Dinsdag 09/08/2022

Opiniepeiling bezorgt Spirit eerste teleurstelling

'Ik geef ons twee opiniepeilingen. Als we de volgende keer niet boven de 4,5 procent zitten, hebben we een serieus probleem.' Het belang van opiniepeilingen mag dan relatief zijn, Spirit-senator Vincent Van Quickenborne maakt er geen geheim van dat het zwaar tegenvallende resultaat van de jongste enquête in La Libre Belgique (DM 18/12) de rust in zijn nieuwe partij geen deugd doet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Het resultaat dat gisteren in de Franstalige krant afgedrukt stond, was al niet rooskleurig voor Spirit, de werkelijkheid is dat nog minder. Wakkere geesten merkten op dat een optelling van alle percentages van de Vlaamse partijen de som van... 100,9 procent gaf. Navraag bij het enquêtebureau Inra leert dat de fout bij de twee ex-VU-partijen zat. De N-VA haalt in de werkelijke peiling 5,2 procent (en niet 5,7), Spirit amper 2,3 procent (en niet 2,7). Als bij de volgende verkiezingen, zoals gepland, een kiesdrempel van 5 procent wordt gehanteerd, vormt dat voor de N-VA met dit resultaat geen probleem, voor Spirit wel.

De andere resultaten van de peiling blijven overigens wel behouden. Dat betekent dat de VLD de grootste partij blijft in Vlaanderen, maar wel 1,1 procent moet inleveren (van 24,8 naar 23,7). CD&V kan nauwelijks profiteren van die achteruitgang (+0,4 naar 21,6 procent) en blijft nog altijd onder haar zwakke resuitaat van de verkiezingen van juni '99 hangen. Het Vlaams Blok (16,8) springt weer over de SP.A, die blijft hangen op 16,6 procent. Agalev gaat lichtjes vooruit naar 10,8.

Bij de individuele politici vergroot premier Guy Verhofstadt (VLD) zijn voorsprong in de populariteitspolls. De Vlaamse ministers Steve Stevaert (SP.A) en (Spirit) blijven twee en drie, terwijl de liberale excellenties Marc Verwilghen en Patrick Dewael een opvallende tik krijgen en 4 procent moeten inleveren. Ook het vertrouwen in de regeringen krijgt een duw: in de regering-Verhofstadt behoudt 43 procent (was 47) van de ondervraagden het vertrouwen, in die van Dewael 37 procent (was 43). Dat de steun aan de regering zou tanen lag in de lijn der verwachtingen. De enquête vond plaats in de periode waarin het Sabena-debacle, De Post en budgettaire problemen de spanningen zeker in de federale coalitie opdreven. De peiling is ook de eerste sinds de gebeurtenissen van 11 september en sinds de verschuiving in het Vlaamse politieke landschap. Vooral daarom werd de voorbije weken reikhalzend naar de resultaten uitgekeken.

Zeker voor Spirit, de jonge partij van Bert Anciaux, vallen die resultaten flink tegen. Voorzittster Annemie Van de Casteele ontkent het niet, maar heeft de excuses bij de hand. "Op het moment van de peiling waren we amper twee weken bezig." Toch stemt het resultaat ook bij haar tot nadenken. "We zijn er nog niet in geslaagd duidelijk te maken wie Spirit is, waar we voor staan en vooral om de verbinding te maken tussen onze boegbeelden en de partijnaam." Spirit-senator Vincent Van Quickenborne gaat een stap verder. "We hebben twee peilingen de tijd om ons in de politieke markt te zetten. Verdubbelen we volgende keer onze score niet tot 4,5 procent, dan hebben we een groot probleem." Van Quickenborne beseft naar eigen zeggen "meer dan ooit dat er voor Spirit maar een speldenknopje ruimte is in het politieke landschap".

Meer reden tot vreugde heeft de eveneens nieuwe N-VA. "Dit is nog maar het begin", voorspelt een 'gelukkige' voorzitter Geert Bourgeois. "Ons doel is bij de echte verkiezingen minstens het resultaat van de oude VU (8,8 procent) te evenaren. Bourgeois beschouwt het "als een morele genoegdoening dat hiermee bewezen is dat de N-VA meer is dan een clubje gefrustreerde ouderwetse kaders van de VU van de oude stempel".

Spirit-senator Van Quickenborne: 'Serieus probleem als we volgende keer niet boven de 4,5 procent zitten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234