Pensioenen
"Pensioeningrepen Bacquelaine sturen ons ver terug in de tijd"
De vakbonden en vrouwenorganisaties staan op hun achterste poten over de geplande hervormingen in de pensioenen. Daarover heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), naar aanleiding van de begrotingscontrole, al een aantal ballonnetjes opgelaten. "Die plannen zullen de toekomstige gepensioneerden zwaar treffen. En vrouwen extra hard."
Op basis van de verklaringen van minister Bacquelaine hebben de vakbonden diens pensioenhervormingen ruwweg kunnen reconstrueren. "De minister liet de voorbije weken al in zijn kaarten kijken. De beproefde salamitactiek", klinkt het. "Wie de puzzelstukken samenlegt en analyseert, kan niet anders dan besluiten dat zijn plannen de toekomstige gepensioneerden zwaar zullen treffen. En vrouwen extra hard."
Zo denkt Bacquelaine eraan om te snoeien in de gelijkgestelde periodes. Vandaag tellen alle periodes van ziekte, werkloosheid en brugpensioen bijna volledig mee voor de berekening van je loopbaan en het bedrag van je pensioen. Bacquelaine wil nu onder meer SWT (brugpensioen) aanpakken, en mogelijk zelfs alle werkloosheidsperiodes, zeggen de bonden. "Dat zou een bloedbad voor de (laagste) pensioenen zijn. De helft van de loopbaan van arbeidsters bijvoorbeeld, bestaat uit gelijkgestelde periodes."
Ook wil Bacquelaine de toekenning van het minimumpensioen inperken. Dat zou mensen met een atypische of korte loopbaan, waarvoor nu beschermende maatregelen bestaan, in de kou zetten. Vandaag krijgen bijvoorbeeld werknemers die 15 jaar lang een derde gewerkt hebben wel het minimumpensioen. Maar Bacquelaine overweegt onder meer om dat pensioen alleen toe te kennen aan wie effectief een equivalent van 20 voltijdse jaren gewerkt heeft, zo liet hij al uitschijnen.
De bonden linken beide voorstellen aan het plan van Bacquelaine om "de hoogste pensioenen te verhogen op een budgetneutrale manier". "Het verhogen van het berekeningsplafond is een positieve maatregel die noodzakelijk is om het verzekeringsprincipe in je pensioenstelsel te bewaren. Maar dat mag niet gebeuren door de te besparen op de laagste pensioenen, met name door te hakken in de gelijkgestelde periodes en in de minimumpensioenen."
Gendertoets
De bonden en vrouwenorganisaties eisen daarom dat de geplande pensioeningrepen besproken worden bij de daarvoor bevoegde instanties, zoals het beheerscomité van de Rijksdienst Voor Pensioenen. Volgens hen moet de minister ook bij elk voorstel een armoede- en gendertoets te doen en onderzoeken of er geen sprake is van discriminatie van vrouwen bijvoorbeeld.
Zijn voorstellen zouden "discriminaties op de arbeidsmarkt en loopbaan nog kunnen versterken" en "de toegang tot het (vervroegd) pensioen onredelijk verhogen", klinkt het nog.