Zondag 29/05/2022

Paula Van Damme, toiletdame van de Gentse politie, neemt afscheid van tv-serie op allerlaatste Flikkendag

'Poster van 'Flikken' boven mijn bed'

Tussen de 25.000 en 30.000 mensen hebben zaterdag in Gent definitief afscheid genomen van de succesvolle Eén-serie Flikken. Onder hen de 75-jarige Paula Van Damme, al tien jaar de vaste toiletdame van de politie. Ook nu poetste ze een hele dag wc's. Gratis, uit liefde voor de flikken. Maar dan wel de echte. Door Evy Ballegeer

Paula Van Damme zit eventjes te rusten op een bank in het nieuwe justitiepaleis, waar Gentse notabelen, politiemensen en productiemedewerkers arriveren voor een exclusieve Flikkenparty. De gepensioneerde schoonmaakster uit Gentbrugge heeft al de hele namiddag een toiletwagen proper gehouden op het Emile Braunplein, waar een kleine 30.000 fans verzamelden voor het ultieme afscheid van de Flikken-acteurs. Onder leiding van de Miguel Wielsband traden onder andere Andrea Croonenberghs, Roel Vanderstukken en Margot Deridder op.

Paula heeft ze wel gehoord, maar niet gezien. Dat was tijdens de Flikkendagen de afgelopen tien jaar niet anders. "Wij stonden met onze toiletwagen te ver van het podium om iets te zien. Tijdens de vijfde of zesde editie van de Flikkendag werden mijn zus en ik plots geroepen door een motard. 'Ge moet ne keer meekomen', zei ze. En ik denk nog bij mezelf: maar allez, ik heb toch niets misdaan? Maar we volgden haar en wat bleek? Alle artiesten stonden ons op te wachten in een halve cirkel. We werden verblind door flitsen. Mijn zus en ik, gelijk op een rode loper, zeg. Dat heeft mij enorm gepakt. Maar Steve, dat is zo iemand."

Een lief meiske

'Steve' is Steven De Smet, de Gentse hoofdcommissaris voor externe relaties die mee aan de wieg stond van de Flikken-reeks in een tijd dat de bevolking de Gentse stadspolitie nog afkortte tot Gestapo. Hij leerde Paula kennen toen zij en haar zus toevallig als toiletdames gevraagd werden voor de eerste Flikkendag aan de Blaarmeersen. Nadien is hij haar 'tante Paula' gaan noemen en zij hem 'mijne Steve'.

Laat haar over hem vertellen en meteen wordt duidelijk van wie ze echt fan is. De serie, ja, die vindt ze best wel goed en ze zal klaar zitten om de laatste aflevering te zien. En de acteurs? "Vriendelijke mensen. Die Andrea heeft eens met mij gebabbeld in 't toilet. Een lief meiske." Maar Steve is de flik om wie het haar echt te doen is. "Ge gaat het toch opschrijven wat voor een goede man hij is? Vorig jaar gaf hij mij tijdens de laatste Flikkendag een prachtige ruiker bloemen en een grote poster, mooi ingelijst en ondertekend door alle medewerkers en acteurs. Die hangt nu boven mijn bed. Als ik wakker word, is dat het eerste wat ik zie."

Die bedankjes had ze na tien jaar trouwe dienst dubbel en dik verdiend. Daar is de hele ploeg van externe relaties het roerend over eens. Een medewerkster noemt haar de best denkbare promodame. "Tijdens die tien jaar heb ik zeker 150.000 affiches en flyers van de Flikkendagen uitgedeeld", vertelt Paula. "Op markten, in cafés en warenhuizen, noem maar op. Waarom? Omdat ik dat graag doe natuurlijk. 't Is toch zo spijtig dat het gedaan is. Voor mij mogen ze nog eens tien jaar Flikkendag organiseren. Ik zou de wc's blijven doen tot ik met een stok loop." Ze lacht. "'t Schijnt dat Steve al met iets nieuws bezig is. Ik zal er nog wel van horen, zeker?"

Affront

De opmerking dat ze na al die jaren wel moet weten wie ze kan bellen bij de politie als ze hulp nodig heeft, ervaart ze als een affront. "Zoiets doe ik niet", antwoordt ze defensief. "Ik bel alleen maar om te vragen wanneer ik mag komen om mijn pralines voor Nieuwjaar uit te delen."

En dan is het tijd voor Paula om weer te gaan werken. Ze trekt de jas van haar mantelpakje recht, neemt haar tas en haalt haar poetsgerief. De rij wachtenden aan haar toiletten zwelt flink aan. De gratis drank vloeit rijkelijk, de blazen vullen zich snel. "Komaan, jongens, ik moet piesen", roept een man. Burgemeester Termont, zo blijkt. Of zoals commissaris De Smet het wel vaker zegt: op de pot is iedereen gelijk.

Paula Van Damme:

Voor mij mogen ze nog eens tien jaar Flikkendag organiseren. Ik zou de wc's blijven doen tot ik met een stok loop

n Acteur Jo De Meyere (l.) en burgemeester Daniël Termont onthullen de Flikken-ster in Kinepolis Gent.

n Bijna 30.000 Flikken-fans verzamelden in Gent om afscheid te nemen hun favoriete serie.

n Toiletdame Paula met Gents hoofdcommissaris Steven De Smet en burgemeester Daniël 'ik moet piesen' Termont.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234