Donderdag 29/09/2022

Open Vld haalt slag thuis: spaarboekjes blijven bij het oude

Net voor de kerstvakantie bereikten de zes regeringspartijen een akkoord over de bankenwet. De spaarfiscaliteit valt wel buiten het compromis. Zelfs een alternatief voorstel van fixer Johan Vande Lanotte kon de liberalen niet vermurwen. Wat zijn de hoofdlijnen van het plan?

Bescherming van uw spaargeld

De bescherming van het spaargeld per 100.000 euro en per bank blijft behouden. Wanneer een bank overkop gaat, zijn de spaarders bevoorrechte schuldeisers. Zij komen meteen na de werknemers aan de beurt.

Voor de banken die staatssteun ontvangen, worden bonussen voor hun toplui onmogelijk. Banken zonder staatssteun moeten de bonussen beperken tot de helft van het loon. Die beperkingen gelden niet alleen voor de bovenste echelons binnen een bank, maar ook voor de 'risk takers', doorgaans één procent van het personeel. "Naast de leidinggevenden vallen dus ook bijvoorbeeld de mensen in de marktenzalen onder deze regeling", verduidelijkte Geens. Die bonussen mogen enkel aan middellange termijndoelstellingen verbonden zijn zodat ze geen risico's stimuleren. Crisismanagers die na het ineenklappen van een bank worden aangetrokken, mogen wel nog een bonus opstrijken. "Dat is een kleine soupape om een bank te redden", zei Geens.

De Belgische banken krijgen een verbod op handel voor eigen rekening. Deze handel wordt afgesplitst naar een zuster- of moedervennootschap. Bij een faillissement zal het spaargeld dus afgeschermd zijn van de tradingactiviteiten.

Op dit verbod gelden evenwel enkele uitzonderingen. Zo mag een bank nog altijd, in het kader van het vermogensbeheer voor haar cliënten, in aandelen en obligaties handelen. "Het gaat hier immers om de ondersteuning van de economie", benadrukte Geens. De handelsportefeuille van een bank mag niet meer dan 15 procent van de totale activa omvatten. De omkadering en de limietrisico's van de toegestane trading moet de Nationale Bank nog vastleggen.

Het plan van Geens om de fiscale vrijstelling uit te breiden naar kasbons en aandelen stootte deze week op een onverzettelijke njet van Open Vld. Ook een bemiddelingspoging van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte draaide op niets uit. Hij stelde als alternatief voor om de vrijstelling op spaarboekjes tot 1.880 euro rente te behouden zoals ze is, maar daarnaast een bijkomende korf te voorzien voor langetermijnsparen. Het voorstel viel op een koude steen bij Open Vld, PS en MR.

En dus wijzigt er, ondanks de vlucht vooruit van Geens, nauwelijks iets aan de spaarfiscaliteit. Behalve dan dit: de fiscale vrijstelling tot 1.880 euro rente wordt uitgebreid naar buitenlandse rekeningen binnen de EU.

"Ik denk dat mijn voorstellen nochtans van bijzonder veel gezond verstand getuigden", meent een ontgoochelde minister. "Het is dan ook bijzonder jammer dat er hier geen akkoord over bereikt is. Het wordt ook bijzonder moeilijk om dit voor de verkiezingen nog te sluiten. Na de verkiezingen moet er wel zeker een fiscale hervorming komen."

Geens is tevreden met het bankenplan, maar had voor "weerbarstige" coalitiepartner Open Vld nog een sneer veil. "Het zou niet plezierig geweest zijn mochten hierrond politieke spelletjes gespeeld zijn. Daarvoor is het bankenplan veel te belangrijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234