Maandag 08/08/2022

Oude partijrotten doen eigen zin

Patrick Janssens zal de lijsten van sp.a in Antwerpen niet steunen. Hij is niet de enige die daarmee niet ingaat op de vraag van zijn partij. Karel De Gucht weigert eveneens om op
de Kamerlijst van Open Vld in Oost-Vlaanderen te staan en kiest voor Europa.

Karel De Gucht duwt de Europese lijst van Open Vld. In De Guchts hinterland Oost-Vlaanderen zagen de liberalen hem nochtans maar al te graag de Kamerlijst van kopman Alexander De Croo ondersteunen. De Gucht weigert echter om Alexander De Croo dat plezier te gunnen. De vicepremier schaarde zich tijdens de strijd om het Vlaamse lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen achter Mathias De Clercq, de uitdager van Jean-Jacques De Gucht, en steunde evenmin zoon De Guchts kandidatuur voor de derde plaats op de Kamerlijst.

Karel De Gucht zal evenwel niet zetelen in het Europese parlement. Zijn mandaat als Europees commissaris loopt nog tot eind dit jaar en de twee zijn niet verenigbaar. Zijn zitje zal in principe ingevuld worden door eerste opvolger en huidig Europarlementslid Philippe De Backer.

De Gucht is niet de enige die zich niet buigt naar de wensen van de partij. In Antwerpen weigert Patrick Janssens om extra stemmen te winnen voor de sp.a-lijsten. Monica De Coninck trekt er de federale lijst, voor David Geerts en Maya Detiège. Caroline Gennez is kopvrouw in Vlaanderen, geruggesteund door Jan Bertels, Yasmine Kherbache en Güler Turan.

Volgens Janssens zou een nieuw politiek engagement zijn huidige activiteiten bemoeilijken. "Ik ben in gesprek met een aantal steden in binnen en -buitenland om ze te adviseren inzake stadsontwikkeling. Een geloofwaardig adviseur kan niet tegelijkertijd een politieke mede- of tegenstander zijn", aldus de oud-burgemeester van 't Stad. Een terugkeer naar de politiek zit er sowieso niet meer echt in, zegt hij. "Ik kan niet in de toekomst kijken, maar die kans lijkt me heel erg klein. Ik heb nooit iets twee keer gedaan en mocht ik een nieuwe politieke uitdaging zoeken, zou ik daarvoor mensen opzij moeten schuiven." Janssens doelt op Europees lijsttrekker Kathleen Van Brempt en Brussels kopman Pascal Smet. "Uiteraard heb ik daarover nagedacht, maar het zou niet eerlijk zijn tegenover hen."

Vandaag geeft het partijbureau van de socialisten zijn zegen over de verschillende lijsten van de partij. Daarna moeten de provinciale congressen hun goedkeuring nog geven. Zeker in Oost-Vlaanderen belooft dat nog voor vuurwerk te zorgen. Bruno Tuybens zal vanavond alvast proberen om alsnog de derde plaats op de Kamerlijst te verwerven. Tuybens stond oorspronkelijk ingepland als lijstduwer, maar hij liet zich van de lijst schrappen omdat hij vanop die plek wellicht niet verkozen geraakt. Volgens Tuybens heeft hij de steun van minstens vijftien van de om en bij de 50 lokale afdelingen.

Federaal lijsttrekker is Karin Temmerman, gevolgd door Dirk Van der Maelen en Fatma Pehlivan. Sam Van de Putte, een van de weinige sp.a-getrouwen uit Aalst, krijgt de eerste plek bij de opvolgers.

Nieuwe namen

Freya Van den Bossche trekt de Vlaamse lijst. Opmerkelijk: fractieleider in het Vlaams parlement Bart Van Malderen krijgt pas de derde plaats, na Kurt De Loor. De vierde plaats is voor Christel Geerts, de oud-burgemeester van Sint-Niklaas. Jan Roegiers krijgt de vijfde stek en verdwijnt dus na 13 jaar wellicht uit het Vlaams parlement. In tegenstelling tot Janssens duwt Daniël Termont wel de Vlaamse lijst. De Gentse burgemeester is niet van plan om te zetelen; zijn zitje zou naar eerste opvolger Joris Vandenbroucke gaan, kabinetschef van Van den Bossche.

In West-Vlaanderen lanceert sp.a enkele nieuwe namen. Johan Vande Lanotte trekt de Kamerlijst voor Ann Vanheste en Alain Top, de burgemeester van Harelbeke. John Crombez is Vlaams kopman, voor Michèle Hostekint, Renaat Landuyt en Tine Soens. Soens is de medewerkster van volksvertegenwoordiger Philippe De Coene, die de lijst zal duwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234