Woensdag 19/01/2022

Opnieuw rentedalingen in het vooruitzicht

De inflatie daalt sterker dan de rente op het spaarboekje. Dat is, voorlopig toch nog, goed nieuws voor de spaarder. Of we blij moeten zijn met die dooie mus is de echte vraag.

Geld brengt niks op, althans niet voor de doorsnee consument. Dat het spaarboekje vandaag net weer ietsje meer zin heeft, is enkel te danken aan de inflatie die gedaald is. Net nu die inflatie daalt, hebben de banken hun paringsdans met de rentevoeten weer aangevat.

Rabobank.be verlaagde zijn basisrente op het spaarboekje met 0,20 procent. Het hoogste rendement bij de internetbank bedraagt nu 2,40 procent (0,90 procent basisrente plus 1,50 procent getrouwheidspremie). Daarmee klok je als klant net af boven de inflatie, die 2,26 procent bedraagt. Uw winst: 0,14 procent.

Volgens de Nationale Bank bedraagt de gemiddelde rente op een Belgisch spaarboekje nu 1 procent. Met andere woorden, de gemiddelde consument ziet zijn spaargeld in waarde dalen. Met dank aan de tango van de lage rente en de inflatie. Of u zou bij één van de huidige 15 bankformules moeten aankloppen om de inflatie te counteren (zie tabel). Tenminste, als ook zij hun rentetarieven niet gaan aanpassen.

"Rabobank is in het verleden een trendsetter geweest, zowel met de rentestijgingen als -dalingen", zegt Kristof De Paepe van Spaargids. "We verwachten bijgevolg dat nog meer banken de rentes de komende weken zullen verlagen."

Heel wat bankinstellingen gingen Rabobank de voorbije maanden al voor. De particuliere spaarder is voor de banken vandaag nog minder van tel dan hij al was. De grote banken kunnen immers bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen 1 procent lenen, en hebben dus uw spaargeld niet nodig.

De markt verwacht in de komende dagen dat de ECB die rente nog eens zal verlagen tot 0,75 procent. Of we daar als consument de vruchten zullen van plukken, is zeer de vraag. Want in eenzelfde beweging is de kans groot dat de banken hun vergoeding van 0,25 procent, die ze krijgen van de ECB om hun geld daar te parkeren, zien verdwijnen.

Weinig alternatieven

Grote banken lenen immers niet alleen massaal via de ECB, ze parkeren er zelf ook hun geld. Vorige week hadden de Europese banken 747 miljard euro 'overtollig kasgeld' veilig gezet bij de ECB.

Als consument die zijn spaargeld veilig wil stellen, zit er intussen weinig anders op dan knarsetanden, zegt ook Kristof De Paepe. "Spijtig genoeg zijn er niet veel alternatieven. Het spaarboekje is een veilig product en het spaargeld is steeds beschikbaar. Kasbons en termijnrekeningen zijn eventueel een alternatief."

Al is daar ook een tariefverlaging te verwachten. "NIBC Direct brengt vandaag zijn (bruto) rentevoet op 10 jaar terug van 4,25 naar 4,15 procent." Veranderen van bank is ook niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld veranderen van energieleverancier.

De Paepe: "De regering heeft in 2009 het spaarboekje hervormd ten nadele van de consument, en enkel om de banken te beschermen. Elke bank is verplicht om een minimum getrouwheidspremie aan te rekenen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het bijna onmogelijk is om te bepalen wanneer een spaarder zijn getrouwheidspremie heeft verworven."

De Paepe hoopt dan ook dat de gesprekken die momenteel lopen met de financiële sector en de overheid voor een betere mobiliteit kunnen zorgen. "Daarvoor moet de verplichte getrouwheidspremie afgeschaft worden, en moet elke klant een duidelijk overzicht krijgen wanneer hij geld kan afhalen zonder getrouwheidspremies te verliezen."

In 2011 veranderden ruim 58.000 mensen van bank. Voor het eerste trimester van 2012 was dat 21.842, zo blijkt uit cijfers van Febelfin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234