Vrijdag 19/08/2022

Parijs pakt 'toekomstige presidente Iran' op

Terwijl de protesten in Teheran gisteren enigszins waren bekoeld, kreeg de Iraanse oppositie in ballingschap een grote klap. Tijdens een grootscheepse actie tegen terrorisme werd in Parijs een inval gedaan in het hoofdkwartier van Mujaheddin-e Khalq, een verboden marxistische beweging die aanslagen zou hebben beraamd tegen het regime in Iran. Ook Maryam Rajavi, de voorzitster van mantelorganisatie NCRI, werd opgepakt. Rajavi wordt al decennialang door de oppositie naar voren geschoven als de volgende presidente van Iran.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

De actie van gisteren werd geleid door Jean-Louis Bruguière, de onderzoeksrechter die zich de afgelopen decennia specialiseerde in terroristische groeperingen van islamitische strekking die Frankrijk als hun uitvalsbasis gebruiken. In Auvers-sur-Oise, in het noorden van Parijs, vielen 1.300 agenten 's ochtends vroeg binnen in het hoofdkwartier van Mujaheddin-e Khalq (MEK), de Moedjahedien voor het Volk, dat in een soort villawijk ligt, omheind door prikkeldraad en beschermd met een veiligheidssysteem. In een van de gebouwen werd nog een geldsom van meer dan 1,3 miljoen dollar gevonden, in briefjes van honderd, samen met computer- en ander communicatiemateriaal. De agenten pakten in totaal 167 leden van de beweging op. Ze zijn door Bruguière in verdenking gesteld van het plannen of financieren van daden van terrorisme. Het zou gaan om aanvallen die gepleegd werden in Iran, maar in Frankrijk werden gepland.

De MEK staat zowel op de Amerikaanse terreurlijst als op die van de Europese Unie en hangt een vreemde mix aan van het linkse gedachtegoed van Marx en de islam.

De beweging ontstond in Teheraanse studentenkringen in de jaren zestig en zette zich af tegen de verwestering van Iran die zich vooral in de jaren zeventig, onder het bewind van de sjah, manifesteerde. Toen ayatollah Khomeini in 1979 de Islamitische Revolutie uitriep en de sjah uit Iran verdreef, vochten zijn islamitische strijders zij aan zij met die van de MEK. De Volksmoedjahedien, die onder leiding stond van Massoud Rajavi, nam zelfs deel aan de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran en pleegde in de jaren zeventig verschillende aanvallen op Amerikaanse doelwitten in Iran.

Na de machtsovername door Khomeini begonnen de strijders van de MEK zich af te zetten tegen het religieus geïnspireerde bewind van de ayatollah en startten ze aanvallen op gebouwen van de Islamitische Republikeinse Partij. Al in 1979 werd de beweging verboden en moesten haar leden uitwijken naar Irak, waar het regime van Saddam hen wel gunstig gezind was. De daarop volgende jaren konden ze een heus leger ontwikkelen op Iraaks grondgebied: het Nationale Bevrijdingsleger (NLA) van Iran. Ondertussen vluchtten de leiders naar Parijs, waar ze de Nationale Raad van het Verzet in Iran (NCRI) oprichtten als een soort parlement in ballingschap. Tijdens de Iraans-Iraakse oorlog (1980-'88), bleef de MEK financiële en militaire steun krijgen uit Bagdad. Na afloop van de oorlog deed de beweging, aan de zijde van de Iraakse troepen van Saddam, mee aan de onderdrukking van sjiieten en Koerden in 1991 in Irak. De troepen van de MEK kwamen tijdens operatie Iraqi Freedom tegenover de Amerikanen te staan, maar bereikten vorige maand een wapenstilstand met de VS.

Het aantal strijders van de NLA, goed bewapend en getraind, wordt geschat op enkele duizenden tot enkele tienduizenden over heel Irak. Zeventig procent van de officieren en een derde van de soldaten bestaat uit vrouwen die de plechtige belofte aflegden niet te trouwen voordat Maryam Rajavi aan de macht zou komen als president van Iran.

Maryam Rajavi, de echtgenote van MEK-voorzitter Massoud Rajavi, werd in 1993 verkozen tot de leider van de NCRI en dus de toekomstige president van Iran. Het was Rajavi die in de jaren zeventig instond voor de rekrutering van studenten voor de Volksmoedjahedien. Tijdens de parlementsverkiezingen in 1980 haalde ze nog een kwart miljoen stemmen. In april en juni 1981 organiseerde ze grote demonstraties tegen Khomeini, maar later moest ze het land uitvluchten. Nu belooft ze in toespraken zich in te zetten voor de positie van de Iraanse vrouw en voor een democratisch Iran waarin godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en van pers niet langer onderdrukt worden.

Strijders Iraanse oppositie zouden terroristische aanslagen beraamd hebben

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234