Dinsdag 09/08/2022

'Overal liggen lijken, mensen lopen verweesd rond'

Een zware aardbeving heeft gisterenochtend de woestijnstad Bam, in het zuidoosten van Iran, tot een puinhoop herleid. Met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter richtte de aardbeving een ravage aan waarbij meer dan de helft van de huizen vernield werd. Officiële Iraanse bronnen schatten de dodentol op vijftienduizend en geven toe dat dat cijfer nog kan oplopen. Er zouden ook tienduizenden gewonden zijn.

Teheran / Brussel

Van de persagentschappen

De aardbeving vond gisterenochtend rond halfzes plaats, toen de meeste inwoners van Bam nog in bed lagen. Volgens ruwe schattingen stortte meer dan zestig procent van de huizen in. De meeste doden en gewonden liggen dan ook nog onder het puin begraven. Met schoppen proberen overlevenden het puin te ruimen, in de hoop hun familieleden levend aan te treffen. Officieel wordt het aantal doden op zeker vijftienduizend geraamd, maar sommige bronnen spreken zelfs van twintigduizend doden. Minstens dertigduizend mensen zijn gewond geraakt.

De reddingswerken kwamen in de loop van de dag op gang, maar worden bemoeilijkt doordat ook twee ziekenhuizen in de stad verwoest zijn en het medisch personeel dood of gewond is. Met helikopters werd een luchtbrug gebouwd naar de stad Kerman, 200 kilometer noordelijker. Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn veel gewonden in kritieke toestand. In een massagraf in Bam zouden intussen al zo'n 500 doden in ijltempo begraven zijn.

Bam telt 80.000 inwoners en ligt in het zuidoosten van Iran, op ongeveer 1.000 kilometer van de hoofdstad Teheran. De stad ligt in een oase midden in de woestijn en leeft vooral van de dadeloogst. Ook toerisme was er de laatste jaren steeds belangrijker geworden, met de historische stad Arg-é-Bam als trekpleister. Negentig procent van dit historisch waardevolle monument zou door de aardbeving verwoest zijn.

De afgelegen locatie van de stad maakt de reddingswerken niet makkelijker. Ondanks oproepen van de regering zijn de wegen naar de stad in de loop van de dag dichtgeslibd met files van mensen die zelf naar verwanten en vrienden willen gaan zoeken. Telefonisch contact is onmogelijk omdat de telefoonlijnen door de aardbeving vernield zijn. Ook water en elektriciteit zijn afgesneden.

De toestand in de stad is chaotisch, meldde een correspondent van het Franse persagentschap AFP. "Overal op straat liggen lijken, waar niemand naar omkijkt." Met primitieve middelen wordt naar overlevenden gegraven en mensen lopen verweesd tussen de brokstukken. Velen klagen dat de hulpverlening te traag en ontoereikend is. "Waarom duurt het zo lang? In het westen zouden allang alle middelen gemobiliseerd zijn", zei een inwoner.

De Iraanse Rode Halve Maan, de moslimtegenhanger van het Rode Kruis, heeft wel enige ervaring met aardbevingen, die in de regio frequent voorkomen. Enkele hulpgroepen zijn al ter plaatse. De regering heeft ook een crisiscel opgericht om de situatie te controleren en vraagt internationale hulp. Aan de eigen bevolking wordt gevraagd bloed te geven om de gewonden te helpen. Gouverneur Mohammad Ali Karimi zei op de Iraanse televisie dat de regering "er alles aan doet om de gewonden te redden en de doden op te graven". Intussen klinkt in Iran kritiek op het preventiebeleid van de overheid. De regio is heel gevoelig voor aardbevingen. De meeste mensen wonen er in lemen huizen, die helemaal niet toegerust zijn om krachtige schokken op te vangen. Naast de duizenden slachtoffers zijn ook veel inwoners van Bam dakloos. Gevreesd wordt dat vele slachtoffers en daklozen de nacht buiten zullen moeten doorbrengen, terwijl de winternachten in de woestijn ijzig koud kunnen zijn.

Overlevenden graven in het puin op zoek naar verwanten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234