Vrijdag 12/08/2022

De nieuwsweek

Opstootjes om N-VA, heisa om gewicht De Block en Millennials aan het woord

De linkse oppositie trok deze week ten strijde tegen N-VA en deze Theo Francken. Beeld BELGA
De linkse oppositie trok deze week ten strijde tegen N-VA en deze Theo Francken.Beeld BELGA

Mag een minister van Volksgezondheid te zwaar zijn? Het was deze week internationaal een topic nadat VRT-correspondent Tom Van de Weghe de kat de bel aan bond. Voorts lieten ook de Millennials deze week uitgebreid hun stem horen en moest de N-VA onder druk van de oppositie enkele brandjes blussen, onder meer in een bijzonder vurig parlementair debat.

TW

Nog maar pas was Maggie De Block (Open VLD) aangetreden als minister van Volksgezondheid, of er kwam al een opstootje van. VRT-correspondent Tom Van de Weghe had zich op twitter afgevraagd of een Minister van Volksgezondheid die obees is wel geloofwaardig kan zijn, een tweet die hij later overigens nuanceerde. Maar toen had de discussie al volop gewoed.

De koelste reactie kwam misschien wel van de minister zelf, die stelde: "Ik ben met de inhoud bezig, niet met de verpakking."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.Beeld BELGA

Vurig debat over N-VA-excellenties

Het relletje bleek overigens maar klein bier in vergelijking met wat komen zou. De regeerverklaring van Michel I was nog niet afgelegd of de kersverse Kamervoorzitter Siegfried Bracke en de bestuursploeg lagen al onder vuur. Vooral omtrent staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was er veel te doen.

De linkse oppositie eiste al zijn kop omdat hij samen met minister en partijgenoot Ben Weyts aanwezig was geweest op een feest voor VMO-oprichter Bob Maes. Bovendien dook opnieuw een oude mail op waarin Francken zich laatdunkend uitliet over 'kutmarokkaantjes' en bleef links hameren op een oude Facebookpost die 'racistisch' zou zijn. En dat terwijl Jan Jambon al op zijn donder kreeg na uitsptraken over de collaboratie.

Vooral Laurette Onkelinx (PS) wierp zich op als grote criticaster, al rees daarbij ook de vraag hoever ze mag gaan in haar verwijten aan Francken en co.

Het regeerakkoord zelf en de aangekondigde besparingen zorgden overigens voor onvrede in de straat, een onvrede die op 15 december tot een nationale stakingsdag zal leiden.

Theo Francken en Jan Jambon in het oog van de storm. Beeld BELGA
Theo Francken en Jan Jambon in het oog van de storm.Beeld BELGA

De Millennials

Niet alleen de politici deden deze week van zich spreken. Het was ook een week waarin in deze krant de Millennials centraal stonden, de twintigers die ruim baan kregen om hun inzichten en verwachtingen over het leven, relaties, werk en de toekomst uit de doeken te doen. "Een bende mietjes waar de wereld alleen maar beter kan van worden", noemde Rebekka De Wit haar generatie, terwijl Bert Dries schreef dat hij de idee van een hiërarchische meerdere nooit begrepen heeft.

"We leerden te doen wat we graag doen, niet om te kiezen", stelt Frederika Del Nero. Hoewel Hatice Genc wél een duidelijke keuze wil maken: eerst studeren en een diploma halen.

Ebolakoorts

Internationaal bleef vooral de ebola-epidemie - die relatief 'traag' maar erg dodelijk om zich heen grijpt - de gemoederen beroeren. Zo was er in de VS ongeloof om de op z'n zachtst gezegd bedenkelijke begeleiding van een ebolapatiënt. Voorzorgen zijn uiteraard geboden, en er moet flink meer geld vrij worden gemaakt dan nu het geval is. Ook al zijn er nog verschillende ziektes die ons net zoveel zorgen moeten baren.

'Loft' of 'The Loft'?

Tot slot nog een opmerkelijk cultuurrelletje in eigen land, waar Bret Easton Ellis, auteur van onder meer 'American Psycho' en juryvoorzitter van het Gentste filmfestival, bepaald geen fan bleek van Erik Van Looys 'The Loft', de Amerikaanse versie van 'Loft'. "Het domste wat ik ooit gezien heb", sneerde de auteur.

Of 'The Loft' dan wel 'Loft' de betere acteurs heeft, kan u ons overigens gewoon zelf laten weten in deze poll.

Bret Easton Ellis, wel vaker goed voor een streepje controverse. Beeld GETTY
Bret Easton Ellis, wel vaker goed voor een streepje controverse.Beeld GETTY
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234