Vrijdag 12/08/2022

Staking Aviapartner

Overleg bij Aviapartner gaat verder, staking duurt zeker nog tot morgenvroeg

Beeld van gestrande reizigers op Zaventem. Beeld Photo News
Beeld van gestrande reizigers op Zaventem.Beeld Photo News

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie van Aviapartner blijven enorm stroef verlopen. “Het water is heel diep”, zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV/BTB. De staking duurt zeker nog tot morgenochtend 6 uur. Vandaag zijn zeker 140 vluchten zijn geschrapt.

Redactie

Op de vijfde stakingsdag gisteren werd nog altijd geen akkoord gevonden in het sociaal overleg met de leidinggevenden van Aviapartner. Al lag dat in de lijn van de verwachtingen, want doorheen de dag werd al duidelijk dat bonden en directie nog geen centimeter naar elkaar toe waren gegroeid. Het overleg zit muurvast.

De gesprekken zijn deze namiddag om 14 uur hervat. Na vijf dagen van staking wordt de situatie steeds dringender voor zowel de werknemers als Aviapartner. De werknemers houden voet bij stuk, maar de vakbonden hebben het gevoel dat de directie wel stilaan tot inkeer komt. “Het water is heel diep, want de directie was tot gisteren niet van plan toenadering te zoeken tot onze voorstellen”, zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV/BTB. “Ze hebben beloofd om vandaag met constructieve voorstellen op tafel te leggen en we hopen er vandaag uit te geraken. We geloven in onderhandelingen maar de druk begint groot te worden.”

Zelfs al komen de vakbonden en de directie vandaag nog tot een akkoord, is het te laat om te herstarten. De staking duurt daarom zeker nog tot morgenochtend 6 uur.

Lees ook: ‘Aviapartner: van trots familiebedrijf tot zorgenkind op de dool. Vijf vragen over de ‘rise and fall’ van Aviapartner’.

Geannuleerde vluchten

Door de staking worden vandaag al zeker 140 van de 620 vluchten geannuleerd. Dat aantal kan nog lichtjes oplopen, meldt woordvoerder van de luchthaven Anke Fransen.

Passagiers volgen best het advies van hun luchtvaartmaatschappij op, om te bepalen of ze al dan niet naar de luchthaven moeten komen. De maatschappijen hebben immers elk hun eigen plan om hun passagiers te helpen. De laatste informatie vindt u hier.

Wie zeker niet naar de luchthaven moet komen, zijn mensen die door de staking hun bagage moesten achterlaten. In totaal gaat het om 1.500 stuks bagage. “Een aantal passagiers heeft donderdag en vrijdag hun bagage moeten achterlaten, en komen terug naar de luchthaven om te kijken of ze die terug kunnen krijgen. Maar dat is nog niet het geval, zolang Aviapartner staakt zit die bagage geblokkeerd”, aldus Fransen.

Solidariteitsactie

Dat er begrip is voor de stakende werknemers van Aviapartner werd om 11 uur duidelijk. In de vertrekhal kregen ze onder meer steun van werknemers van bagageafhandelaar Swissport, Brussels Airport, DHL, maar ook van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) en de haven- en petrochemiesector. De woede van de werknemers speelde met momenten op en leuzen als “allemaal slaven” en “koppen rollen” weerklonken.

“We hadden dit allemaal even nodig om de warmte van deze mensen rondom ons te voelen. Zowel voor de werknemers van Aviapartner als voor de onderhandelaars doet dit deugd”, stelt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV/BTB.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234