Donderdag 07/07/2022

NieuwsSchild & Vrienden

Opnieuw vertraging in dossier Schild & Vrienden: wat is er aan de hand?

Het parket vraagt voor Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en diverse inbreuken op de racismewetgeving.  Beeld Photo News
Het parket vraagt voor Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en diverse inbreuken op de racismewetgeving.Beeld Photo News

In de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering, zal de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) de regelmatigheid van het onderzoek nagaan. Dat werd uit goede bron vernomen en het wordt bevestigd door het Gentse parket-generaal.

Redactie

De KI zal een controle van de regelmatigheid van de rechtspleging uitvoeren, zoals voorzien in artikel 235 bis van het Wetboek van Strafvordering. Gelet op de terugtrekking van onderzoeksrechter Serlippens zal de KI bekijken of het onderzoek objectief gevoerd werd, wat door de verdediging betwist wordt. Als de KI onregelmatigheden vaststelt, kan het oordelen dat bepaalde onderzoekshandelingen nietig zouden zijn, waardoor die uit het dossier verwijderd zouden moeten worden.

Wat betekent dit voor de zaak-Schild & Vrienden?

De procedure zorgt opnieuw voor vertraging in het lang aanslepende dossier. De kamer van inbeschuldigingstelling zal op 23 september alle partijen horen in kader van het toezicht op de regeling van de rechtspleging. Na de beslissing van de KI keert de zaak normaal terug naar de raadkamer in Gent, die moet oordelen over wie zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Lees ook

Hoe de paniek toesloeg bij Schild & Vrienden: ‘Ik MOET dat weten. Ik kan daarvoor vervolgd worden hé’

Dit zijn de negen Schild & Vrienden-leden van wie het parket vervolging vraagt wegens racisme

Waarom sleept het dossier al zo lang aan?

De Gentse raadkamer moet beslissen of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, maar de verdediging van Van Langenhove diende een verzoekschrift tot bijkomende onderzoekshandelingen in. Het verzoekschrift kwam er na de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was.

De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent stelde toen een nieuwe onderzoeksrechter aan, en het is die onderzoeksrechter die besliste dat er geen bijkomend onderzoek komt. Van Langenhove, bijgestaan door advocaat Hans Rieder, ging daartegen in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent, maar die wees ook de vraag tot bijkomend onderzoek af.

Waar gaat het over?

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld.

null Beeld RV
Beeld RV

De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van het extreemrechtse Vlaams Belang. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen.

Waar wordt Dries Van Langenhove van beschuldigd?

Het parket vraagt voor Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en diverse inbreuken op de racismewetgeving.

Het gaat onder meer om “aangezet te hebben tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming”, “denkbeelden te hebben verspreid die zijn gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat” en behoren tot een vereniging “die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie” verkondigt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234