Vrijdag 30/09/2022

Interview

Oud-consul Ecuador: ‘Er worden te veel leugens over Assange verteld’

Manifestanten in Londen vragen dat WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange niet uitgeleverd wordt aan de VS. Beeld Photo News
Manifestanten in Londen vragen dat WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange niet uitgeleverd wordt aan de VS.Beeld Photo News

‘Assange is een goed mens. Hij probeert de waarheid te achterhalen.’ Oud-consul op de Ecuadoraanse ambassade in Londen Fidel Narvaez strijdt met vuur voor de rechten van de WikiLeaks-klokkenluider. ‘Hij zet zijn leven op het spel.’

Ernesto Rodriguez Amari

Vrijdag 1 november stuurde Nils Melzer, VN-expert inzake folteringen, een persbericht uit waarin hij zijn bezorgdheden over het leven van Julian Assange uitte. Hij vraagt de Britse autoriteiten om snel in te grijpen. Volgens hem lijdt Assange aan alle kenmerken van zware psychische foltering. Assange spendeerde zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen totdat hij er in april werd buitengezet en onmiddellijk werd gearresteerd door de Britse politie. Sindsdien zit hij in de Belmarsh-gevangenis opgesloten in afwachting van zijn onderzoek tot uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij krijgt daar het zwaarst mogelijke regime opgelegd: 23 uur isolatie en geen toestemming om met andere gevangenen te spreken.

Fidel Narvaez bracht als voormalige consul op de Ecuadoraanse ambassade zes jaar door aan de zijde van Julian Assange. Ondertussen volgt hij de gebeurtenissen rond Assange op de voet en probeert hij te strijden voor de rechten van zijn vriend. “Dat politici hypocriet zijn als het over het lot van Julian Assange gaat, kan ik nog begrijpen, maar waarom verspreiden de media zoveel leugens?”, aldus Fidel Narvaez. “Journalisten zouden moeten strijden voor het lot van deze journalist en het belang van persvrijheid.”

VN-expert Nils Melzer wijst op de zwakke gezondheidstoestand van Julian Assange te wijten aan zware psychologische folteringen. Eerder bracht hij ook al een rapport uit over zijn bezoek aan Assange in de gevangenis. Hoe is het nu met Assange gesteld?

Fidel Narvaez: “Het rapport van Nils Melzer is overduidelijk. Een frappante anekdote daarbij is dat ik weet dat toen de advocaten van Julian Assange aan Melzer hadden gevraagd om de folteringen te bestuderen, hij weinig interesse had. Hij kon niet weigeren omdat dit zijn job was, maar hij was zoals de meeste mensen bevooroordeeld door wat hij in de media over Assange had gelezen. Hij dacht dat Assange een narcist, een hacker, een Russische spion en een verkrachter was. Na zijn onderzoek heeft hij zijn mening 180 graden moeten draaien.

“Al snel werd het hem duidelijk dat er veel leugens over Assange worden verteld. Meer nog: in zijn 20-jarige carrière had Melzer het nog maar zelden meegemaakt dat verschillende landen samenwerken met als doelwit om één persoon te vernietigen. Hij spreekt over zware juridische achtervolging waarbij wetten noch mensenrechten worden gerespecteerd. Het is duidelijk dat hij geen eerlijk proces in het VK krijgt en dat zal zeker niet het geval zijn in de VS.

“Melzer heeft in mei vier uur met Assange in de gevangenis gesproken in het bijzijn van juristen, artsen en psychologen. Hij heeft hem aan allerlei testen onderworpen waaruit overduidelijk blijkt dat Assange alle symptomen van langdurige psychologische foltering vertoont.”

De uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten staat in de sterren geschreven. Gelooft u nog in een wending in dit proces?

“De uitlevering van Assange wordt door de meeste mensenrechtenorganisaties veroordeeld. Mocht hij worden veroordeeld, dan zou dat een slecht precedent zijn voor de vrije meningsuiting en de journalistiek.

“Assange heeft met WikiLeaks informatie vrijgegeven die de Amerikaanse staat in diskrediet heeft gebracht. Net zoals grote kranten maakt WikiLeaks gebruik van geheime bronnen en publiceren ze de informatie de ze hierdoor te weten komen. Assange wordt beschuldigd van samenzwering met klokkenluider Chelsea Manning om de computers van het Pentagon te hacken. Dat klopt niet, aangezien Manning als soldaat toegang had tot deze informatie. Ze heeft daarvoor geen computers moeten hacken.

“Aan de andere kant kan men zich afvragen of zware misdaden tegen de mensheid onder de geheimhoudingsplicht vallen. In ieder geval heeft WikiLeaks deze informatie ontvangen en vervolgens bekendgemaakt. Julian Assange riskeert hiervoor en voor zeventien andere aanklachten in totaal 175 jaar gevangenisstraf. Het was opvallend dat Assange nog maar enkele weken in de Britse gevangenis zat en dat Chelsea Manning werd opgeroepen om tegen Assange te getuigen. Manning kreeg in 2013 een gevangenisstraf van 35 jaar, maar werd in 2017 door president Obama vervroegd vrijgelaten. Ook hier weer lappen de VS de regels aan hun laars: sinds wanneer moet iemand opnieuw gaan getuigen over een zaak die al afgehandeld is?”

Assange bracht de Verenigde Staten ook tijdens zijn verblijf op de ambassade in verlegenheid. Waarom beslist president Correa om Assange zijn internet af te sluiten tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016?

“Ik ben het niet eens met president Correa. Het klopt dat WikiLeaks voorafgaand aan de presidentsverkiezingen informatie aan het licht bracht die niet in het voordeel van Hillary Clinton was. Maar uit de documenten die WikiLeaks verspreidde, bleek duidelijk dat Clinton bevoordeeld werd ten aanzien van de andere Democratische presidentskandidaten, onder wie Bernie Sanders. Ook de verregaande relaties die zij en haar man onderhielden met koningen en prinsen uit het Midden-Oosten voor hun privéorganisatie werden door WikiLeaks blootgelegd. Op zich niet illegaal, maar op ethisch vlak kunnen hier wel ernstige vraagtekens bij worden geplaatst vermits deze landen miljardendeals sluiten voor wapenverkoop.”

Hoe komt het dat Assange voor het kleine Zuid-Amerikaanse land Ecuador koos om asiel aan te vragen?

“Toen WikiLeaks in 2010 duizenden Amerikaanse diplomatieke telegrammen openbaar maakte, was Ecuador een van de weinige landen die het blootleggen van deze informatie ondersteunde. President Correa heeft toen zelfs de volledige publicatie van de communicatie tussen de VS en Ecuador gevraagd. Ecuador droeg de soevereiniteit hoog in het vaandel. President Correa wou komaf maken met de jarenlange inmenging van de VS in Ecuador. Julian Assange was hiervan op de hoogte.”

Het gedrag van Assange tijdens zijn verblijf op de ambassade roept wel vragen op. Er zijn foto’s opgedoken van Assange die interviews gaf in onderbroek. Hij zou geweld gebruikt hebben en iedereen zou opgelucht geweest zijn toen hij de ambassade eindelijk verliet.

“Ik heb zes jaar lang op de ambassade gewerkt toen Assange daar verbleef. Alle verhalen die nu worden verteld, zijn grote leugens. Het is onvermijdelijk dat een man die zeven jaar lang op een kleine verdieping zonder natuurlijk licht moet verblijven al eens kwaad wordt, maar dat waren uitzonderingen. Assange probeerde zo lang mogelijk zijn job als journalist verder uit te oefenen vanuit de ambassade. Wie op de ambassade heeft gewerkt, zal bevestigen dat Assange zeer beleefd was tegenover het personeel. Alleen zal je deze mensen niet horen spreken uit angst om hun job te verliezen. De stijl van president Moreno is compleet anders dan die van Correa. Vanaf het moment dat hij aan de macht kwam, was het al snel duidelijk dat hij Assange niet langer op de ambassade tolereerde.”

U verdedigt Julian Assange en WikiLeaks met vuur. Het lijkt wel alsof u er zelf voor werkt.

“Ik werk niet voor WikiLeaks, maar als voormalig consul op de Ecuadoraanse ambassade in Londen heb ik de kans gehad om Assange zeer goed te leren kennen. Hij is een goed mens. Hij probeert, net zoals elke journalist zou moeten doen, de waarheid te achterhalen. Hij zet daarvoor zijn eigen leven op het spel en dreigt daarvoor even zwaar gestraft te worden als de zwaarste criminelen. En dit louter en alleen omdat hij de misdaden en de corruptie van het machtigste land ter wereld aankaart?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234