NieuwsDinosaurussen
‘Opzienbarende vondst’: meerdere soorten dinosaurussen leefden permanent op de Noordpool
Er hebben dinosaurussoorten permanent geleefd op de Noordpool. Wellicht gebruikten ze technieken zoals de winterslaap of kregen ze veren tegen de kou. Dat zegt een nieuwe studie die vorige week is verschenen in het tijdschrift Current Biology.
Meer dan tien jaar lang werden fossielen opgegraven voor het onderzoek. De resultaten tonen aan dat de dino’s niet alleen leefden op plaatsen met een zachter klimaat.
“Een deel van de nieuwe vindplaatsen heeft opzienbarende zaken aan het licht gebracht, met name botten en tanden van dinosaurusjongen”, zegt Patrick Druckenmiller van de Universiteit van Alaska. “Dat is ongelofelijk, want het toont aan dat die dinosaurussen niet alleen konden leven in het poolgebied, maar dat ze er zich ook konden voortplanten.”
Wetenschappers ontdekten in 1950 voor het eerst resten van dinosaurussen in het gebied. Lange tijd gingen ze ervan uit dat het arctische gebied niet geschikt was voor reptielen. Er werden toen twee hypotheses geformuleerd: ofwel leefden de dino’s er permanent, ofwel migreerden ze ernaar in het warmste seizoen.
De nieuwe studie bewijst nu voor het eerst dat minstens zeven soorten dinosaurussen in staat waren zich voort te planten op de zeer hoge breedtegraden. Het gaat onder meer over de Hadrosauridae, Ceratopia en Tyrannosaurussen. Hun jongen zouden niet in staat geweest zijn om meteen lange afstanden af te leggen.
Het Noordpoolgebied was in de tijd van de dinosaurussen niet zo koud als nu, maar de omstandigheden waren toch al erg veeleisend. De jaartemperatuur lag rond 6 graden Celsius, maar in de wintermaanden was het een stuk kouder en sneeuwde het.
Het feit dat de dinosaurussen het hele jaar op de Noordpool bleven, is een nieuwe aanwijzing dat ze warmbloedig waren. Andere recente studies suggereerden dat ook al.