Vrijdag 20/05/2022

Het grote psychiatrierapport

"Patiënten komen te weinig aan het woord"

Ignaas Devisch. Beeld Jonas Lampens
Ignaas Devisch.Beeld Jonas Lampens

Professor Ignaas Devisch is als hoofddocent ethiek en medische filosofie verbonden aan de Arteveldehogeschool en de Universiteit Gent. Hij hielp mee de vijf knelpunten in Het Grote Psychiatrierapport bepalen. "Het probleem met dwang los je niet op met een studiedag."

Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove

Devisch heeft heel wat publicaties achter zijn naam, bedoeld voor zowel een gespecialiseerd als breed publiek. In 2013 verscheen 'Ziek van gezondheid' waarin kritische essays over medicalisering gebundeld staan. Vorig jaar werd 'Rusteloosheid' gepubliceerd, waar de drukte en dreigende burn-outs geduid worden en gepleit wordt voor een mateloos leven. Enkele maanden geleden nog organiseerde Devisch een studiedag rond dwang in de (jeugd)zorg.

Dit zijn voor hem de vijf grootste knelpunten in de psychiatrie:

1. Het respecteren van patiëntenrechten

“Patiëntenrechten en de psychiatrie: tot op vandaag is dat vaak een moeilijke combinatie. Elementaire zaken als het recht op inzage in een dossier of het recht op een second opinion worden niet altijd gerespecteerd, maar evengoed worden de klachtenprocedures niet kenbaar gemaakt.”

2. Isolatie en dwang

“Isolatie is nog te veel iets dat routineus gebeurt. Er zal op heel wat plekken wel verbetering zijn, er worden tal van studiedagen gevolgd en cursussen georganiseerd. Maar daarmee los je dit probleem niet ten gronde op. Er moet niet alleen een duidelijker beleid zijn, maar ook gewerkt worden naar een discussiecultuur: hulpverleners moet zich hardop vragen durven stellen als ze die ene collega weer iemand zien vastbinden.”

3. Bestaffing

“Een verpleegkundige die 's nachts alleen op een afdeling staat en verantwoordelijk is voor tientallen mensen met psychische problemen: kan dat? De werkdruk in de psychiatrie wordt vandaag als bijzonder hoog ervaren, en met dit soort van bezettingen is er toch geen tijd voor kwaliteit? Dit soort van krappe bezettingen zetten ook de deur naar isolatie en fixatie open.”

4. Inspraak

“Patiënten komen te weinig aan het woord, tijdens hun behandeling of opname, maar ook daarna. Ervaringsdeskundigen beginnen stilaan hun plaats op te eisen, maar ze worden nog steeds niet structureel betrokken.”

5. Wetenschappelijk onderbouwd werken

“Van een chirurg aanvaardt niemand dat hij of zij niet mee is met de laatste inzichten. Waarom in de geestelijke gezondheidszorg soms wel? Er is te weinig aandacht voor onderzoek. Per afdeling of ziekenhuis zou er iemand moeten zijn die alle informatie met betrekking tot wetenschappelijk bewezen behandelingen bijhoudt en verspreidt. Nu wordt te veel gesteund op geïnteresseerde hulpverleners.”

Reageren? Mail naar psychiatrierapport@demorgen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234