Donderdag 06/10/2022

AchtergrondJongeren

Pak meer kinderen in problematische opvoedingssituaties door corona

Veel jongeren worden door een jeugdrechter geplaatst als laatste reddingsboei. Beeld Belgaimage
Veel jongeren worden door een jeugdrechter geplaatst als laatste reddingsboei.Beeld Belgaimage

Het aantal kinderen en jongeren waar het thuis dreigt mis te lopen, stijgt fors in Vlaanderen. Verschillende diensten en hulpverleningscentra moesten het afgelopen jaar hun begeleidingstrajecten sterk opschroeven.

Job Van Nieuwenhove

Het agentschap Opgroeien verklaart de forse stijging als een van de naweeën van de coronacrisis en strenge lockdowns. Veel kwetsbare gezinnen raakten toen geïsoleerd. “Kinderen en jongeren konden hun moeilijke thuissituaties niet meer ontvluchten omdat de scholen en vrijetijdsorganisaties de deuren sloten en ze hun enige uitlaatklep verloren”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. Ook de hulpverlening voor gezinnen in problematische opvoedingssituaties viel stil. Daardoor verschenen de hulpvragen pas een jaar later opnieuw op de radar.

Het ondersteuningscentrum jeugdzorg kent de sterkste stijging van het aantal kinderen en jongeren dat hulp krijgt: 10,5 procent meer dan in 2020 of een toename van 12.000 naar 13.500 in een jaar tijd. Ook bij andere hulpverleningsdiensten stijgt het aantal begeleidingen: de sociale dienst van de jeugdrechtbank (+7,4 procent) en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (+5,5 procent). Deze drie diensten kunnen ondersteuning bieden en zoeken naar oplossingen van zodra een hulpverlener aangeeft dat de opvoeding binnen een gezin uit de hand dreigt te lopen. Het gaat vaak over gevallen van verwaarlozing of emotionele mishandeling.

Hulpvragen zijn vandaag dringender omdat kwetsbare gezinnen er tijdens de coronacrisis lange tijd alleen voor hebben gestaan. Het gevolg is dat veel kinderen en jongeren door een jeugdrechter geplaatst worden in een pleeggezin als laatste reddingsboei.

Een OverKop-huis in Kortrijk. Er zijn er meer dan dertig in Vlaanderen.  Beeld Tomas Bulcaen
Een OverKop-huis in Kortrijk. Er zijn er meer dan dertig in Vlaanderen.Beeld Tomas Bulcaen

Toch wil het agentschap Opgroeien voorkomen dat te veel kinderen geplaatst moeten worden door gezinnen in moeilijkheden sneller de hand te reiken. “Het taboe om hulp te vragen moet omlaag en de mogelijkheden om in de vertrouwde omgeving van een gezin aan slag te gaan, moeten uitgediept worden”, klinkt het. Daarom wil Opgroeien de komende jaren de hulpverlening nog sterker integreren in de vertrouwde omgeving van gezinnen zoals op school, bij de Huizen van het Kind in 210 gemeenten in Vlaanderen en Brussel of de OverKop-huizen op meer dan 30 verschillende plekken in Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234