Vrijdag 01/07/2022

Op de tast zoeken naar de Bende

Duikers hebben gisteren urenlang vergeefs in het donkere kanaalwater in Ronquières gezocht naar sporen van de Bende van Nijvel. Vierentwintig jaar geleden deden ze dat op aanwijzen van getuigen al met succes. Maar misschien zagen ze iets over het hoofd. Vandaag en ook de komende dagen duiken ze opnieuw naar de bodem.

Militaire duikers speuren in Ronquières opnieuw naar sporen van Delhaizeoverval in Aalst

Papa, Kijk! Daar staan soldaten te vissen”, schreeuwt een jongetje op de fiets langs het kanaal in Ronquières. De vader beaamt. “Dat zijn duikers, jongen. Ze zoeken de Bende van Nijvel.” Waarop het kind zijn gezicht in een vraagteken trekt. “Dat zijn gangsters die vroeger supermarkten overvielen en mensen doodschoten. Misschien liggen hun wapens of hun portefeuille wel in het water”, antwoordt de vader.

Een militair laat een touw door zijn handen vieren en kijkt geconcentreerd naar de luchtbellen die kapot spatten op de plaats waar het touw in het water verdwijnt. “Mijn collega is bijna een uur beneden. Hij mag er sebiet uit. Veel langer houd je het daar niet uit. Anders word je tureluurs.” Johan Feliers (48) en Eric Verhamme (52) weten waarover ze spreken. De duikers van het 11de Bataljon Genie uit Burcht waren er in 1985 al bij toen op krek dezelfde plaats spullen werden opgevist die te maken hadden met de Bende van Nijvel: stukgezaagde wapens, een kogelvrije vest, kleren en een geldkoffer van de Delhaize in Aalst. “Hier terugkomen: dat geeft een speciaal gevoel. Want sporen zoeken van de Bende, dat was destijds één van onze eerste grote opdrachten. Enkele maanden later volgde onmiddellijk onze tweede grote karwei: de ramp met de Townsend Thorensen.”

Onder het wateroppervlak is er volgens hen nog niets veranderd. “Zodra we werken, is de zichtbaarheid nog altijd nul. Ons werk: dat is de bodem aftasten. En daarbij woelt slib op.”

Ook de werkmethode is volgens de militairen onveranderd gebleven. “We zweren bij de oude methode, met een ketting op de bodem. De duiker gaat die ketting af en tast onderweg de bodem af, centimeter per centimeter. Op de bodem ligt tot twintig centimeter slijk. Dan wurm je daar je hand in, soms zelfs je hele voorarm. Want daar kan iets liggen wat je nodig hebt. Het enige verschil met vroeger: we hebben nu modern materiaal, zoals een onderwaterstofzuiger en een metaaldetector.”

Een wapen opvissen: dat doet de duikers naar eigen zeggen al lang niets meer. “Kunnen helpen aan een onderzoek en vinden wat ze zoeken - al is dat een vals gebit: dat geeft wel nog altijd voldoening. Maar een wapen naar boven halen: dat is al lang niet meer speciaal. Dat is ons werk hé. Vroeger werden we elke week een keer of twee ingezet door de toenmalige BOB om naar moordwapens te duiken. Dat was een toffe tijd, maar die is al lang voorbij (cynisch). We kosten te veel.”

De zeven duikers haalden gisteren niets naar boven. “Maar het was ook een gedeelte dat vroeger al grondig doorzocht werd na tips van getuigen. Ik zet mijn hoop eerder op de komende dagen”, zegt onderzoeksleider Eddy Vos. Dan zal de eigenlijke zwaaikom worden doorzocht. Daar werd nooit eerder gedoken. En ook belangrijk: daar werd nog nooit gedregd, omdat er toch geen vaartuigen langs moeten. “Wie weet wat daar op ons ligt te wachten”, aldus de immer optimistische Vos. De duikers hebben er alvast geen goed oog in. “Wij werken enthousiast mee, maar moeten eerlijk zijn: op de plaats waar we destijds al zochten, ligt zeker niets meer van toen. Anders hadden we het vroeger wel gevonden. Als er nu nog iets ligt, dan is het omdat er achteraf nog iets werd gedumpt.”

Tachtig meter stroomopwaarts van de militairen klinkt plots geroep. “Komen jullie van ons tweeën geen foto's maken? Want wij hebben hier al véél meer gevangen dan al die mannen van het leger samen. Kijk eens: drie vissen (schaterlacht).” De twee mannen in hun plooistoeltje langs de oever van het kanaal Brussel-Charleroi gooien naar eigen zeggen regelmatig hun hengel uit in Ronquières. “Maar we kunnen onze buren in hun camouflagepakken geruststellen: we hebben nog geen wapens opgevist. En anders zou je het wel horen (gelach)!”

Vanochtend duiken de militairen opnieuw in het kanaal in Ronquières. Ook de komende dagen zullen ze dat blijven doen. “Tot elke centimeter is onderzocht”, zegt Eddy Vos. Of hij ontgoocheld zal zijn als er niets wordt gevonden? “Ach, ik heb al veel ontgoochelingen meegemaakt in dit dossier. Maar we zoeken voort. We zijn dat verplicht aan de 28 dodelijke slachtoffers die de Bende maakte.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234