Staatsgreep Turkije
"Oud-chef Turkse luchtmacht ontkent dat hij achter staatsgreep zit"
De voormalige bevelhebber van de Turkse luchtmacht, Akin Ozturk, ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag zit. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu in een nieuw bericht, nadat het eerder had gemeld dat Ozturk had bekend de man achter de staatsgreep te zijn.
De voorbije dagen werden in Turkije 103 generaals en admiraals opgepakt op verdenking van medewerking aan de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdagnacht. Ook Öztürk zit in hechtenis. Persbureau Anadolu meldde eerder vandaag dat hij bekende de coup mee gepland te hebben.
Generaal Öztürk zou aan zijn ondervragers gezegd hebben dat hij "handelde met de bedoeling een coup te plegen", zo luidde het op Twiiter. Op een begeleidende foto was de man bebloed en met een oor in een verband te zien.
Eerder had hij ontkend dat hij betrokken was bij de mislukte staatsgreep. Nadat de onafhankelijke omroepen Haberturk en NTV vandaag meldden dat Öztürk zijn onschuld nog steeds staande hield, paste ook Anadolu zijn berichtgeving aan.
"Ik ben niet iemand die een militaire staatsgreep plant en leidt", aldus Öztürk in een citaat dat Anadolu nu verspreidt. "Ik weet niet wie de coup gepland en geleid heeft."
"Mijn ervaringen doen me besluiten dat de parallelle structuur (van imam Fethullah Gülen, red.) achter deze couppoging zit", klinkt het nog. "Maar het is moeilijk te overzien wie binnen het Turkse leger deze zaak georganiseerd en uitgevoerd heeft. Wat dat betreft, weet ik van niets. Ik heb hard opgetreden tegen deze structuur."
#Breaking Former Turkish air force chief tells interrogators he 'acted with intention to stage coup' pic.twitter.com/Ftb1MK2pYV
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 19 juli 2016
Opgepakt
Öztürk stond tot augustus vorig jaar aan het hoofd van de Turkse luchtmacht en zetelde sindsdien in de hoogste krijgsraad. Hij werd opgepakt na de mislukking van de coup. Regeringskringen in Ankara noemden hem al snel de "formele leider van de junta".
Meer dan 200 mensen kwamen om het leven na de mislukte staatsgreep, waarbij een deel van het leger de brug over de Bosporus had afgesloten, de luchthaven van Istanbul probeerde in te nemen en tanks naar Ankara stuurde.