Zaterdag 21/05/2022

Overval rusthuis maakt dode

Een uur voordien vond in de aanpalende gemeente Vorst nog een gewapende overval plaats, eveneens op een rusthuis. Daarbij viel evenwel geen enkel schot. In beide gevallen verplaatsten de daders zich met een motor. Een van de twee zou gevat zijn.

De overval op Home Brugmann in Ukkel vond plaats om iets over elf uur gisterenochtend. Twee daders, allebei met een helm op, kwamen per motor aangereden. De ene bleef buiten wachten, de andere belde aan. De vrouwelijke receptiebediende die de deur kwam opendoen, werd onmiddellijk bedreigd met een pistool. Ze schreeuwde om hulp, waardoor twee andere werknemers van het rusthuis, een schilder en een boekhouder, werden gealarmeerd. Ze snelden stante pede toe.Het is niet helemaal duidelijk wat daarna gebeurde. Volgens één versie zou de overvaller in paniek zijn geraakt en onmiddellijk schoten hebben gelost. Andere bronnen zeggen dat een korte discussie plaatsvond. De overvaller eiste de inhoud van de kassa, waarna de rusthuismedewerkers hem zouden hebben willen overmeesteren.De overvaller schoot drie keer. Twee schoten raakten de 60-jarige schilder in borstkas en buik. Hij bezweek aan zijn verwondingen in het Erasmusziekenhuis. De 36-jarige boekhouder kreeg één kogel in zijn lichaam. Hij werd zwaargewond naar het Sint-Elisabethziekenhuis gebracht. Zijn toestand was gisterenavond nog altijd levensbedreigend.In alle tumult slaagde de overvaller er nog in aan de haal te gaan met twee koffertjes of dozen. De inhoud daarvan was gisteren nog niet bekend. Buiten sprong de man op de motor van zijn wachtende kompaan, waarna de twee wegscheurden. “De lokale en federale politie zijn naar hen op zoek”, zegt de Brusselse parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.Het parket bevestigt dat een uur voor de overval in Ukkel nog een hold-up plaatsvond op een bejaardentehuis, maar dan in Vorst. “We kunnen nog niet zeggen dat het om dezelfde daders gaat, maar de kans is groot”, aldus woordvoerder Meilleur. Getuigen hebben het over dezelfde modus operandi als in Ukkel: ook in Vorst kwamen de overvallers per motor aan.“De daders wisten waar ze moesten zijn”, vertelt Isabelle Glorieux, directrice van rusthuis Val des Roses, waar de feiten plaatsvonden. “Wij hebben geen kassa aan onze receptie. De overvallers zijn onmiddellijk tot aan het economaat gereden, dat om de hoek ligt van de hoofdingang.”In het Frans meldden de gehelmde overvallers droogweg dat het om een hold-up ging en dat indien de werkneemster goed meewerkte, haar niets zou gebeuren. Ze eisten de inhoud van de brandkast. Hoeveel buit ze precies maakten, was gisteren nog niet geweten, maar de meeste bronnen hadden het over 200 euro. Bizar, zo moet Glorieux toegeven. “Wie overvalt nu een rusthuis? Wij hebben wel wat cash in omloop, maar dat dient vooral voor kleine uitgaven. Alle betalingen gebeuren hier per overschrijving. Over grote bedragen beschikken wij niet.”

Golf van overvallen

Het Brusselse parket stelde onderzoeksrechter Isabelle Panou aan. Zij is belast met het onderzoek naar, wat Ukkel betreft, roofmoord en poging tot doodslag. In Vorst luidt de tenlastelegging diefstal met geweld, met de verzwarende omstandigheden dat de feiten met wapenvertoon en in bende werden gepleegd.“Roofmoord, eigenlijk diefstal met de verzwarende omstandigheid van een moord om de diefstal te vergemakkelijken, is een misdrijf dat niet gecorrectionaliseerd wordt”, zegt Meilleur. “Dat betekent assisen. De daders riskeren levenslang.” Gisterenavond werd een van hen, een meerderjarige jongeman aldus burgemeester Armand De Decker (MR), door de politie gevat. De Decker verwacht dat de tweede dader ook snel opgespoord zou worden.Ukkel kampt de laatste twee weken met een golf van gewapende overvallen. Sinds 31 juli vonden in de Brusselse gemeente tot nog toe zes hold-ups plaats. De doelen zijn telkens verschillend. Onder meer een reisagentschap, een juwelier, een snackbar en een apotheker kregen overvallers over de vloer. Het gaat niet altijd om dezelfde daders. Zo wordt slechts in twee of drie overvallen gesproken van daders op een motor. De daders van een mislukte bankoverval werden inmiddels gevat en zitten in de cel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234