Maandag 26/09/2022

'Operatie Zwarte Tornado' eindigt in enorm bloedbad

Indiase militairen voerden gisteren in Mumbai de hele dag strijd met terroristen die woensdag twee luxehotels en een joods centrum bezetten. De bevrijdingsactie voor vijf joodse gijzelaars eindigde in een bloedbad. Door Maarten Rabaey

l 28 november. 0.00 uur middernacht (lokale tijd)

De euforie dat de gijzeling in het Taj Mahal Hotel voorbij is, maakt plaats voor verslagenheid als commando's het nieuws brengen dat minstens dertig lichamen van gedode gijzelaars werden gevonden. Korte tijd later wordt ook tegengesproken dat de strijd voorbij is. Minstens één persoon wordt nog steeds gegijzeld in het hotel.

De elite-eenheden verklaren dat hun tegenstanders te duchten zijn. Ze hadden minstens vier dagen vooraf in een hotelkamer een eigen commandocentrum ingericht. Naast AK-47-machinegeweren worden daar ook veertig granaten, creditcards, 1.200 dollar en 6.000 roepies aangetroffen. Ze hadden ook gedroogd fruit bij zich, wat erop kan wijzen dat ze zich voorbereidden op een lange belegering.

Elite-eenheden van de National Security Guards (NSG) bestormen het Oberoi Hotel. Minstens 200 gasten, onder wie veel buitenlanders, bevinden zich nog in het gebouw. Sommigen worden mogelijk nog gegijzeld door twee terroristen op de achtste verdieping. Er klinkt geweervuur. Zes gijzelaars worden dood teruggevonden in een trappengang. Sommige kamers staan in brand en ook het dak vat vuur.

Troepen hebben intussen het joodse centrum Chabad House omsingeld, waar twee of meer gijzelnemers nog altijd een rabbi en vijf andere Israëli's vasthouden.

l 0.55 uur

Israël zegt medisch en paramedisch personeel maar ook 'andere professionals' naar Mumbai te sturen. Er wordt druk gespeculeerd dat Tel Aviv elitetroepen stuurt.

l 4.51 uur

Twee grote explosies worden gehoord in het Chabadhuis.

l 6.23 uur

Drie explosies gehoord aan het Chabadhuis.

l 6.46 uur

Nieuwe vuurgevechten nabij het Chabadhuis. Reddinghelikopters cirkelen boven het centrum.

l 6.55 uur

Meer dan 20 soldaten worden vanuit de helikopters op het dak van het Chabadhuis gedropt. Met tussenpozen worden explosies gehoord in het gebouw.

l 6.56 uur

Indiase strijdkrachten openen vanaf de grond het vuur op de woning.

l 10.50 uur

Indiase legerleider: "Bijna alle personeel en gasten zijn geëvacueerd uit het Taj Hotel."

l 11.05 uur

De leider van de antiterreuroperaties zegt "dat de gevechten binnen enkele uren gedaan zullen zijn".

l 11.47 uur

Indiase politie: 93 gasten geëvacueerd uit het Trident-Oberoi Hotel.

l 12.31 uur

De politie maakt bekend dat drie Pakistani opgepakt zijn, onder wie Ajmal Amir Kamal uit de provincie Punjab. Alle drie zouden ze behoren tot de zelfmoordeenheid van terreurorganisatie Lashkar-e-Toiba. De militanten vertelden hun ondervragers dat ze met twaalf man in Karachi aan boord gingen van een koopvaardijschip dat op weg was naar Vietnam. Tien zeemijl buiten de kust gingen ze woensdagochtend vroeg van boord en voeren in rubberbootjes naar de havengeul van Mumbai. Daar splitsten ze zich op in vijf groepen, waarna lokale strijders zich bij hen aansloten.

l 12.43 uur

"Ik zag ongeveer vijftig lichamen in het Taj Mahal Hotel", zegt een Indiase commando-officier. De Saoedische ambassade maakt bekend dat elf van de twaalf Saoedische gijzelaars, onder wie drie diplomaten, geëvacueerd zijn uit de hotels.

l 14.40 uur

Pas nu lijken de operaties in het hotel echt voorbij. Er worden 30 nieuwe lichamen ontdekt, waardoor het dodental stijgt naar 143. Volgens de chef van de NSG werden de twee laatste terroristen op de achtste verdieping van de Oberoivleugel gedood. "Er waren twee terroristen in het hotel. We wilden ze levend in handen krijgen maar ze kwamen om in het gevecht", zegt generaal J.K. Dutta. "Onze veiligheidstroepen controleren nu verder kamer tot kamer." De 148 gijzelaars zijn bevrijd. Ze worden zwijgend naar wagens of ambulances geleid en weggebracht.

l 15.45 uur

De Britse Nicole Griffen is een van de buitenlandse gasten die uit het Taj Mahal geëvacueerd werden. "We werden gevraagd om samen met andere gasten te wachten terwijl ze andere verdiepingen controleerden. We werden naar één ruimte gebracht waar ze ons centraal konden beschermen." Ze vertelt hoe ze pas mocht vertrekken na een grondig onderzoek. De politie zocht handlangers van de daders. Een legerwoordvoerder zegt dat er nog altijd jacht wordt gemaakt op mogelijk tien, misschien wel vijftien terroristen.

l 15.47 uur

De Israëlische gezant in India schat dat zes Israëli's vastgehouden worden in het Chabad House.

l 16.45 uur

Nieuwe explosies en geweervuur worden gehoord in het Tajhotel. Er breken nieuwe gevechten uit tussen commando's en een of twee terroristen die er nog steeds slag leveren in de oude vleugel van het gebouw.

Net daarvoor konden zes gijzelaars worden ontzet. Ze worden via de achteruitgang weggeleid. "Bijna alle gasten in het hotel werden geëvacueerd", zegt luitenant-generaal N. Thamburaj. "Het zal nog maar enkele uren voor we alles afronden", maakt hij zich sterk. Er zijn wel nog steeds twee gijzelaars. "We hoorden een vrouw en een man die aanwijzingen gaven dat ze nog steeds werden vastgehouden."

l 17.00 uur

Zwaar geweervuur wordt gehoord nabij het Chabad House en nabijgelegen huizen worden geëvacueerd.

l 17.03 uur

Behalve acht buitenlanders zijn ook al vijftien agenten en twee elitesoldaten gedood, maakt vicecommissaris Patil bekend.

l 17.15 uur

De Pakistaanse regering stuurt de chef van inlichtingendienst ISI naar Delhi na beschuldigingen van de Indiase premier Manmohan Singh.

l 17.33 uur

Een enorme explosie wanneer Indiase commando's een gat blazen in de muur van het Chabad House.

l 17.45 uur

De Indiase luchtmacht voert 124 nieuwe commando's van de NSG aan, een teken dat de terroristen nog niet verslagen zijn en met veel meer manschappen dan aanvankelijk gedacht.

l 17.56 uur

Er wordt opnieuw gevochten in het Tajhotel. Het totale aantal gedode militanten stijgt tot 11.

l 18.00 uur

De Indiase televisie zegt dat 'Operatie Black Tornado' eindigt en dat de NSG alle gewapende terroristen in het Chabad House heeft uitgeschakeld.

l 18.20 uur

Politiechef Hasan Gafoor ontkent dat de operatie bij het joodse centrum voorbij is. "Het is in zijn eindfase. Laten we hopen dat het niet lang meer zal duren."

l 18.54 uur

VS-ministerie van Buitenlandse Zaken: de Amerikaan Alan Scherr en zijn dochter Naomi (13) behoren tot dodelijke slachtoffers in het Leopold-café. Scherr maakte deel uit van een 25-koppige delegatie van de meditatievereniging Synchronicity Foundation.

l 19.00 uur

Teleurgesteld maakt NSG-generaal J.K. Dutt bekend dat vijf gijzelaars dood zijn teruggevonden in het Chabad House. "We hadden de tweede verdieping in handen toen een granaat werd gegooid. Drie gijzelaars werden door de terroristen gedood voor deze naar boven vluchtten. Daarop doodden NSG-commando's twee terroristen op de vierde verdieping. De derde verdieping is nog niet veilig."

l 21.52 uur

De gegijzelde rabbi Gavriel Holtzberg en zijn vrouw Rivka zijn omgekomen. De identiteit van drie andere dode gijzelaars is nog niet bekend.

l 22.12 uur

"Alle tekenen van de aanslagen wijzen in de richting van Pakistans inlichtingendienst ISI", zegt de voormalige chef van de Indiase inlichtingendienst, Arun Bhagat, aan de BBC. Hij suggereert dat ze de toenadering tussen beide kernmachten willen saboteren.

l 22.32 uur

De commando-operatie in het Chabad House is officieel voorbij. Buiten verzamelt zich een menigte die de vertrekkende commando's toejuicht. De mensen zijn niet op de hoogte van de zware dodentol.

l 23.03 uur

De twee Franse burgers die omkwamen in het Oberoi Hotel worden geïdentificeerd als Loumia Hiridjee, de stichtster van lingeriemerk Princess Tam Tam, en haar echtgenoot Mourad Amarsy.

l 23.30 uur

Een gearresteerde terrorist zou volgens de Indiase televisiezender NDTV onthuld hebben dat de planning voor de terreuraanslag ongeveer zes maanden geleden begon. De politie onderzoekt ondertussen een satelliettelefoon en een gps die gevonden werden aan boord van een schip dat in de Arabische Zee door de Indiase zeemacht geënterd werd. De gps onthult dat de terroristen op 12 en 13 november vanuit de haven van Karachi naar Mumbai afvoeren. De telefoon werd gebruikt om de commandant van terreurbeweging Lashkar-e-Toiba, Yusuf Muzamil, te bellen in Muzaffarabad.

l 00.00 uur

De omgeving wordt nog steeds opgeschrikt door explosies. Soms is vanaf het plein te zien hoe granaten in hotelkamers ontploffen of weerklinkt geweervuur. Minstens één terrorist wordt nog opgejaagd door de elite-eenheden.

Het dodental staat nu op minstens 160.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234