Woensdag 17/08/2022

Op theevisite bij artiesten en kasteelheren

1. Deventer

Vertrekken doen we in de Hanzestad Deventer in Salland. We volgen de IJssel tot in Wijhe waar we afbuigen naar het Nijenhuis bij Heino. Daar gaat het richting Dalfsen en Ommen in het Overijssels Vechtdal. Rijdend langs de Nederlands-Duitse grens belanden we in Twente, waar we Ootmarsum, Denekamp en Weerselo bezoeken. In het zuiden bekijken we Delden en Diepenheim. Voorbij het stedeke Diepenheim steken we het Twente Kanaal over en rijden we via Goor, Enter en Rijssen opnieuw richting Salland. In Nijverdal nemen we de toeristenweg over de Sallandse Heuvelrug. In Holten vatten we de terugweg naar Deventer aan.

Boekentip. Deventer staat bekend als drukkers- en boekenstad. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hier de grootste boekenmarkt van Europa wordt gehouden: de eerste zondag van augustus. Doetip. Bezoek in het oude Bergkwartier de ruimte voor moderne en hedendaagse beeldende kunst van de Hannema-de Stuers Fundatie. Tot 17 september kunt u in de Bergkerk en in het kasteel en de bouwhuizen van kasteel het Nijenhuis bij Heino 'Het Vervolg' bekijken. Hoteltip. Huis Nieuw Rande ligt verscholen op het landgoed Rande in Diepenveen, ongeveer een kilometer boven Deventer en op een boogscheut van de IJssel. In 1856 liet de toenmalige gouverneur-generaal van Nederlandsch Indië het landgoed aanleggen door de bekende tuinarchitecten Zocher. Nu is het eigendom van de Stichting IJssellandschap. De vier B&B-kamers van dit landhuis zijn zonder meer een aanrader. Alleen al dat uitzicht op het Engelse parklandschap! Restauranttip. Wie logeert in Huis Nieuw Rande krijgt in restaurant De Roetertshof, op het oude kerkplein van Diepenveen, tegen 69 fl. een speciaal menu aangeboden. Gastheer Bert Roetert, die u met typisch Oost-Nederlandse vriendelijkheid ontvangt, zal er met graagte demonstreren wat hij onder een culinaire verwenpartij verstaat. Hét adres voor Belgen die weigeren te geloven dat Nederlanders iets van koken afweten.

Bergkerk, Bergkerkplein 1. Open van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Toegang: 2,50 fl. Huis Nieuw Rande, Schapenzandweg 3, Diepenveen. Tel. 0570/593666. Zie bij praktisch. Restaurant De Roetertshof, Kerkplein 6-7, Diepenveen. Tel. 0570/592528. Zie ook www.roetertshof.nl

2. Heino

Kunsttip. Sinds 1958 doet kasteel het Nijenhuis, een havezate gelegen op de Overijsselse Sallandroute, dienst als museum. De kunstcollectie van de Hannema-de Stuers Fundatie heeft er een vaste stek gevonden. Aan de basis van de collectie, met onder meer werk van Mondriaan, Appel en Picasso, ligt de privé-verzameling van dr. Dirk Hannema (1895-1984), voormalig directeur van het Museum Boijmans-Van Beuningen. Het kasteel en de koetshuizen worden omringd door een park en tuinen met sculpturen van Zadkine, Van Pallandt, e.a.

Kasteel Het Nijenhuis, 't Nijenhuis 10 (tussen Heino en Wijhe). De tentoonstellingen zijn open van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Het kasteel zelf uitsluitend na afspraak, 's zomers op dinsdag en donderdag van 13 tot 17 uur. Tuinen en park zijn gratis toegankelijk. Toegang bouwhuizen: 5 fl. Zie ook www.museumserver.nl/hannema

3. Ootmarsum

Doetip. De beelden in Ootmarsum vertellen het verhaal van dit oude Twentse stadje. Zo ontmoet u in het centrum onder meer 'De Poaskearls', 'Sjalotje' en 'De Nachtwacht'. De brochure van de Beeldenroute is verkrijgbaar bij het lokale VVV-kantoor. Kunsttip. Diezelfde brochure bevat eveneens de adressen van de talrijke Ootmarsumse galeries. Chez Moi Ton Schulten/Galerie International is de galerie van de in Ootmarsum geboren schilder Ton Schulten. Geregeld zijn er schilderijen en sculpturen van internationale artiesten te zien. Theetip. Theehuis Dennenoord in Vasse, net buiten Ootmarsum, is een sfeervol houten theehuis uit 1927 waar u terecht kunt voor ontbijt, lunch en een Engels vieruurtje.

VVV Ootmarsum, Markt 1. De brochure van de Beeldenroute, 'Ootmarsum. Het stadje dat zo enig en anders is', kost 2,50 fl. Chez Moi Ton Schulten, Marktstraat 4/Gasthuisstraat 4. Van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur, zaterdag na afspraak. Theehuis Dennenoord, Vasserweg 37, Vasse.

4. Denekamp

Wandel- en fietstip. Het kasteel van Singraven ligt aan de Dinkel op het gelijknamige Twents landgoed even buiten Denekamp en gaat terug op een 15de-eeuwse havezate. Het is bovendien een van de negen PWF-plaatsen (parkeer-, wandel- en fietsplaatsen) van de Sagenlandroute, bestaande uit een auto- en diverse wandel- en fietsroutes in Noordoost-Twente. Bij de PWF-plaatsen kunt u de auto achterlaten en kiezen voor een bewegwijzerde wandel- of fietsroute. Terrastip. Het terras van de 15de-eeuwse watermolen van Singraven is een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers die zopas de natuurgebieden van het Lutterzand en het Dinkeldal hebben verkend. Eettip. Het Pannekoekenhuis Bolle Jan is een prima adres voor een lichte lunch. Specialiteiten van het huis: pannenkoeken, poffertjes en wafels.

Kasteel Singraven. Open van 15 april tot 1 november. Rondleiding: van dinsdag tot vrijdag om 11, 14 en 15 uur. Tickets verkrijgbaar bij het restaurant De Watermolen (tegenover Huis Singraven). Sagenlandroute: de VVV-wandelroutes zijn verkrijgbaar in de Noordoost-Twentse VVV-kantoren (1,95 fl per stuk of 9,95 fl per set). De ANWB-fietsroutes worden beschreven in de ANWB/VVV Fietsgids Twente (13,95 fl) en zijn eveneens verkrijgbaar in de VVV-kantoren van het Twenteland-Sagenland. Restaurant De Watermolen, Schiphorstdijk 4. Pannenkoekenhuis Bolle Jan, Nordhornsestraat 137 (www.bollejan.nl).

5. Weerselo

Drinktip. Van op het terras van de Stiftsschuur, een Twentse specialiteitenrestaurant in het Weerselose kerkdorp het Stift, hebt u een fraai uitzicht op het sfeervolle stiftspleintje met de eeuwenoude bomen, het 14de-eeuwse Stiftskerkje en de heropgebouwde stiftshuizen waar ooit stiftsjoffers, adellijke jongedames, woonden.

Restaurant De Stiftsschuur, Het Stift 3.

6. Delden

Tuintip. Naast het kasteel Twickel liggen de voor het publiek opengestelde kasteeltuinen: een Franse neo-baroktuin met orangerie, een Victoriaanse rotstuin en een park dat door de tuinarchitecten Zocher en Petzold in de 19de eeuw uitgebreid werd. Sinds 1953 is het Twickelse landgoed met zijn 150 Saksische boerderijen in handen van de Stichting Twickel.

Kasteel Twickel, Twickelerlaan (tussen Delden en Borne). De kasteeltuinen en het park zijn open van begin mei tot half oktober elke werkdag van 11 tot 16 uur. Toegang: 7,50 fl. Kasteel niet te bezoeken.

7. Diepenheim

Hoteltip. Schuin tegenover de Kunstvereniging Diepenheim in het centrum ligt de B&B De Koningsknecht, een herenhuis uit 1890 met een mooie Engelse tuin. Dit adres is opgenomen in de Overijsselse plattelandsgids 'Tuinpad Ontdekkingsgids', verkrijgbaar bij het GOBT en de Overijsselse VVV-kantoren (9,95 fl). Tuintip. Prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, bracht haar laatste jaren door in kasteel Warmelo. De voor het publiek opengestelde tuinen van deze havezate overspannen vier eeuwen tuinarchitectuur.

Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17. Open op zondag en van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 17 uur, op zaterdag en feestdagen vanaf 14.30 uur. B&B De Koningsknecht, Grotestraat 18. Tel. 0547/351537. Kasteel Warmelo, Het Stedeke 11. De kasteeltuinen zijn open van de eerste zondag van juni tot september, dinsdag en donderdag van 13.30 tot 17 uur, zon- en feestdagen vanaf 10 uur. Toegang: 7,50/6 fl.

8. Holten

Fietstip. Op de Sallandse Heuvelrug is een ATB-route uitgestippeld. Deze mountainbikeroute laat zich opsplitsen in drie lusvormige routes van 17, 18 en 24 km, maar kan ook als één route afgereden worden. Vertrekpunt is restaurant Braakman in Noetsele (bij Nijverdal) of het Natuurdiorama Holterberg (bij Holten). De brochure is verkrijgbaar bij VVV Holten. Hoteltip. Hotel Hoog Holten ligt midden in de bossen van het natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Dit voormalige jachthuis uit 1919 beschikt over een twintigtal comfortabele kamers, een restaurant, terras, tennisveld en parking. Een prima adres voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

VVV Holten, Dorpsstraat 27. Fietsenverhuur bij Tweewielerhuis Stam, Waagweg 7, Holten. Tel. 0548/366802. Hotel Hoog Holten, Forthaarsweg 7, 7451 JS Holten. Tel. 0548/361306.

Kunstroutes in Deep'n

Met zijn Kunstvereniging, galeries, Beeldenroute en Euregio Kunstroute mag Diepenheim een heus kunststadje worden genoemd. De Kunstvereniging Diepenheim organiseert jaarlijks een viertal tentoonstellingen, telkens gewijd aan een hedendaags kunstenaar, en een aantal buitenprojecten. Dit jaar loopt nog tot 13 augustus een tentoonstelling met werk van de beeldhouwer Leo Vroegindeweij. Van 26 augustus tot 1 oktober is een Jubileumtentoonstelling gepland, met werk van jonge kunstenaars die werden genomineerd door de kunstenaars die de afgelopen tien jaar in de Kunstvereniging hebben geëxposeerd. Drie permanente buitenprojecten heeft de Kunstvereniging de voorbije jaren gerealiseerd: de 'Lettertuin' van Guy Rombouts en Monica Droste, de 'Cultural Boxes' van Arno van der Mark en het 'Gazebo' van Urbain Mulkers. De laatste twee maken deel uit van de Euregio Kunstroute, een 55 kilometer lange fiets/autoroute tussen Diepenheim, Haaksbergen, Ahaus en Schöppingen (beschrijving verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in de Grotestraat).Kunstkramen in Ootmarsum Tijdens het laatste weekend van augustus heerst er meestal een gezellige drukte in het kleine Ootmarsum. Naar jaarlijkse gewoonte vindt dan de kunst- en kunstnijverheidsmarkt 'Kunst in Ootmarsum' plaats. Bronsgieters, aquarellisten, keramisten, goud- en zilversmeden, schilders, beeldhouwers, tekenaars,... tonen hun werk en demonstreren hun artistieke vaardigheden in de schaduw van de Westfaalse hallenkerk. Ootmarsum is het oudste stadje van Twente, en staat bekend voor zijn middeleeuws stratenplan, vakwerkhuizen en historische panden. Het programma is verkrijgbaar bij het lokale VVV-kantoor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234