Woensdag 28/09/2022

Orval

Vanaf heden wordt naast uw wijn- ook uw bierkennis aangescherpt. Elke week houdt Bob Magerman één bier grondig tegen het licht.

Het bijna mythische bier van Orval heeft een fanatieke aanhang. Sommige liefhebbers bewaren verscheidene bakken in de kelder. Gewoon bezoek krijgt een jong bier uitgeschonken, geestesgenoten vinden een rijper brouwsel in het glas. Feit is dat Orval een van de meest typische bieren ter wereld is. Feit is ook dat niet iedereen de extreem droge bitterheid apprecieert. Maar, ook witlof moet men leren eten.

Orval is een van de ondertussen zes Belgische trappistenbieren. Het piepkleine gehucht Villers-devant-Orval ligt in het uiterste zuiden van ons landje. Or-val betekent Gouden Vallei: de legende vertelt dat een Toscaanse gravin haar gouden ring in het meer verloor. Ze beloofde een klooster te bouwen als ze de ring terugvond. Prompt stak een forel de kop uit het water, de ring stevig in zijn bekje geklemd. Het visje siert nu nog het fraaie Orval-etiket. De eerste abdij werd gesticht in 1070. De huidige gebouwen stammen uit de jaren dertig van deze eeuw.

Trappist is geen eigenlijke biersoort, maar een beschermde appellatie. Orval-bier is met geen andere trappist te vergelijken, ook niet met gelijk welk brouwsel. Het begint al bij de kleur, bijna zonnig-oranje. De brouwmeester stelt heel specifieke eisen aan de mouter om zijn kleur in het glas te blijven vinden. Bij het uitschenken vormt zich een mooie, romige schuimlaag. Het bier parelt matig, net genoeg om de smaken rustig vrij te maken. Het aroma is bijzonder fris en heel hopachtig. Even speciaal is het brouwproces. De hergisting op fles is de derde gisting. De eerste gisting heeft plaats in open kuipen, een tweede in gesloten tanks. Voor deze laatste zet Orval een kolonie in van wel tien organismen die bijna geen suikers onvergist laten. Ook voegt men een tweede maal hop toe, nu in de vorm van gedroogde bloesems. Dit drooghoppen is in België relatief onbekend maar garandeert een frisse, tintelende smaak. Net voor het bottelen voegt men wat kandijsuiker en opnieuw gist toe. De flesjes worden dan nog een zestal weken in de warme kamer gehouden tot de hergisting ongeveer uitgewerkt is.

Een Orval kan men vanaf twee maanden na de botteldatum (precies vijf jaar voor de houdbaarheidsdatum) drinken. De huidige meesterbrouwer raadt zes maanden na datum aan. Pas dan zouden alle suikers vergist zijn. Anderen prefereren een nog langere rijping. Laat dit een kwestie van voorkeur zijn, de smaak is altijd volledig raak. Compromisloos bitter-hoppig, extreem droog, volgens sommigen kruidig (hoewel er geen kruiden in verwerkt worden), heel lichtjes zuur. Bij verdere analyse valt het complexe smakenpalet op, geen wonder gezien de drievoudige gisting. Serveren moet natuurlijk op keldertemperatuur, hoewel piepjonge brouwsels een lagere temperatuur verdragen of zelfs vergen. Serveren ook in het elegante Orval-glas, samen met het al even typische flesje ontworpen door de architect van de abdij. Liefhebbers van het vooroorlogse design blijven niet alleen aan het glas, maar ook aan het etiket en de bierviltjes plezier beleven. Een receptenboekje maakt het mogelijk de aparte bittere toets ook op uw bord te toveren. Orval brouwt slechts één bier. De paters zelf savoureren hun bier aangelengd met water.

Abbaye-Brasserie d'Orval, 6823 Villers-devant-Orval. Tel. (061)31 12 61, fax (061)31 29 27. dir.commercial.brasserie@orval.be, http://www.orval.be. De oude abdij kan worden bezocht, de brouwerij normaliter niet.

Foto Gert Jochems

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234