Maandag 15/08/2022

Overbevolking gevangenis Vorst leidt tot schrijnende toestanden

De overbevolking in de gevangenis van Vorst wordt stilaan ondraaglijk, klagen de vakbonden. Gisteren huisden er 640 gedetineerden, 40 meer dan het afgesproken maximum en 160 meer dan het reële aantal plaatsen. De toestand zorgt voor een gebrek aan matrassen, een te krap keukenbudget en ratten.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL l Gevangenisdirecteur Rudy Van de Voorde geeft grif toe dat de situatie precair is, maar zegt alle mogelijke middelen in te zetten om het leven 'intra muros' zo draaglijk mogelijk te maken.

De nieuwjaarsperiode zorgt traditioneel voor een piek in het bevolkingsaantal van de Belgische gevangenissen, maar in Vorst zitten cipiers én gevangenen op hun tandvlees. Volgens een telling van de vakbonden herbergt de gevangenis 640 gedetineerden. Het gevolg? "Een tekort aan matrassen, schipperen met dekens, bezoekbeurten, verzorging of reinigingssessies en een toename van ongedierte", somt Pascal Demol, afgevaardigde ACV-Openbare diensten, op.

Dat is lang niet alles. Monocellen worden bewoond door meerdere gedetineerden, met alle gevolgen vandien. Voor gunsten die een beurtrol vereisen, stuiten de gevangenen op wachtlijsten die veel langer zijn dan normaal. "Als er onverwacht een nieuwe lichting binnenkomt, blijken er soms zelfs niet genoeg maaltijden te zijn", aldus Demol. "Dan moet het keukenpersoneel nog snel een lasagne in elkaar flansen, hetgeen extra kosten en extra werk met zich meebrengt."

"Zowel het etensbudget als de infrastructuur van de keuken zijn maar voorzien op 600 mensen", vult zijn collega Jean Lizen van ACOD aan. "Daarenboven brengt de overbevolking de veiligheid in het gedrang. De vakbonden hebben een nota gestuurd naar de algemene directie, maar als er niet snel verandering komt in de zaak sluiten we een nieuwe staking niet uit."

Vorig jaar staakten de cipiers regelmatig. Vooral in oktober laaiden de gemoederen hoog op.

Rudy Van de Voorde, een van de directeurs van Vorst, erkent de moeilijke situatie. "We hebben een capaciteit van 450 à 480 plaatsen en tellen veel meer gevangenen. Die overbevolking rust als een hypotheek op de werking van het gevangeniswezen, dus het komt erop aan creatief om te springen met de praktische uitvoering van een aantal regels. Opdat de spanningen niet te hoog zouden oplopen, zijn we al eens soepeler bij een celverandering of proberen we soms een overbrenging te versnellen. Al bij al vallen de conflicten opvallend genoeg mee. De gedetineerden zelf proberen het zo leefbaar mogelijk te maken."

"Maar", vult Van de Voorde aan, "ik wil de zaak niet minimaliseren: de overbevolking is een structureel, nationaal probleem. Er is hier inderdaad een tekort aan matrassen, onder meer door een vertraging bij de levering, en het is één keer gebeurd dat er niet genoeg dagmenu's waren voor de nieuwe lading gearresteerden. Zij kregen toen uiteraard een andere maaltijd."

Toch is er beterschap op komst, zegt de directeur. "Er is al een aantal maatregelen getroffen om de veiligheid te verbeteren en er zijn wervingen lopende voor meer penitentiaire beambten." Gisteren werden er ook vijftien gevangenen overgebracht naar andere gevangenissen.

Als er niet snel verandering komt, sluiten we een nieuwe staking niet uit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234