frisse lucht nodig hebben, vindt Loewy Claeys. “De stad heeft het in het begin van de coronaperiode goed aangepakt om de mensen in de parken toe te laten. Voor degenen buiten de stad met een grote tuin is het makkelijk praten.”

Het is een federaal én een Europees probleem, vindt Bert Mels. “Als ik wil, pak ik nu mijn auto en ga ik naar Breda om daar wat rond te lopen. Terwijl ik wel uit een risicogebied kom. Nu, ik doe dat niet omdat ik mijn gezond verstand gebruik. Maar onze regering laat het toe en tussen de Europese landen zijn er nauwelijks afspraken, dáár zit de fout.”

Eenzame zielen

01.00 uur. De laatste cafés op de Dageraadplaats gaat dicht. Stilaan lopen de terrassen leeg. Een politieauto staat om de hoek. Ze komen iedere dag langs, horen we van de café-uitbaters. “We kennen ze inmiddels allemaal.”

Bij het terras van café Zomerhof hangen nog wat eenzame zielen rond, de een al nuchterder dan de ander. “Wanneer ga je je rekening betalen?” roept de barvrouw over straat naar een groepje mannen. “Morgen!” klinkt het beslist.

Het terras zelf is bijna leeg. Buurtbewoner Herman laat het niet aan zijn hart komen en geniet nog van zijn laatste pint. “Jazeker, het is hard nodig dat de avondklok en mondmaskerplicht worden ingesteld. Het virus wordt vooral verspreid via feestjes, dat is bekend. Ik heb het de laatste weken genoeg gezien. Complete trouwfeesten werden op straat gevierd. Allemaal begrijpelijk maar dat is erom vragen.”

De enige manier is de boel dichtgooien, vindt Herman. “Anders raken we er nooit uit.”

Hij is met zijn 68 jaar heel bang om corona te krijgen: “In mijn vriendenkring zijn er een aantal mensen aan gestorven. Anderen hebben er nog altijd ongelofelijk veel last van. Ik wil het absoluut niet krijgen.”

01.15 uur. Coronamaatregelen of niet, zolang ze nog een pint kunnen drinken, valt er mee te leven, vindt Herman. Hij knikt ons gedag en besluit de laatste ‘vrije avond’ met de filosofische woorden: “Morgen zal het anders zijn dan vandaag.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234