Maandag 23/05/2022

Nieuws

Pandemiewet wordt haastig werk voor parlement

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).Beeld BELGA

Omdat de ‘aangepaste’ pandemiewet pas maandag door de ministerraad is goedgekeurd, zal de Kamer de tekst met een dag vertraging bespreken. De deadline komt zo in het gedrang.

Michiel Martin

Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, bevestigt dat het agendapunt op dinsdag geschrapt is. Normaal zou de pandemiewet dan besproken worden, maar omdat er op maandagmiddag nog steeds geen ontwerp te bespeuren was, besloot Depoortere om te verdagen. Na goedkeuring door de ministerraad sijpelde de tekst pas in de late namiddag binnen. Woensdag is er wel nog een moment gepland.

De pandemiewet moet de nodige rechtsgrond bieden om verregaande maatregelen te nemen in een gezondheidscrisis – zoals we die nu meemaken. Twee maanden gelegen werd al een voorontwerp op tafel gelegd. De Brusselse rechter besliste nadien in kortgeding dat de regering voor het einde van april een wettelijke basis moest voorzien voor de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom. Die bedraagt 5.000 euro per dag, met een maximum van 200.000 euro. De regering heeft wel beroep aangetekend, de uitspraak wordt nog deze week verwacht.

Als de deadline blijft, wordt het alvast een moeilijke opdracht om die nog te halen. Dat zou vooral gezichtsverlies inhouden. Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelt dat het parlement “nog nooit zo intens betrokken is in de totstandkoming van een wetsontwerp”, is er heel wat kritiek op het getreuzel. N-VA-fractieleider Peter De Roover, die zelf een wetsvoorstel voor een pandemiewet indiende, noemt het ‘amateuristisch’ dat de regering er niet in slaagt haar tekst op tijd af te krijgen. “Dit is een blamage voor de manier waarop ze deze toch wel ernstige aangelegenheid aanpakt.”

“De pandemiewet is nu al maandenlang een thema, dan kan het niet dat wij dat snel-snel moeten doornemen”, aldus De Roover. In een persbericht zet Verlinden daar het volgende tegenover: “Gelet op de ijver en de eerdere betrokkenheid van het parlement, rekent de regering op een spoedige bespreking.”

In het nieuwe wetsontwerp is het arsenaal aan sancties nog wat uitgebreid. De regering is ook ingegaan op het advies van de Raad van State om niet met ministeriële besluiten te werken, maar met koninklijke besluiten (KB’s) – tenzij er sprake is van hoogdringendheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234