Zaterdag 01/10/2022

Op het programma

* Tentoonstelling: tot 1 juli vindt een tentoonstelling plaats in en om het museum Witte de With, waar alle ontwerpen en maquettes te zien zijn en waar enkele kunstenaars hun visie op de 'besloten tuin' tonen.

* Opentuinendagen: tijdens het weekend van 9 en 10 juni wordt een vijftigtal bijzondere particuliere tuinen opengesteld voor het publiek: grote buitentuinen, kleine stadstuinen, volkstuinen, architectuurtuinen en zelf aangelegde tuinen. Het initiatief voor dit project ligt bij Arboretum Trompenburg. De gids met adressen en andere info is verkrijgbaar bij Rotterdam 2001, de VVV en het Arboretum Trompenburg.

* Promenade Plantée voor groeiende sculpturen: op het Noordereiland in het centrum van de rivier aan de voet van de Hef, een heel karakteristieke plek voor Rotterdam, zal in de loop van 2001 een parkje worden ontwikkeld geïnspireerd op de Boogie Woogie van Mondriaan. Met een gekleurd tulpenpad - als symbool voor de vermenging van culturen - wordt het startsein gegeven. Aan dit project wordt samengewerkt met de bewonerscommissie van het Noordereiland, studenten van het groene Delta College, de afdeling Cluster Groen van het ingenieursbureau Stad, beeldend kunstenaar Anne Mieke Backer en het Centrum voor Beeldende Kunst.

* Medicinale tuin: op 1 maart is in het Rheumaverpleeghuis, gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met chronische pijn en in het revalideren van ouderen, een nieuwe botanische tuin naar een ontwerp van Piet Oudolf geopend. Het gaat om een vlindertuin, een botanische tuin met vooral geneeskrachtige gewassen en een oranjerie die bescherming en een aangepast klimaat biedt aan de planten en de patiënten.

* Lezingen: op donderdag 14 juni spreekt de Amerikaanse landschapsarchitect Georges Hargreaves over de tuinkunst en zijn werk in de VS en Frankrijk; de Nederlandse landschapsarchitect Eric Luyten heeft het over het stadslandschap, stadspark, stadsbossen en stadstuinen; de Zwitser Hans Elrich Obrist, curator van de tentoonstelling La Ville, Le Jardin, la Mémoire ten slotte heeft het over de stad, de tuin en het geheugen. Om 19.30 uur in zaal Calypso 2001, Mauritsweg 5 te Rotterdam (vlakbij het Centraal Station).

* Slotsymposium: de manifestatie wordt op 15 en 16 juni afgesloten met een slotsymposium waarop gebruikers, bewoners, bestuurders, ontwerpers en kunstenaars aan bod komen over de inrichting, het beheer, het onderhoud en het gebruik van stadstuinen. Aanvang om 9.30 uur in theater Off_Corso, Kruiskade 22 te Rotterdam. Thema's zijn: de tuin in het publieke domein, de tuin in het semi-publieke domein van de stad en de tuin in het multiculturele domein van de stad.

Voor alle informatie over Breeze of Air kunt u terecht bij de Stichting AIR,

Posthoornstraat 12a, 3011 WE Rotterdam, tel. 0031/10/280.97.00, e-mail: AIR@ArchiNed.nl, internet: www.archined.nl/air. Voor de manifestaties in het Arboretum Trompenburg kunt u terecht bij de Stichting Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam, tel. 0031/10/233.01.66, e-mail: arboretum@trompenburg.nl, internet: www.trompenburg.nl. Voor alle informatie over Rotterdam 2001 kunt u terecht op de website: www.rotterdam2001.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234