Donderdag 06/10/2022

VRTUpdate

Parket start strafonderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij VRT

null Beeld © VRT - Geert Van Hoeymissen
Beeld © VRT - Geert Van Hoeymissen

Het parket van Brussel heeft een opsporingsonderzoek geopend naar mogelijke onregelmatigheden bij de VRT. Het onderzoek komt er nadat een rapport van Audit Vlaanderen een aantal pijnpunten had blootgelegd in de werking van enkele afdelingen van de omroep. Ook het Rekenhof had voordien al problemen aangestipt bij het afsluiten van contracten door de openbare omroep.

Redactie

Volgens het Brusselse parket gaat het voorlopig om een opsporingsonderzoek, en is er dus nog geen onderzoeksrechter aangesteld.

Het rapport van Audit Vlaanderen legde begin oktober een aantal pijnpunten bloot in de interne werking van enkele afdelingen van de omroep. Zo is er sprake van eerder onschuldige zaken zoals het ontbreken van duidelijke regels voor het uitdelen van VIP-tickets voor evenementen of het onterecht terugbetalen van lessen logopedie aan een medewerkster. Maar ook ernstiger inbreuken zoals het niet respecteren van de procedures rond openbare aanbestedingen, het ontbreken van bewijsstukken om bepaalde betalingen te verantwoorden of het opzetten van kunstmatige constructies bij deals met productiehuizen en schermgezichten.

Eind oktober bleek dan dat ook het Rekenhof verschillende inbreuken rond de mededingingsregels had gevonden. “Meermaals wees de VRT een overheidsopdracht rechtstreeks aan een dienstverlener toe, zonder een overheidsopdracht te plaatsen of zonder meerdere ondernemingen te raadplegen, hoewel de overheidsopdrachtenregelgeving dat vereiste”, schreef het controle-orgaan. “Minstens kon de VRT de raadpleging van meerdere ondernemers of de onmogelijkheid daartoe niet aantonen, bij gebrek aan stavingstukken of gemotiveerde beslissing.”

De omroep slaagde er volgens het Rekenhof ook niet altijd in een financieel overzicht per overeenkomst te bezorgen. Het gebrek aan overzicht van de lopende contracten vergroot het risico dat bepaalde overeenkomst ten onrechte niet tijdig opnieuw in mededinging worden gezet.

De VRT kon bovendien geen formele interne instructies voorleggen voor opdrachten die niet of niet geheel onder de overheidsopdrachtenregelgeving vallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234